Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΣτΕ: Συνταγματική η διαφορά των επιτοκίων

Δύο μέρες μετά τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι το Μνημόνιο είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις Διεθνείς Συμβάσεις, έγινε γνωστή ομόφωνη σχετική απόφαση των δικαστών του ΣΤ' Τμήματος.

Οι δικαστές, επικαλούμενοι το Μνημόνιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την «πρωτοφανή δεινή», όπως τη χαρακτηρίζουν, δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και ερχόμενοι κόντρα με προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έκριναν ότι το Δημόσιο συνταγματικά και νόμιμα εισπράττει από όσους του οφείλουν υψηλό επιτόκιο, ενώ εκείνο καταβάλει πολύ χαμηλότερο.


πηγή
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=336605&cid=4

===============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

7 σχόλια:

  1. νομίζω ότι άρχισε η αποκαθήλωση των ατομικών δικαιωμάτων και με τη σφραγίδα των δικαστηρίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι έγινε, η δικαστική εξουσία στην υπηρεσία της εκτελεστικής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν νομιζω οτι ισχυουν τα προηγουμενα σχολια.
    Ιδιως τα διοικητικα δικαστηρια εχουν αποδειχθει "βασιλικοτερα του βασιλεως" στην προασπιση των ατομικων δικαιωματων.
    Μονο να θυμισω, οτι ολοι μας εχουμε δικασει ποινικες φορολογικες υποθεσεις, οπου τα διοικητικα δικαστηρια σε εικονικα τιμολογια δις ευρω χορηγουν αφειδως αναστολη, με την κυρια υποθεση ενωπιων των τακτικων δικαστηριων να εκδικαζεται μετα απο 10 χρονια, και να τελεσιδικει μετα απο 20, οποτε ή δεν θα ζει ο οφειλέτης ή θα εχει "μεταβιβασει" ολη την περιουσια του.
    Η' να θυμισω τις απειρες ακυρωσεις δημοσιων εργων, ή τις πολλες αντισυνταγματικοτες που αναγνωριζει το ΣτΕ, τη στιγμη, πχ που στην αμερική δεν κηρυσσονται πάνω απο 1-2 την πενταετια.

    ΥΓ Ειναι απαραδεκτο για το νομικο μας πολιτισμο, αφορμης περνοντας απ' την υπόθεση των "στημενων παιχνιδιων", να μπορει ο συνηγορος υπαρασπισης να καταφερεται ελευθερα κατα εισαγγελικων και ανακριτικων αρχων με εκφρασεις "γελαει ο νομικος κοσμος με τις διωξεις", "στημενη ερευνα", "προκατασκευασμενες κατηγοριες" κα, τη στιγμη που ο ανακριτικος και εισαγγελικος λειτουργος βρισκεται ερμαιος πειθαρχικων και ποινικων ευθυνων, μονο με την ασκηση των καθηκοντων του, δηλαδή την κινηση της ποινικης διωξης.
    Αμα αμερικανος δικηγορος απευθυνοταν σε δικαστη με τη φραση "γελαει ο νομικος κοσμος μαζι σας" την ιδια ωρα με τη διαδικασια του αυτοφωρου θα τιμωρουνταν με φυλακιση 5 μηνων ανευ αναστολης, και ισοβια αφαιρεση της αδειας ασκησεως επαγγελματος.
    Εδω ο συνηγορος υπερασπισης μπορει ελευθερα να λεει οτι θελει, ενω αμα κανει και καμμια αιτηση εξαιρεσης ή μηνυση στο δικαστικο λειτουργο θεωρειται και πολυ σωστη ενεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H απόφαση του ΣτΕ δεν δικαιολογείται ούτε με σφαίρες. Η ταύτιση του στενού δημοσιονομικού με το δημόσιο συμφέρον πέραν ότι πάσχει νομικά είναι αδικαιολόγητη για τον εξής απλούστατο λόγο ότι είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας. Τα μέτρα που λήφθησαν πέρυσι με το μνημόνιο 1 ενώ θίγουν υπέρμετρα συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες(μισθωτούς,συνταξιούχους, δικαστικούς)αφήνουν στο απυρόβλητο τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και επιτηδευματίες γενικόρα που φοροδιαφεύγουν συνεχώς και ασύστολα στην υγεία των υπόλοιπων κορό.. συγγνώμη πολιτών. Με αυτή την έννοια λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν. Είναι στους λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων. Η αδυναμία(ή απροθυμία?) της κυβέρνησης να βάλει χέρι στο παράνομο αυτό χρήμα που ανέρχεται (στοιχεία του 2009)σε 32 δις ευρώ, δεν μπορεί να δικαιολογήσει ταυτόχρονες περικοπές μισθών και συντάξεων σε ανθρώπους που κατά κανόνα ζουν μόνο με το μισθό τους. Σε κάθε περίπτωση υπήρχε και υπάρχει η διέξοδος των εκλογών,δεδομένου ότι στις (αστικές, έστω)δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα...να μην αναφέρω τις τράπεζες, οι οποίες ενώ έχουν λάβει εγγυήσεις ύψους 87 δις συνολικά, έχουν κλείσει την στρόφιγγα των δανείων, με αποτέλεσμα το γονάτισμα της αγοράς απολύσεις κλπ.,χωρίς να τις αγγίζει κανείς και σε πλήρη αντίθεση με τα δυσμενή μέτρα που έχουν ληφθεί τους τελευταίους 20 μήνες σε βάρος ΟΛΩΝ των άλλων επιχειρήσεων, οι οποίες φυσικά άρχισαν να κλείνουν, να απολύουν για το λόγο αυτό κλπ. Ας σταματήσουν λοιπόν όλοι να παπαγαλίζουν ότι δήθεν δεν υπήρχε λύση που να μην οδηγεί στην πτώχευση. Λύση υπήρχε και υπάρχει:έκτακτη εισφορά και φορολόγηση(όχι υπέρμετρη)των τραπεζών, πάταξη της φοροδιαφυγής(έστω κατά 10%) και αναζήτηση των 575 δις(τόσα υπολογίζονται από γνωστό γερμανό ιστορικό)που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα ως πολεμικές αποζημιώσεις. Αλλά τι να κάνουμε, οι διεθνείς τοκογλύφοι είναι ισχυρότεροι των λαών, όπως φαίνεται και σε αυτούς υποτάσσονται και τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1ον ο τόκος υπερημερίας είναι συγκεκριμένος, ορίζεται για όλους τους ιδιώτες αδιακρίτως και δεν συναρτάται με την πιστοληπτική τους ικανότητα.
    2ον Πριν κόψουμε με δικαστικές αποφάσεις δικαιώματα πολιτών καλό είναι να εξετάζεται πρώτα αν αυτό είναι το ύστατο μέτρο (ultimum refugium). Όταν στην απόφαση γράφουν ότι είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή πιστεύω ότι έπρεπε να γραφεί ότι το κράτος οφείλει μετά από 180 και κάτι χρόνια λειτουργίας του να δημιουργήσει φοροελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά αν δεν φτάνουν τα έσοδα να μιλούμε για περικοπές και επιτόκια χαμηλότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δύο οχήματα συγκρούονται. Το ένα είναι ανήκει στο δημόσιο και το άλλο σε ιδιώτη (π.χ. σε σύμβουλο του ΣτΕ).
    Ασκούνται αγωγές και από τα δύο μέρη και ξεκινά η τοκοφορία των απαιτήσεων.
    Η ζημία και στα δύο ανέρχεται σε 3.000 ΕΥΡΩ και κρίνεται συνυπαιτιότητα 50%.
    Ασκούνται εφέσεις και από τα δύο μέρη και απορρίπτονται και τελικά έρχεται η ώρα του «ταμείου».
    Υπό κανονικές συνθήκες (μεταξύ ιδιωτών ή με βάση την προηγούμενη νομολογία του ΣτΕ), οι δύο απαιτήσεις θα συμψηφίζονταν στο σύνολό τους, αφού κεφάλαιο και τόκοι θα ήσαν ίδιοι.
    Τώρα, ο ιδιώτης θα αναγκαστεί να πληρώσει του υπερβάλλοντες τόκους του δημοσίου, λόγω της κατάστασης της χώρας.
    Άντε το καταλαβαίνω να βγάλουν το Μνημόνιο (ή τα Μνημόνια) συνταγματικό (δεν μας είπαν ποιο είναι το όριο. Τα 300 ΕΥΡΩ το μήνα, η κατάργηση του αφορολογήτου, η φορολόγηση όλης της ακίνητης περιουσίας από το 1 ΕΥΡΩ κ.τ.λ.;).
    Αυτό με την τοκοφορία ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλοι οι ιδιώτες διαχρονικά αναξιόπιστοι σε αντίθεση με το διαχρονικά αξιόπιστο κράτος που καταρρέει (για λόγους φυσικά αναξιοπιστίας). Αυτή η αιτιολογία του Στ' Τμήματος του ΣτΕ διαχρονικά θα μιλάει για την κατάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ