Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Επιστολή προς τα μέλη της ΕνΔΕ - Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης Γενική Γραμματέας ΕνΔΕ

 


Η Eλληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται στην ιστορική στιγμή της υλοποίησης ενός κρίσιμου εκσυγχρονιστικού σχεδίου, που έχει ως στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία της υπέρτων πολιτών που εύλογα αναμένουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην επίλυση των διαφορών, αλλά και της ανάπτυξης της Χώρας. Την περίοδο αυτή όλοι οι παράγοντες του δικαστικού συστήματος όφειλαν να ανταποκριθούν με δημιουργικές συμπράξεις, με ρεαλιστικές προτάσεις και κυρίως με πνεύμα συνεννόησης για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Απέναντι σε αυτό το χρέος η ΕνΔΕ και κάθε μέλος του ΔΣ της οφείλαμε να αναλάβουμεμε συνέργειες δημιουργικές πρωτοβουλίες, να επιδείξουμε υπευθυνότητα και με σύνεση να ξεφύγουμε από την στείρα άρνηση και αντιπαράθεση. Οφείλαμε να γίνουμε οι πρωτοπόροι και οι βασικοί εκφραστές των αναγκαίων πια μεταρρυθμίσεων.

Δυστυχώς, ως Ένωση σταθήκαμε αδύναμοι να υιοθετήσουμε αυτό το  ρόλοκαι μεταφέραμε αυτό το κρίσιμο ζήτημαγια τη Χώρα και το μέλλον της στο πεδίο της επικείμενης εκλογικής αντιπαράθεσης. Θυσιάσαμε την ευκαιρία να αναλάβει το δικαστικό σώμαηγετικό ρόλο στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο βωμό της διεκδίκησης της ψήφου και του ελέγχου του ΔΣ. Φοβηθήκαμε την αλλαγή και οχυρωθήκαμε πίσω από τα αναποτελεσματικά δεδομένα και τον εσωτερικό διχασμό, αντί να αντιληφθούμε ότι με την στάση αυτή επιβεβαιώναμε όσους επιθυμούσαν (και επιθυμούν) να εμφανίζουν τους δικαστές και εισαγγελείς ως την μόνη αιτία της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Οι φετινές εκλογές στην ΕνΔΕ διεξάγονται με όρους διχασμού και μισαλλοδοξίας. Το εξόχως προβληματικό κλίμα αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια στο ΔΣ, έχει πλέον διαποτίσει και το δικαστικό σώμα με κύριο σημείο αντιπαράθεσης την ενοποίηση του πρώτου βαθμού. Ζήτημα που ανάγεται πλέον σε κυρίαρχο στην ατζέντα της Ένωσης αγνοώντας χρόνια προβλήματα, όπως η δικαστηριακή ύλη, η αναδιοργάνωση της δομής των δικαστικών σχηματισμών ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και για τον δικαστή και τον πολίτη, η έλλειψη στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής κλπ.

Η ενασχόλησή μου με την ΕνΔΕ ξεκίνησε με όραμα, αποβλέποντας στον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος ενόψει των διαφαινόμενων αλλαγών που θα επερχόταν, δυστυχώς όμως, τελειώνει με την διάψευση των ελπίδων για συναίνεση, για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, για ένα καλύτερο αύριο για τις νέες γενιές δικαστών, για αποτελεσματικότερο δικαστικό σύστημα υπέρ των πολιτών.

Η μη κάθοδος στις επικείμενες εκλογές της Ένωσης και η αποχώρησή μου από τα κοινά του δικαστικού σώματος είναι πλέον μονόδρομος για μένα. Θα ήθελα, να ευχαριστήσω τους συνάδελφους που με στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους.

Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης

Γενική Γραμματέας ΕνΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ