Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

ΕΔΔΑ: Πολίτης που δικάστηκε από τα στρατιωτικά δικαστήρια - Προβληματισμός για την ανεξαρτησία και αμεροληψία των στρατιωτικών δικαστηρίων

Πολίτης που δικάστηκε από τα στρατιωτικά δικαστήρια για ποινικό αδίκημα επειδή ο συγκατηγορούμενος του ήταν στρατιωτικός, δεν έτυχε δίκαιης δίκης. Προβληματισμός για την ανεξαρτησία και αμεροληψία των στρατιωτικών δικαστηρίων



ΑΠΟΦΑΣΗ

Mustafa κατά Βουλγαρίας της 28.11.2019 (αριθ. 1230/17)
βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δικαιοδοσία στρατιωτικών δικαστηρίων και δικαίωμα πολίτη για δίκαιη δίκη. Ιδιώτης που δεν είχε σχέση με το στρατό, συνελήφθη και καταδικάστηκε από στρατιωτικά δικαστήρια για ένα συνηθισμένο ποινικό αδίκημα, διότι ένας από τους άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση υπηρετούσε στο στρατό τη στιγμή που διαπράχθηκε το αδίκημα. Ο προσφεύγων υποστήριξε ότι τα δικαστήρια αυτά δεν ήταν ούτε ανεξάρτητα, ούτε αμερόληπτα.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι οι ενστάσεις του σχετικά με την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των στρατιωτικών δικαστηρίων θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντικειμενικά δικαιολογημένες.
Κατά το ΕΔΔΑ: α) Οι στρατιωτικοί δικαστές υπόκεινται σε στρατιωτική πειθαρχία, η επίσημη ενσωμάτωσή τους στο στρατό και το καθεστώς των δικαστών του στρατιωτικού δικαστηρίου, οι οποίοι εξ ορισμού ήταν στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αποδείκνυε ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια κατά το βουλγαρικό δίκαιο δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως ισοδύναμα με τα κανονικά δικαστήρια.
β) το βουλγαρικό δίκαιο προβλέπει ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια έχουν αποκλειστική δικαιοδοσία για αδικήματα που διαπράττονται από κοινού από στρατιωτικούς και πολίτες, ακόμη και εκτός πλαισίου των στρατιωτικών τους καθηκόντων.
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου κατέληξε ότι η αόριστη κατανομή από την εθνική νομοθεσία, στη δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων ορισμένων κατηγοριών αδικημάτων, δεν ήταν επαρκής. Ήταν αναγκαίο να θεσπίζεται η ύπαρξη «επιτακτικών λόγων»  για κάθε περίπτωση υπαγωγής στα στρατιωτικά δικαστήρια πολιτών.
Παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη κατ’ άρθρο 6 § 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ