Τρίτη 2 Απριλίου 2024

ΕΔΔΑ: Αυθαίρετη παύση δικαστή από δικαστικό συμβούλιο χωρίς να έχει δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης

 


 

 

Αυθαίρετη παύση δικαστή από δικαστικό συμβούλιο χωρίς να έχει δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης. Παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο

ΑΠΟΦΑΣΗ

Kartal κατά Τουρκίας της 26.03.2024 (αριθ. προσφ. 54699/14)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων είναι δικαστής και διατέλεσε  μέλος του Συμβουλίου Επιθεώρησης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η υπόθεση αφορούσε τη λήξη της θητείας του στην Επιτροπή Επιθεωρήσεως δυνάμει των τροποποιήσεων στην νομοθεσία του καθ’ ού κράτους. Άσκησε προσφυγή δυνάμει του άρθρου 6§1 της ΕΣΔΑ γιατί δεν είχε δικαίωμα πραγματικής προσφυγής κατά της απόφασης παύσης από  μέλος του Δικαστικού Συμβουλίου.

Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι η ανάγκη ύπαρξης δικονομικών εγγυήσεων και η δυνατότητα προσφυγής κατά αποφάσεων που επηρεάζουν τη σταδιοδρομία, συμπεριλαμβανομένου αυτής ενός δικαστή αναγνωρίζεται ευρέως, διότι αυτό που διακυβεύεται είναι η εμπιστοσύνη του κοινού στη λειτουργία του δικαστικού σώματος.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε την έλλειψη δικαστικού ελέγχου της πρόωρης παύσης ex lege, μετά τη νομοθετική μεταρρύθμιση, της θητείας εν ενεργεία δικαστή ως Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Επιθεώρησης του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων και τόνισε ότι  δικαστική προστασία θα πρέπει επίσης να παρέχεται σε κάθε τέτοια περίπτωση  προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει πολιτική  επιρροή στη δικαστική εξουσία.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι ο αποκλεισμός του προσφεύγοντος από την πρόσβαση στην δικαιοσύνη δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους προς το συμφέρον του κράτους και ότι η ίδια η ουσία του δικαιώματος πρόσβασης στην δικαιοσύνη μειώνεται και  διαπίστωσε παραβίαση δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο (άρθρο 6§1 της ΕΣΔΑ).

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ