Σάββατο 25 Μαΐου 2024

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ»

 

                 


    

 

 

 

ΕΝΩΣΗ

   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                        

        ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

   (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)

        ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

           ΤΗΛ: 210 88 27 380

            e- mail: endikeis@otenet.gr                    

 

 

Αθήνα, 24 Μαΐου 2024

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

«ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ»

ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

Οι συνεχείς τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, ειδικά από το έτος 2019 και μέχρι πρόσφατα με το ν. 5090/2024 και η ιδιαίτερη σημασία των διατάξεων, που ίσχυσαν διαχρονικά, μας οδήγησαν στην απόφαση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού έργου διαχρονικού Ποινικού Κώδικα, που θα περιλαμβάνει όλες τις τροποποιήσεις, κατ’ άρθρον, του Ποινικού Κώδικα από το έτος 1985, οπότε μεταγλωττίστηκε στη δημοτική και κυρώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 283/1985. Ειδικότερα, μετά από πρόταση του κ. Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Εφέτη, Εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε από το Προεδρείο της ΕΝΔΕ, η σύσταση Επιτροπής, αποτελούμενης από Δικαστικούς Λειτουργούς για την εκπόνηση του παραπάνω έργου. Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από τους Συναδέλφους: Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο, Πρόεδρο Εφετών, Δήμητρα Σωτηριάδου, Πρόεδρο Εφετών, Μαγδαληνή Φαχουρίδου, Εφέτη, Κωνσταντίνο Αλεξίου, Εφέτη, Ηλία Κανελλόπουλο, Εφέτη, Ιωάννη Ευαγγελάτο, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Κωνσταντίνο Σκούβαρη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Νικόλαο Αντωναράκο, Αντεισαγγελέα Εφετών, Ανδρομέδα Στεφανίδου, Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Απόστολο Γραμμένο, Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και Νικήτα Βελία, Ειρηνοδίκη.

Οι εργασίες της Επιτροπής ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ο νέος διαχρονικός Ποινικός Κώδικας της ΕΝΔΕ, αποτελούμενος από 800 περίπου σελίδες, αποτελεί γεγονός και θα διανεμηθεί άμεσα σε όλους τους Συναδέλφους σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και σε οποιονδήποτε Νομικό απευθυνθεί στην Ένωσή μας. Η άμεση αναζήτηση κάθε διάταξης με όλες τις τροποποιήσεις της αποτυπωμένες απευθείας στο κείμενο κατά χρονολογική σειρά και κατ´ άρθρο θα διευκολύνει, ιδιαίτερα, το έργο των Δικαστικών Λειτουργών και κάθε Νομικού. Η παράθεση όλων των τροποποιήσεων κατ’ άρθρον αντιμετωπίζει τη δυσχερή αναζήτηση των προηγούμενων μορφών που έχει λάβει κάθε άρθρο. Η χρήση του Ψηφιακού Κώδικα είναι ιδιαίτερα ευχερής, καθότι με ένα «κλικ» στο άρθρο που ενδιαφέρει, παρατίθενται όλες οι τροποποιήσεις του συγκεκριμένου άρθρου από το 1985 έως και σήμερα. Πρόκειται για το σημαντικότερο, μέχρι σήμερα, επιστημονικό έργο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και πολύτιμο εργαλείο για κάθε Νομικό. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλα τα μέλη της Επιτροπής, που έφεραν εις πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα, παρά τις ιδιαίτερα αυξημένες υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις και απέδειξαν ότι η ενότητα και η συνεργασία αποτελούν οδηγό επιτυχίας για το μέλλον σε κάθε πρωτοβουλία της Ένωσης.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Εφετών κ. Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο, που είχε και την εποπτεία της εκπόνησης του έργου και τον Εφέτη κ. Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία του. Η Επιτροπή πλέον αυτή θα είναι διαρκής και θα συνεχίσει το έργο της και σε άλλους τομείς του Δικαίου. Στόχο μας αποτελεί η άμεση σύσταση τουλάχιστον άλλων δύο Επιτροπών στην Ένωση, που θα επιμεληθούν της συγκέντρωσης σχεδίων πολιτικών αποφάσεων όλων των διαδικασιών και διανομής αυτών στους Συναδέλφους πρώην Ειρηνοδίκες καθώς και της διενέργειας επιμορφωτικών σεμιναρίων, που θα απευθύνονται στους άνω Συναδέλφους.

 

 

Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Εφετών

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ του ΑΡΘΡΟΥ 8 ΠΚ

 

https://ende.gr/%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b5%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%83-%ce%b4%ce%b9%ce%ba/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ