Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ




Ευσταθίου Βεργώνη, Αντεισαγγελέως Εφετών, Β΄ Αντιπροέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Σε όλα τα δελτία ειδήσεων το Σαββατοκύριακο, καθώς και στα ενημερωτικά sites, γενικά και θεματικά, κυριάρχησε η είδηση ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης και επίθεσης στην ανεξαρτησία της, με αφορμή δηλώσεις του που σχολίαζαν αρνητικά το περιεχόμενο της ποινικής δίωξης κατά των συλληφθέντων σε επεισόδια στο Κουκάκι, μετά από επίθεση σε αστυνομικές δυνάμεις. Το ιστορικό της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Το βράδυ της Τετάρτης 15.1.2020 ο Πρόεδρος Χρ. Σεβαστίδης έστειλε με ηλεκτρονικό μήνυμα σχέδιο ανακοίνωσης στα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου της Ένωσης, με το ερώτημα αν συμφωνούμε για την έκδοσή της. Έχοντας την άποψη ότι οι δικαιοδοτικές πράξεις, όπως είναι η κίνηση της ποινικής δίωξης, υπόκεινται σε σχολιασμό, εφ’ όσον πρόκειται για δημόσιες πράξεις οργάνων με άμεση πολιτειακή εξουσία, εφ’ όσον ο σχολιασμός αυτός δεν υπερβαίνει τα επιβαλλόμενα όρια απάντησα ότι δεν συμφωνώ με την έκδοση τέτοιας ανακοίνωσης, και περίμενα τις γνώμες των άλλων μελών, το πρωί της Πέμπτης 16.1.2020.
Ξαφνικά πριν το μεσημέρι της ίδιας μέρας βλέπω στα ειδησεογραφικά sites την ανακοίνωση ως ανακοίνωση της ΕνΔΕ, διαπιστώνοντας στην συνέχεια ότι είχε εκδοθεί μόνο με υπογραφή του προέδρου, χωρίς βέβαια την συναίνεση των υπολοίπων μελών του Προεδρείου..
Τι προκύπτει λοιπόν από τα γεγονότα, χωρίς αμφιβολία; Ότι ενώ δεν υπήρχε η συλλογική βούληση του αρμοδίου οργάνου της Ενδε, αντίθετα το όργανο αυτό ήταν αντίθετο με την έκδοση ανακοίνωσης με καταγγελτικό περιεχόμενο εναντίον Υπουργού για παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος εμφάνισε την άποψή του ως άποψη της Ένωσης, χωρίς τέτοια βούληση να έχει προκύψει νόμιμα, προωθώντας το μάλιστα στον Τύπο, αφού είχε δημοσιευθεί στην σελίδα του ΕΘΝΟΥΣ πριν από την  10 π.μ. της Πέμπτης 16.1.2020.
Και άμεσο είναι το ερώτημα. Όταν τα αρμόδια συλλογικά όργανα της Ένωσης διαφωνούν με την διατύπωση κάποιας θέσης της Ένωσης ρητά, μπορεί ο Πρόεδρος να εκδίδει παρά την ρητή αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας, ανακοίνωση με αντίθετη θέση; Για τα ζητήματα αυτά θα αποφανθεί το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί μετά από αίτημα πέντε μελών του.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς φέτος διανύουμε εκλογική χρονιά για την ΕνΔΕ. Και φαίνεται ότι η όξυνση και τονισμός των αντιθέσεων και η πόλωση είναι η προεκλογική επιλογή μιας συγκεκριμένης παράταξης συναδέλφων, με την οποία συνεργαστήκαμε για δύο διετίες, με λαμπρά αποτελέσματα για την Ένωση, συνεργαζόμενοι κατ’ αρχήν για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της .Δικαιοσύνης και για να αποτρέψουμε την εργαλειοποίησή της για την προώθηση κομματικής πολιτικής, για το ίδιο το περιεχόμενο της Δημοκρατίας εν τέλει. Αυτή η προεκλογική επιλογή της πόλωσης πάση θυσία είναι φανερή πλέον από την επιλογή κινήσεων χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, χωρίς την προσπάθεια για εξεύρεση κοινών θέσεων, όπως γίνονταν μέχρι την άνοιξη του 2019.. Σήμερα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται  σε πολλαπλή κρίση και μπροστά σε επιλογές που θα καθορίσουν τον μετασχηματισμό της και νέους τρόπους λειτουργίας της, θα πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και ανυπόκριτη προσπάθεια εύρεσης κοινών θέσεων, ώστε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να είναι πρωταγωνίστρια στην νέα εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ