Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

ΕνΔΕ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ (EAJ)

 

 

               


  

 

 

 ΕΝΩΣΗ

ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                           

        ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

          ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

 ΤΗΛ: 213 2156114 -  FAX 210 88 41 529

                   Τ.Κ. 101. 71

          e- mail: endikeis@otenet.gr                                     

 

                                                                                                         Αθήνα, 20/06/2023

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ

 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ (EAJ)

 

Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Μέλος ΔΣ της ΕνΔΕ, υπεύθυνος διοργάνωσης

 

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης και 3ης Ιουνίου 2023, η εαρινή σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ). Τόσο η εναρκτήρια συνεδρίαση, όσο και το ουσιώδες μέρος της συνόδου πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Banquet του «ΜΕΓΑΡΟΝ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ». Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν 73 εκπρόσωποι από 38 εθνικές δικαστικές ενώσεις, το Προεδρείο και η Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, επί τιμή Πρόεδροι, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών (IAJ) και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών των χωρών της Νοτίου Αμερικής. Την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκπροσώπησαν οι κ.κ. Χαράλαμπος Μαυρίδης, Πρόεδρος Εφετών και Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, της 1ης Ιουνίου, παρουσία των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων και των επισήμων προσκεκλημένων, τον λόγο έλαβαν η Πρόεδρος της ΕνΔΕ κα Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών της συνόδου και αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (EAJ) κος Duro Sessa και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών (IAJ) κος Jose Manuel Igreja Matos, οι οποίοι ευχαρίστησαν την ΕνΔΕ για την άρτια και υψηλού επιπέδου διοργάνωση και αναφέρθηκαν στα θέματα που θα απασχολούσαν τις εργασίες της συνόδου. Χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους των Δικαστικών Ενώσεων της Χώρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κος Παναγιώτης Δανιάς, ο Δήμαρχος Αθηναίων κος Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κος Παναγιώτης Αλεξανδρής και ο πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης κος Γεώργιος Κώτσηρας. Με τον συντονισμό της συνεδρίασης είχε επιφορτισθεί ο υπογράφων.

Κατά την συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου, πέραν των άλλων θεμάτων που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν η ανάγνωση και συζήτηση επί της αναφοράς του Προέδρου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κράτη-μέλη, ως και επί των αναφορών των δύο ομάδων εργασίας, εκ των οποίων η πρώτη αφορά τις θεσμικές επαφές με όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δεύτερη την παροχή υλικής βοήθειας σε δικαστές που αντιμετωπίζουν διώξεις και άλλης φύσεως προβλήματα. Ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με την κίνηση του ειδικού κονδυλίου για την παροχή βοήθειας σε διωκόμενους και φυλακισμένους συναδέλφους στην Τουρκία και την συνεργασία με άλλα δικαστικά δίκτυα και ενώσεις.

Η συνέλευση των αντιπροσώπων επεξεργάστηκε και υιοθέτησε τέσσερα ψηφίσματα και δύο δηλώσεις. Συγκεκριμένα: α) ψήφισμα με το οποίο καλεί τις αρχές της Ρουμανίας να μην προχωρήσουν στην ψήφιση νομοσχεδίου, με το οποίο μεταβάλλονται αιφνιδιαστικά η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και το ύψος των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, με τρόπο που αντιβαίνει στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, β) ψήφισμα με το οποίο καλεί τις αρχές της Λιθουανίας να επανεξετάσουν το ζήτημα των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες βρίσκονται στα επίπεδα του 2008, γ) ψήφισμα με το οποίο καλεί τις αρχές της Κροατίας να επανεξετάσουν το ζήτημα των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες έχουν υποστεί μειώσεις και βρίσκονται στα επίπεδα του 2009, επιπλέον δε εξαιρέθηκαν από τις αυξήσεις που δόθηκαν σε άλλες κατηγορίες μισθοδοτούμενων από το κράτος, δ) ψήφισμα με το οποίο καλεί τις αρχές της Γαλλίας να μην προχωρήσουν στην ψήφιση νομοσχεδίου, με το οποίο δημιουργείται de facto μία παράλληλη πειθαρχική δικαιοδοσία, ελεγχόμενη από το υπουργείο δικαιοσύνης, ε) δήλωση με την οποία καλεί τις αρχές της Αρμενίας να μην καταχρώνται των πειθαρχικών διαδικασιών με σκοπό περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης και λόγου των δικαστικών λειτουργών και να επανεξετάσουν τις υποθέσεις στις οποίες οι πειθαρχικές αρμοδιότητες του υπουργείου δικαιοσύνης ασκήθηκαν με αυτόν τον σκοπό, στ) δήλωση με την οποία καλεί τις αρχές της Βουλγαρίας να επανεξετάσουν την νομοθεσία σχετικά με την σύνθεση και λειτουργία του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου, δεδομένου ότι πλέον συγκροτείται κατά πλειοψηφία από πρόσωπα που δεν έχουν δικαστική ιδιότητα και δεν παρέχει εχέγγυα ανεξάρτητης κρίσης.

Την 3η Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Δελφών.

Μετά από αίτημα της ΕνΔΕ, η διοργάνωση τέθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.     

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

https://ende.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%83-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b5%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%b4%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ