Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: Χρήση μηνυμάτων της προσφεύγουσας από site γνωριμιών, ως αποδεικτικό στοιχείο


Η χρήση μηνυμάτων της προσφεύγουσας από site γνωριμιών, ως αποδεικτικό στοιχείο σε δίκη επιμέλειας τέκνων, δεν παραβίασε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή

ΑΠΟΦΑΣΗ

Μ.P. κατά Πορτογαλίας της 07.09.2021 (αρ. προσφ. 27516/14)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Προσωπικά δεδομένα, απόρρητο επικοινωνίας και δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Σε δίκη επιμέλειας τέκνων προσκομίστηκαν από τον αντίδικο σύζυγο, μηνύματα της πρώην συζύγου του και προσφεύγουσας σε site γνωριμιών. Η μήνυσή της εναντίον του συζύγου για παράνομη χρήση των μηνυμάτων αυτών απορρίφθηκε από τον Εισαγγελέα με διάταξη και στους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας. Υπέβαλε προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και του απορρήτου της αλληλογραφίας.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η νομοθεσία της Πορτογαλίας προέβλεπε το ποινικό αδίκημα της πρόσβασης στο περιεχόμενο των επιστολών ή τηλεπικοινωνιών χωρίς τη συγκατάθεση των συντακτών τους. Νομικές διαδικασίες κινήθηκαν  εναντίον του συζύγου της προσφεύγουσας  οι οποίες παρείχαν σε αυτήν  επαρκή προστασία,  παρά το γεγονός  ότι απορρίφθηκαν, καθόσον της δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει τα επιχειρήματα της.

Όσον αφορά την πρόσβαση στα μηνύματα από τον σύζυγο, το ΕΔΔΑ δέχθηκε τον συλλογισμό των εγχώριων δικαστηρίων ότι  η προσφεύγουσα είχε δώσει στον σύζυγό της πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, με το οποίο συνδεόταν στην ιστοσελίδα γνωριμιών.

Όσον αφορά  τη χρήση τους ως αποδεικτικό μέσο στη δίκη της επιμέλειας των παιδιών τους, το ΕΔΔΑ επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις στην ιδιωτική ζωή που προκύπτουν από την αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών έπρεπε να είναι περιορισμένες και να περιορίζονται σε ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο. Ωστόσο, στην υπό κρίση υπόθεση διαπίστωσε, ότι η χρήση των μηνυμάτων ήταν άκρως περιορισμένη στην δίκη της επιμέλειας. Το ΕΔΔΑ έκρινε, ότι οι αρχές είχαν εξισορροπήσει τα ανταγωνιστικά συμφέροντα και δεν είχε παραβιαστεί η ιδιωτική ζωή της προσφεύγουσας και το απόρρητο της αλληλογραφίας της.

Μη παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ