Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Η Δικαιοσύνη χρειάζεται αλλαγές εκ βάθρων για να λειτουργεί σωστά


EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης16-11-13

Συνέντευξη στην Ιωαννα Μανδρου

Πρώτος εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας και γενικός γραμματέας στην Ενωση Εισαγγελέων, ο Δημ. Ζημιανίτης, με προϋπηρεσία και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, μιλάει εφ’ όλης της ύλης, για τη δραματική κατάσταση της Δικαιοσύνης, το απαρχαιωμένο δικαστικό σύστημα και τις σύγχρονες προκλήσεις των δικαστικών λειτουργών. Περιγράφει την τριτοκοσμική κατάσταση της Εισαγγελίας Αθηνών, όπου «128 εισαγγελείς χρεώθηκαν 200.000 δικογραφίες το 2012», ενώ αναφερόμενος στον ρόλο της Δικαιοσύνης για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες επισημαίνει: «Η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται να πράξει άλλο από το να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τον νόμο, όπου χρειάζεται και με όση αυστηρότητα απαιτείται».

– Η απονομή της δικαιοσύνης αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται, δικαιοσύνη ουσιαστικά δεν απονέμεται, τι πρέπει να γίνει;
– Η ποινική Δικαιοσύνη είναι υπερφορτωμένη, δυσκίνητη, αναποτελεσματική. Δεν είναι προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες από πλευράς υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού, νομοθετικού πλαισίου. Οι προβαλλόμενες ωστόσο καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης δεν αφορούν πρωτίστως την Ελλάδα.
– Οταν λέτε θέμα υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, τι εννοείτε;

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_16/11/2013_540097

1 σχόλιο:

  1. Δεν ξέρω αν "στέκει"νομικά αλλά μήπως να έμπαινε πλαφόν στις μηνύσεις για πταίσματα και πλημμελήματα; Από τη στιγμή που υπάρχουν ελάχιστοι Δικαστικοί σε σχέση με τις δικογραφίες που χειρίζονται-οχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα-πιστεύω θα ήταν ένα μέτρο. Βέβαια απλή πολίτης είμαι και μπορεί να σφάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"