Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «για τη δίκαιη δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας»

Κατατέθηκε το ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή.

http://www.ethemis.gr/katatethike-sti-vouli-to-schedio-nomou-gia-tin-dikei-diki-ke-tin-evlogi-diarkia-aftis/

Περιέχει ορισμένες τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό νχσ



===============
Έχουν επέλθει ορισμένες τροποποιήσεις (ακόμα δεν το διάβασα ενδελεχώς)
Η διετία υπηρέτησης γίνεται έτος
Δεν υπάρχουν τα κωλύματα εντοπιότητας
Απαλείφθηκε το 20% των κατ' απόλυτη εκλογή προαγωγών στο βαθμό του Εφέτη και του Προέδρου  Πρωτοδικών. Με την νέα διάταξη (όταν ψηφισθεί) ΟΛΟΙ θα προάγονται κατ' ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΚΛΟΓΗ

13 σχόλια:

  1. Μπορεί να μην πέρασαν τελικά πολλές προτεινόμενες διατάξεις που μας έθιγαν όπως για τα κωλύματα, την έκδοση απόφασης σε 48 ώρες, την απαγόρευση μετάθεσης αν δεν εκδοθούν πρώτα όλες οι αποφάσεις, μπορεί να άλλαξε ακόμη και ο τίτλος του νομοσχεδίου, αλλά έχω την εντύπωση ότι το πνεύμα του νέου νόμου μας έχει στοιχειώσει και εξακολουθεί να μας θεωρεί αποκλειστικούς υπεύθυνους για την αρνησιδικία, συγνώμη για τη μη εύλογη διάρκεια της δίκης ήθελα να γράψω…. Δείτε για παράδειγμα την αιτιολογική έκθεση του νόμου για το άρθρο 15 . Με δυο λόγια λέει ότι επειδή υπήρχαν ορισμένοι κακοί δικαστές, που εφάρμοζαν λάθος το δίκαιο νόμο του σοφού νομοθέτη και η θεωρία βέβαια τους επέκρινε για αυτό, ο αθώος πολίτης δεν έβρισκε το δίκιο του και επομένως ο σοφός νομοθέτης θα αλλάξει το 662Α για να μη μπορούν οι κακοί δικαστές να το επικαλούνται και να βγάζουν κακές αποφάσεις ταλαιπωρώντας τον κοσμάκη…
    Επίσης, το μένος κατά των δικαστών φαίνεται και στο άρθρο 91 για την περικοπή μισθού και δικαστικών διακοπών. Και αν για την περικοπή μισθού δε νομίζω ότι σε λίγο καιρό θα έχει κανείς πολλά περιθώρια για να εφαρμόσει τη διάταξη (ουκ αν κόψεις παρά του εντελώς κομμένου) , δε μπορώ να καταλάβω με ποιο τρόπο ο δικαστής «θα στερείται του δικαιώματος των δικαστικών διακοπών» …Δηλαδή, θα του ζητάει ο διευθύνων το δικαστήριο το διαβατήριο και την ταυτότητα για να μην ταξιδέψει; Θα του παίρνει και τα κλειδιά από το αμάξι; Θα του αφαιρεί το κοντρόλ της τηλεόρασης; Ή μήπως για να αποφύγει όλα αυτά θα τον κλείνει σε μια αίθουσα (ελπίζω κλιματιζόμενη) στο δικαστήριο όπου θα τον αφήνει μέχρι να ξεκινήσει πάλι το δικαστικό έτος;
    Έχω την εντύπωση ότι αυτή η επίθεση που δεχόμαστε συνεχώς και με κάθε ευκαιρία από τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία δε θα μας αφήσει αλώβητους, ενώ σίγουρα είναι εις βάρος της δικαιοσύνης και σε τελική ανάλυση εις βάρος του πανταχόθεν βαλλόμενου Έλληνα πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η περικοπή των "δικαστικών διακοπών" (σαν αστείο ακούγεται όταν όλο το καλοκαίρι γράφεις) σημαίνει ότι θα υπηρετείς σε όλα ή μερικά τμήματα, θα έχεις έδρες, θα χρεώνεσαι κτλ κτλ. Δηλαδή ήσουν που ήσουν σε καθυστέρηση, σου αφαιρούν και το χρόνο για να τη βγάλεις. Με άλλα λόγια σου προσθέτουν και άλλη καθυστέρηση.
    Πάντως θεωρώ ότι όλα αυτά αποτελούν πειθαρχικές ποινές που σύμφωνα με το Σύνταγμα επιβάλλονται από τα αρμόδια συμβούλια και όχι τον προϊστάμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά φαιδρά περιέχει η εισηγητική έκθεση, κάντε τον κόπο να την δείτε λίγο αν κάποια μέρα δεν έχετε και πολλά κέφια (όσοι από σας είστε δικαστές όμως, μη το παρακάνετε στη χαλάρωση, γιατί θα κοπεί μισθός και θα τρέχετε στις τράπεζες για δάνειο για τα ρούχα των παιδιών και τα αγγλικά - μπαλέτα, μουσικές κλπ άχρηστα ξεχάστε τα ...). Λοιπόν, ας πούμε δυο-τρία, έτσι πρόχειρα: 1) γράφεται ότι καθυστέρησε η έκδοση απόφασης 27 χρόνια και καταδικαστήκαμε απ’ το ΕΔΔΑ. Φυσικά πολιτική ήταν η απόφαση. Όμως δεν λέει με τί ρυθμούς την επέσπευσαν οι διάδικοι, πόσες αναβολές συναινετικές πήραν,πόσο παρέτειναν τις αποδείξεις με το παλιό σύστημα κλπ κλπ. 2) Γράφεται ότι στις πολυμελείς συνθέσεις αποφασίζει ουσιαστικά ένας, ο εισηγητής.Άρα ξεπεράστε παρακαλώ το άγχος πριν από τη διάσκεψη, τί θα πει ο πρόεδρος και όποιος ακούει, ή τί διορθώσεις θα κάνει ο πρόεδρος στο σχέδιο.3) η ελαφρά σωματική βλάβη, αυτοδικία,ελαφρά ή ευτελής φθορά, δεν έχουν εγκληματική απαξία!!!!! Δηλαδή, όταν ο εκμισθωτής βγάλει έξω από το μίσθιο τα πράγματά σου χωρίς εξωστική απόφαση ή διαταγή απόδοσης μισθίου,δεν υπάρχει εγκληματικό άδικο, έλα μωρέ, πταισματάκια είναι... 4) η ηχορρυπανση ξαναγίνεται πλημμέλημα, διότι «έχει λάβει οχληρές διαστάσεις ...». Δηλαδή,αν τα «πταισματοποιούμενα» πλημμελήματα λάβουν οχληρές διαστάσεις σε δυο μήνες, μπορεί να αναβαπτισθούν πλημμελήματα(άλλως, κοπτοραπτική ποινικού δικαίου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέρασε τελικά η διάταξη για την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων με αντικείμενο έως 150.000 ευρώ από το μονομελές διοικητικό πρωτοδικείο. Το Τριμελές ας δικάζει τις συντάξεις αναπηρίας και την αφαίρεση αδειών καταστημάτων, γιατί προφανώς είναι σημαντικότερες και πιο δύσκολες υποθέσεις. Δεν ξέρουν μάλλον στην Αθήνα ότι υπάρχουν δικαστήρια που αποτελούνται αποκλειστικά από δικαστές μόλις προαχθέντες σε Πρωτοδίκες ή χωρίς καθόλου υπηρεσία ως πρωτοδίκες λόγω άδειας ανατροφής τέκνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εκδοση αποφασεων σε 2 μηνες...
    προσδιορισμος ολων των αγωγων στις ειδικες διαδικασιες σε 2 μηνες..
    περαστικα μας...

    ΥΓ Παντως οι διοικητικοι δικαστες, με την πιεση της Ενωσης τους, καταφεραν να μην μπει διαταξη ουτε για τον προσδιορισμο σε συγκεκριμενο χρονο των κατατεθειμενων βοηθηματων, ουτε για τον ορισμο συγκεκριμενου χρονου εκδοσης των αποφασεων τους..

    Εμας με το ζορι μας εφθανε το τετραμηνο.. τωρα παμε διμηνο, με προσδιορισμο των αγωγων επισης στο διμηνο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3. α. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 198 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίστανται ως εξής:
    «2. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της αρ. 1, εκδηλώνει δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, τιμωρείται μέχρι τριών (3) μηνών ή με πρόστιμο μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ».

    εδώ βλέπουμε ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα του οτι ολα γραφονται στο πόδι... ξέχασαν τη λέξη "κράτηση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγνώμη, παιδιά, είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν αυτές οι διατάξεις, οι οποίες είναι σα να γράφθηκαν μέσα σε μερικές μόνο ώρες ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το διμηνο θα καταργηθει στην πραξη,όπως εγινε στο παρελθον με άλλες προθεσμιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γιατι υπαρχει αυτη η βεβαιοτητα για καταργηση του διμηνου στην πραξη?
    ετσι λεγαμε για το τετραμηνο, και αν εξαιρεσεις την Αθηνα, τηρειται σχεδον ευλαβικα σε ολη την αλλη ελλαδα..
    υπηρχαν μαλιστα εφετεια που εστελναν τους πρωτοδικες πειθαρχικο στις 4 μηνες και 1 ημερα..
    ειστε τοσο σιγουροι οτι δεν θα επαναληφθουν τετοια φενομενα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νίκος, Πρωτοδίκης: Και γιατί να μην εκδίδεται, από τώρα και στο εξής, ένταλμα σύλληψης σε βάρος του δικαστή που καθυστερεί στην έκδοση αποφάσεων; Ούτως ή άλλως εκεί το πάνε....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Νίκο, Πρωτοδίκη:
    Δεν έχετε άδικο, κύριε συνάδελφε, αφού και η στέρηση δικαστικών διακοπών ισοδυναμεί στην ουσία με ένταλμα προσωρινής κράτησης...
    Το θέμα είναι πως αντιδρούμε εμείς σε όλα αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν λέω, έχετε και εσείς οι δικαστές χίλια δίκια, αλλά φανταστείτε ότι εμένα μου ανατέθηκαν σε μία νύχτα καθήκοντα δημοσίου κατηγόρου και επωμίζομαι έργο εισαγγελέα πρωτοδικών χωρίς να έχω καν σπουδάσει Νομική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα παράδοξα της νομοθετικής διαδικασίας :
    το site του Υπουργειου Δικαιοσύνης τωρα (Τεταρτη 1/2/2012 ωρα 23:57) στη διάταξη του άρθρου 95 του κατατεθεντος πολυνομοσχεδιου ορίζει ως χρόνο ελάχιστης υπηρεσίας το ένα έτος :"2. Μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας ενός (1) δικαστικού έτους στον τόπο όπου τοποθετήθηκε, λόγω διορισμού, προαγωγής ή μετάθεσης" (βλ. http://www.ministryofjustice.gr/site/LinkClick.aspx?fileticket=S_t-krvx7k4%3d&tabid=64).
    Ταυτόχρονα στο site της Βουλής το ίδιο άρθρο ορίζει τον ίδιο χρόνο σε δυο έτη:"2. Μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας δυο (2) δικαστικών ετών στον τόπο όπου τοποθετήθηκε, λόγω διορισμού, προαγωγής ή μετάθεσης" (βλ.http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/ΣΧΕΔΙΟ%20ΝΟΜΟΥ%20ΔΙΚΗ.pdf ).
    Ουδέν έτερον σχόλιον
    Π.Λυμπεροπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ