Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

ΕΔΔΑ: δικαίωμα ιδιοκτησίας - ανάκληση μεταβίβασης ακινήτων που αποκτήθηκαν από μη κύριο.

Δεν παραβιάστηκε το δικαίωμα ιδιοκτησίας από την ανάκληση μεταβίβασης ακινήτων που αποκτήθηκαν από μη κύριο. Η στέρηση της περιουσίας πρέπει να εξασφαλίζει δίκαιη ισορροπία μεταξύ του γενικού συμφέροντος και του ατομικού δικαιώματος

ΑΠΟΦΑΣΗ

Maltsev κ.α. κατά Ρωσίας της 17.12.2019 (αριθ. προσφ. 77335/14, 77417/14 και 77421/14)
βλ. εδώ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι προσφεύγοντες απέκτησαν, μέσω αγοράς και διανομής,  την κυριότητα σε αγροτεμάχια σε γεωργική περιοχή και ενέγραψαν τους σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η μεταβίβαση ανακλήθηκε γιατί αποδείχθηκε σε εύλογο χρονικό διάστημα, πριν επενδύσουν στην γη που αγόρασαν,  ότι η κυριότητα των εν λόγω αγροτεμαχίων ανήκε στο δημόσιο και όχι στην εταιρεία που τα μεταβίβασε. Τα εγχώρια Δικαστήρια απέρριψαν αμετάκλητα τις αγωγές των προσφευγόντων για στέρηση της  περιουσίας τους.
Το Στρασβούργο  επανέλαβε ότι η αναλογικότητα της παρέμβασης συνεπάγεται την ύπαρξη μιας δίκαιης ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος και των επιταγών της διαφύλαξης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων.
Στην προκείμενη υπόθεση έκρινε ότι η ακύρωση των τίτλων των προσφευγόντων στα επίμαχα οικόπεδα δεν συνεπάγεται υπέρμετρη επιβάρυνση για αυτούς, γιατί έχουν την δυνατότητα να επιτύχουν επιστροφή του τιμήματος που κατέβαλαν, δεν είχαν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τα εν  λόγω ακίνητα και είχαν επιδείξει βαριά αμέλεια κατά την αγοραπωλησία γιατί λόγω της θέσης των ακινήτων θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ανήκαν στο δημόσιο, συνεπώς δεν διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ