Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: Πρώτη απόφαση του ΕΔΔΑ για αστική ευθύνη λόγω μη αφαίρεσης «tags» στο διαδίκτυο!

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Biancardi κατά Ιταλίας της 25.11.2021 (αρ. προσφ. 77419/16)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαίωμα στη λήθη. Αποτυχία αφαίρεσης υλικού από ιστότοπο εφημερίδας και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ποινική διαδικασία.

Ο προσφεύγων, πρώην αρχισυντάκτης διαδικτυακής εφημερίδα, κρίθηκε υπαίτιος σε αστική δίκη επειδή διατήρησε στον ιστότοπο της εφημερίδας του ένα άρθρο το οποίο αναφέρονταν σε καυγά σε εστιατόριο, δίνοντας λεπτομέρειες για τη σχετική ποινική διαδικασία. Τα εθνικά δικαστήρια επισήμαναν ειδικότερα ότι ο προσφεύγων δεν αφαίρεσε τις σχετικές ετικέτες (tags) στο εν λόγω άρθρο, δηλαδή τη δυνατότητα που έχει ο καθένας να πληκτρολογήσει σε μια μηχανή αναζήτησης το όνομα του εστιατορίου ή του ιδιοκτήτη του και να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την ποινική διαδικασία, παρά το αίτημα του ιδιοκτήτη να αφαιρεθεί το άρθρο. Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε

ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματός του να μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με το άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης) και ότι τα 5.000 ευρώ που είχε διαταχθεί να καταβάλει ως αποζημίωση σε κάθε ενάγοντα αποτελούσαν υπερβολικό ποσό.

Το ΕΔΔΑ συμμερίστηκε την άποψη της κυβέρνησης ότι όχι μόνο οι πάροχοι μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο θα έπρεπε να υποχρεωθούν να αφαιρέσουν υλικό αλλά το ίδιο και οι διαχειριστές εφημερίδων ή δημοσιογραφικών αρχείων προσβάσιμων μέσω του Διαδικτύου, όπως ο προσφεύγων.

Το ΕΔΔΑ συμφώνησε  με τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων ότι η παρατεταμένη και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ποινική διαδικασία αναφορικά με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου είχαν παραβιάσει το δικαίωμά του στη φήμη. Ως εκ τούτου, το δικαίωμα του προσφεύγοντος να μεταδίδει πληροφορίες βάσει της Σύμβασης δεν είχε παραβιαστεί και πολύ περισσότερο δεδομένου ότι στην πραγματικότητα δεν είχε κληθεί να αφαιρέσει το άρθρο από το Διαδίκτυο.

Αυτή ήταν η πρώτη υπόθεση στην οποία το Δικαστήριο εξέτασε κατά πόσον η αστική ευθύνη ενός δημοσιογράφου για την αποτυχία αφαίρεσης ετικετών και πληροφοριών που δημοσιεύονταν στο Διαδίκτυο ήταν συμβατή με το άρθρο 10 της Σύμβασης.

Μη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ