Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

υποχρέωση καταβολής τόκων και τόκων υπερημερίας για οφειλές του Δημοσίου αρχίζουν να ισχύουν από την επίδοση της αγωγής.


ΑΕΔ 7/2011


Η υποχρέωση καταβολής τόκων και τόκων υπερημερίας για οφειλές του Δημοσίου αρχίζουν να ισχύουν από την επίδοση της αγωγής.

Αυτό έκρινε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, επιλύοντας τη διαφωνία που είχε ανακύψει μεταξύ των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση αυτή θα επιβαρύνει κατά πολύ το δημόσιο τομέα, στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι φορείς και οι πολίτες στρέφονται δικαστικά κατά του Δημοσίου με οικονομικές απαιτήσεις.

Ειδικότερα, το ΣτΕ είχε δεχθεί ότι η καταψηφιστική αγωγή είναι και αναγνωριστική, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος διαφοροποίησης. Ακόμη, είχε δεχθεί το ΣτΕ ότι η τοκογονία αρχίζει να υπολογίζεται και από την ημέρα κατάθεσης των αναγνωριστικών αγωγών.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι η έναρξη της τοκοφορίας δεν αρχίζει με την κατάθεση της αναγνωριστικής αγωγής, αλλά μόνο με την κατάθεση της καταψηφιστικής αγωγής επιδικάζονται τόκοι υπερημερίας.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η αναγνωριστική αγωγή έχει το χαρακτήρα να αναζητά ο ενδιαφερόμενος από τα δικαστήρια εάν έχει δικαίωμα να αξιώσει απαιτήσεις. Αντίθετα, με την καταψηφιστική αγωγή ο ενδιαφερόμενος θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αξιώσεις.

Έτσι είχε διαβιβάσει στο ΑΕΔ για ερμηνεία το άρθρο 21 του Κώδικα Νόμων περί Δικών του Δημοσίου και ειδικότερα εάν σε περίπτωση περιορισμού της ασκηθείσης κατά του Δημοσίου καταψηφιστικής αγωγής στο αναγνωριστικό της αίτημα, οφείλονται ή όχι τόκοι υπερημερίας.

Τελικά το ΑΕΔ με την υπ' αριθμ. 7/2011 απόφασή του τάχθηκε υπέρ των θέσεων του ΣτΕ



=========================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ