Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ κ.κ. Ελευθερίας Κώνστα, Εφέτη και Δημητρίου Φούκα, Πρ. Πρωτοδικών για θέματα ειρηνοδικών


 



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ





Ελευθερίας Κώνστα, Εφέτη, μέλους ΔΣ ΕνΔε

Δημητρίου Φούκα, Πρ. Πρωτοδικών, μέλους ΔΣ ΕνΔε



Αθήνα 11-11-2021

Οι οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο 2009-2018 συνδέθηκαν άρρηκτα με το Ν.3869/2010, θέτοντας σε δοκιμασία τα ειρηνοδικεία ανά την επικράτεια καθώς πολλά εξ αυτών δεν ήταν έτοιμα τόσο από άποψη υποδομών να δεχθούν ένα τόσο μεγάλο όγκο αιτήσεων πολιτών που προσέφευγαν σε αυτά, όσο και από άποψη στελέχωσης δικαστικών υπαλλήλων αλλά κυρίως ειρηνοδικών. Αποτέλεσμα ήταν να παρατηρηθούν σοβαρότατες διαφοροποιήσεις στην ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων. Η νομοθετική επιλογή να μεταφερθεί, την ίδια χρονική περίοδο, στην υλική αρμοδιότητα των ειρηνοδικείων μεγάλο τμήμα των υποθέσεων της εκουσίας δικαιοδοσίας με το Ν. 4055/2012, επιβάρυνε ακόμη περισσότερα τα πινάκια. Η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων περί προκήρυξης διαγωνισμών ειρηνοδικών αλλά και στην διαδικασία πρόσληψης από το έτος 2012 και μετέπειτα, επέτεινε την διαχείριση τους προβλήματος της ήδη διογκωμένης ύλης των ειρηνοδικείων.



Μέσα σε αυτό το αντίξοο κλίμα, οι ειρηνοδίκες κατάφεραν να εδραιωθούν εκ νέου στις συνειδήσεις των πολιτών με το τεράστιο δικαιοδοτικό έργο που παρήγαγαν, πολλές φορές με προσωπικό κόστος. Τα ειρηνοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, μπόρεσαν με την ενίσχυση οργανικών θέσεων να μειώσουν ή και να εκμηδενίσουν την εκκρεμότητα των υποθέσεων. Σε άλλα, όμως, όπως τα επίσης μεγάλα σε όγκο εργασίας ειρηνοδικεία Πειραιά, Περιστερίου, Λάρισας κλπ, δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να διαχειριστούν τον όγκο των υποθέσεων, με αποτέλεσμα σήμερα υπό την ασφυκτική πίεση των θεσμών, να αναμένεται να εκδικαστεί μεγάλος αριθμός υποθέσεων σε σχέση με τους υπηρετούντες ειρηνοδίκες. Ήδη από τον Ιούνιο του 2020, ενόψει των επικείμενων εκλογών, είχαμε προτείνει την αναστολή της επικείμενης τότε νομοθετικής πρωτοβουλίας, που πήρε υπόσταση με την θέσπιση του ν.4738/2020 και την διπλή δέσμευση για προσδιορισμό εντός του έτους 2021 των 37.000 αποφάσεων και έκδοση απόφασης επ΄αυτών εντός έξι μηνών. Ήδη από τότε επισημαίναμε τον κίνδυνο των αποσπάσεων και μεταθέσεων καθώς διαφαινόταν ότι ήταν αδύνατο το υπάρχων δυναμικό των επιβαρυμένων δικαστηρίων να ανταπεξέλθει στον όγκο των υποθέσεων και το τιθέμενο χρονοδιάγραμμα. Προτείναμε δε α) την θέσπιση υποχρεωτικού σταδίου διαμεσολάβησης, β) την θεσμοθέτηση κινήτρων υπέρ των διαδίκων για την επίτευξη συμβιβασμού και γ) την νομοθέτηση ειδικών εργαλείων (αλγόριθμος) προς υποβοήθηση του έργου των δικαστών. Στην δε από 4-10-2020 ανακοίνωσή μας, μετά την εθιμοτυπική συνάντηση του νέου ΔΣ της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, επισημάναμε την αποδοχή εκ μέρους του Προεδρείου της λύσης των αποσπάσεων και μεταθέσεων αλλά και της εκδίκασης υποθέσεων από τους Πταισματοδίκες.

Με έκπληξη είδαμε, Πολιτεία και Προεδρείο της ΕνΔΕ, σε κοινή γραμμή, να αντιπαρατίθενται με τα ειρηνοδικεία διαχωρίζοντάς τα σε «καλά» και «μη», αποδίδοντας παραπλανητικά την μείωση της εκκρεμότητας στην αντίθεση «καλοί» και «κακοί» ειρηνοδίκες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τις επιλογές του αντιμετωπίζει όχι μόνο την δικαιοσύνη ως διεκπεραιωτικό σύστημα των υποθέσεων των πολιτών αντίθετα προς την επιταγή του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ περί δίκαιης δίκης αλλά και απαξιωτικά τους δικαστικούς λειτουργούς. Ο αριθμός των υποθέσεων που καταλαμβάνονται από το πεδίο εφαρμογής του νέου περί «Ρύθμισης οφειλών και Παροχής δεύτερης ευκαιρίας», είναι άγνωστος, αρκεί όμως κάποιος να αναλογιστεί το οικονομικό κόστος της πανδημίας του “covid-19” για να προβλέψει την έκταση του προβλήματος και τις ενδεχόμενες συνέπειες στο δικαστικό σύστημα της χώρας.

Το Προεδρείο αντί να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ανευρεθούν λύσεις, οι οποίες δεν θα ανατρέπουν την οικογενειακή και προσωπική ζωή των δικαστών, αποδίδοντάς τους την ευθύνης για την επικρατούσα κατάσταση, τηρεί σιγή ιχθύος, επαναπαυόμενο στις δάφνες του, με το έργο της, ορισθείσας από το ίδιο, Επιτροπής Ειρηνοδικών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ