Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

ΓνωμΕισΑΠ 6/2023 Ετήσια επιθεώρηση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών των βιβλίων των δικαστικών επιμελητών

 


 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ     

ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 4541

 Αριθμ. Γνωμοδότησης : 6

Αθήνα, 29           Ιουνίου 2023

 

Προς

Τον κ. Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών (Ν.Π.Δ.Δ.) ΕΦΕΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ-ΑΙΓΑΙΟΥ-ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ -ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ -ΛΑΜΙΑΣ -ΕΥΒΟΙΑΣ.

ΘΕΜΑ : Ετήσια επιθεώρηση από τον Εισαγγελέα

Πρωτοδικών των βιβλίων επιδόσεων, ατελών επιδόσεων, εκτελέσεων, καθώς και του αρχείου των δικαστικών επιμελητών, μετά την ισχύ του άρθρου 29παρ.1περ.θ  του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών [ΚΟΔΚΔΛ] (Ν. 4938/2022).

Επί του ερωτήματος το οποίο μας υποβάλατε με το υπ.αριθ.πρωτ.40702/14-6-2023 έγγραφό σας, σχετικά με αμφισβήτηση που ανέκυψε, για το αν εξακολουθεί εφαρμοζόμενη η διάταξη του άρθρου 34 του Ν. 2318/1995 περί διενέργειας από μέρους του Εισαγγελέα Πρωτοδικών τακτικής ετήσιας Επιθεώρησης των βιβλίων και του τηρούμενου αρχείου των δικαστικών επιμελητών, μετά την ισχύ του άρθρου 29 παρ.ίπερ.θ. του ως άνω Ν. 4938/2022 (ΚΟΔΚΔΛ), με το οποίο στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα υπάγεται ο έκτακτος μόνον έλεγχος τούτων, σας γνωρίζουμε, ότι η κατά το άρθρο 29παρ.2 του Ν.4938/2022 (ΚΟΔΚΔΛ) Γνώμη μας, είναι η ακόλουθη:

Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ.1 του Ν. 2318/1995(ΦΕΚ Α’ 126/1995) "Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών", όπως ισχύει μετά το Ν.4336/2015, ο δικαστικός επιμελητής τηρεί βιβλία επιδόσεων, ατελών επιδόσεων και εκτελέσεων, αριθμημένα, μονογραφημένα και ανά φύλλο από τον αρμόδιο πρόεδρο πρωτοδικών, στα οποία καταχωρίζονται οι αντίστοιχες πράξεις, που καταρτίζονται από αυτόν, κατά χρονολογική σειρά και με ιδιαίτερο αριθμό η καθεμία. Κατά δε την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, στα βιβλία αυτά και στο αρχείο του δικαστικού επιμελητή γίνεται μια φορά το χρόνο επιθεώρηση από τον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών ή τον οριζόμενο από αυτόν ειρηνοδίκη. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών μπορεί κατά την κρίση του να ενεργεί οποτεδήποτε και έκτακτο έλεγχο. Η έκθεση επιθεωρήσεως αποστέλλεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον οικείο σύλλογο δικαστικών επιμελητών, για να τεθεί στο φάκελο του επιθεωρούμενου.

Εξάλλου, κατά τη διάταξη του άρθρου 25 παρ.ίπερ.θ και ι. του προϊσχύοντος «Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» (ΚΟΔΚΔΛ)- Ν. 1756 της 25/26.2.88- στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα υπήγετο : «θ. ο έλεγχος των δημόσιων κατηγόρων, των συμβολαιογράφων, των φυλάκων μεταγραφών, υποθηκών, νηολογίων, κτηματολογίων, υποθηκολογίων, πλοίων και αεροσκαφών, των ληξιάρχων και των υπαλλήλων, επιμελητών και άμισθων δικαστικών επιμελητών, ι. ό,τι άλλο ο νόμος ορίζει».

Με τη νέα διάταξη του άρθρου 29 παρ.1 περ. θ. και ι. του από 6-6-2022 ισχύοντος νέου «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», (Ν.          4938/2022), που

κατήργησε τον παλαιό με το άρθρο 130, προβλέπεται, αντιστοίχως, ότι στις ανωτέρω αρμοδιότητες του εισαγγελέα, υπάγεται: «θ. ο έκτακτος έλεγχος των συμβολαιογράφων, των φυλάκων μεταγραφών, υποθηκών, νηολογίων, κτηματολογίων, υποθηκολογίων πλοίων και αεροσκαφών, καθώς και των ληξιάρχων και των υπαλλήλων, επιμελητών και άμισθων δικαστικών επιμελητών, σε περίπτωση που περιέλθει σε γνώση του, με οποιοδήποτε τρόπο, πληροφορία για παράβαση των υποχρεώσεων και απαγορεύσεων που προβλέπονται από τον νόμο και από τις λοιπές κανονιστικές πράξεις ή εγκύκλιους που συνδέονται με την υπηρεσιακή κατάσταση ή την άσκηση του λειτουργήματος τους, καθώς και τη σύννομη κατάρτιση όλων των πράξεων ή εγγράφων που εκδίδουν, ι. ό,τι άλλο ο νόμος ορίζει».

Από την αντιπαραβολή των δύο προδιαληφθεισών διατάξεων του Ν. 4938/2022, προκύπτει σε σχέση με την τροποποιηθείσα περίπτωση θ., ότι ο ως άνω αναφερόμενος εισαγγελικός έλεγχος, διενεργείται στην περίπτωση που περιέλθουν πληροφορίες για παράβαση από μέρους του δικαστικού επιμελητή των ανωτέρω αναφερομένων υποχρεώσεων και απαγορεύσεων που προβλέπονται από τον νόμο και από τις λοιπές κανονιστικές πράξεις ή εγκύκλιους, ενώ σε σχέση με την περίπτωση ι., δεν επέρχεται κάποια διαφοροποίηση, καθόσον, υπάρχει απόλυτη ταύτιση της γραμματικής και εννοιολογικής διατύπωσης, και επομένως στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα εξακολουθεί να υπάγεται, και ό,τι άλλο ο νόμος ορίζει.

Από την συνδυαστική δε ανάλυση και ερμηνεία του συνόλου των ανωτέρω διατάξεων, μπορεί σε πρώτη σκέψη να δημιουργείται κάποια αμφιβολία με τη μορφή της νέας διατύπωσης του άρθρου 29παρ.1περ.θ. του Ν. 4938/2022, για το εάν ο εισαγγελέας πρωτοδικών έχει αρμοδιότητα διενέργειας ετήσιου ελέγχου και επιθεώρησης των βιβλίων επιδόσεων και του αρχείου των δικαστικών επιμελητών κατά το άρθρο 34 του Ν. 2318/1995, καθόσον, γίνεται τώρα αναφορά σε γενόμενο έκτακτο έλεγχο τούτου, ωστόσο, και χωρίς να παρατίθεται οτιδήποτε διευκρινιστικό στην αιτιολογική έκθεση (σελ. 136, 148), θεωρούμε, ότι ενόψει διατήρησης ταυτόσημης της διάταξης της επόμενης περίπτωσης ι. κατά την οποία στις αρμοδιότητες του εισαγγελέα υπάγεται, ως προελέχθη, και ό,τι άλλο ο νόμος ορίζει, σε συνδυασμό με τη μη ρητή κατάργηση της προεκτεθείσας διάταξης του άρθρου 34 του Ν. 2318/1995 με τον νέο ΚΟΔΚΔΛ (άρθ. 130), ούτε συμπερίληψης ακροτελεύτιας διάταξης παρόμοιας με εκείνη του προϊσχύοντος ΚΟΔΚΔΛ, που όριζε ότι καταργείται «κάθε άλλη διάταξη γενική ή ειδική αντίθετη στις διατάξεις του Κώδικα αυτού η οποία αναφέρεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτόν» (άρ. 111 παρ.περ. ιστ’), εξακολουθεί αυτή εφαρμοζομένη, και, συνακόλουθα, καταφατική προσήκει στο ερώτημά σας απάντηση.

Πλέον τούτων, σημειώνεται, ότι η τακτική ετήσια Επιθεώρηση των δικαστικών επιμελητών από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, δεν ταυτίζεται πάντοτε με τον προαναφερόμενο έκτακτο έλεγχο, τον οποίο επιβάλλουν ειδικότερες περιστάσεις, και μπορεί να διαφοροποιείται, τόσο ως προς το αντικείμενο και το εύρος του, όσο και ως προς το σκοπό της μιας και της άλλης περίπτωσης, γιατί, η μεν πρώτη αφορά στον έλεγχο και την αξιολόγηση του συνόλου της ετήσιας εργασίας του δικαστικού επιμελητή, όπως τήρηση βιβλίων επιδόσεων, ατελών επιδόσεων, εκτελέσεων, και βιβλίου αρχείου, με σκοπό τη σύνταξη σχετικής έκθεσης επιθεώρησης και την αποστολή αυτής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον οικείο σύλλογο δικαστικών επιμελητών, για να τεθεί στο φάκελο του επιθεωρούμενου, ως στοιχείο της υπηρεσιακής του εξέλιξης, η δε δεύτερη, βάσει της νέας διατύπωσης, κινείται σε ορισμένο πεδίο (ανακριτικής πρωτίστως κατεύθυνσης και στόχευσης), συνιστάμενο στη συλλογή πληροφοριών και διερεύνηση στοιχείων, με σκοπό τη διαπίστωση τέλεσης ή μη συγκεκριμένης παραβίασης διατάξεων νόμου που συνδέονται με την υπηρεσιακή κατάσταση ή την άσκηση του λειτουργήματος του, και επιβολή, σε καταφατική περίπτωση, των προβλεπόμενων γι' αυτές πειθαρχικών ή και ποινικών ακόμα κυρώσεων.

O Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

 Λάμπρος  Σοφουλάκης

=================================================

σσ. Επειδή το κείμενο έχει ληφθεί από pdf μέσω OCR, υπάρχει  περίπτωση να έχουν εμφιλοχωρήσει σφάλματα. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται 

 

https://eisap.gr/%ce%b3%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%bf%ce%b4%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-6-2023/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ