Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Προς: τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
            κ.κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

                                                                                        Αθήνα, 9 Απριλίου 2014

                                           ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στην σημερινή νομική πραγματικότητα, όπου η «αρνησιδικία» αποτελεί εθνικό μας εφιάλτη, επιτακτική πλέον είναι η ανάγκη λήψη ουσιαστικών και πρακτικών μέτρων επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης και η αύξηση του παραγόμενου δικαστικού έργου.

   Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη πρωτοεμφανίστηκε την εποχή της Γαλλικής Επαναστάσεως  και εξελίχθηκε μέχρι τις ημέρες μας σε ιδιαίτερο κλάδο απονομής δικαιοσύνης. Υπό το κράτος των σύγχρονων αντιλήψεων περί της αναγκαιότητας και της μορφής που πρέπει να προσδοθεί στη σύγχρονη Στρατιωτική Δικαιοσύνη, μερικές χώρες έχουν προ πολλού καταργήσει το θεσμό αυτό.
   Τίθεται επομένως αυτόματα το ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει ανάγκη ως ειδικός κλάδος η Στρατιωτική Δικαιοσύνη.
   Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει τμήμα νομολογίας, ώστε να μπορεί κάθε νομικός να έχει πρόσβαση στην θέση επί των ίδιων πραγματικών περιστατικών του κάθε Στρατοδικείου.
   Εκ παραλλήλου ο χώρος νομολογιακά δεν είναι καταγεγραμμένος από έμπειρο θεωρητικό στο σύνολο του ώστε να ελεγχθεί η ορθότητα της πρακτικής εφαρμογής της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.
   Είναι δυνατόν να υπονοηθεί ότι υπάρχει μεροληπτική αντιμετώπιση της Στρατιωτικής ηγεσίας και των περί αυτής εγγύς ευρισκομένων, με πολλές απαλλακτικές αποφάσεις, αρχειοθετήσεις με εισαγγελική «επίσπευση», απορριπτικές διατάξεις κλπ, που πολλές φορές βρίσκονται σε προκλητική αναντιστοιχία με τα στοιχεία της δικογραφίας.
   Στο θέμα της αρμοδιότητας των στρατιωτικών δικαστηρίων αυτά εκδικάζουν τις αδικοπραγίες που διέπραξαν πρόσωπα που είχαν τη στρατιωτική ιδιότητα.
   Σε μια εποχή που για λόγους ομαλής λειτουργίας της Δικαιοσύνης και των θεσμών  πρέπει να καταργηθούν άμεσα όλες οι εξαιρετικές ρυθμίσεις και διαδικασίες, όπως το βουλευτικό και υπουργικό «ακαταδίωκτο», είναι σαφέστατα απολύτως απαραίτητη η  κατάργηση άμεσα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Ήδη τα σοβαρότερα αδικήματα  των στρατιωτικών δικάζονται από την τακτική δικαιοσύνη.
   Άλλωστε μια απλή ματιά στα πινάκια των κατά τόπους Στρατοδικείων-Ναυτοδικείων-Αεροδικείων, αρκεί να πείσει για την απουσία οποιασδήποτε αναγκαιότητας ή σκοπιμότητας για την ύπαρξή της. 
   Είναι προφανές, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Συντάγματος και της σχετικής νομολογίας του Ακυρωτικού,  να εξετασθεί  η ενίσχυση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών της τακτικής δικαιοσύνης με τους περίπου, 120  στρατιωτικούς δικαστές και μπορεί να ενισχύσει την δικαιοσύνη με έμπειρους δικαστές που θα  μπορούν ενδεχομένως  να ασχοληθούν και ως ειδικό σώμα δικαστικής μεσολάβησης, να αρθεί παράλληλα  μια στρέβλωση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στο τόπο μας, καλύπτοντας άμεσα τις χρόνιες ελλείψεις σε δικαστές που παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας, καθώς επίσης να απορροφηθούν και σε διοικητικές θέσεις στα επιτελεία και σε μεγάλους σχηματισμούς, ως όργανα πειθαρχικού ελέγχου.
   Τέλος, επιβάλλεται η άμεση παραχώρηση των  κτιρίων, όπου στεγάζονται Στρατιωτικά Δικαστήρια, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αυξηθούν οι τόσο ελλειμματικές δικαστικές αίθουσες, χωρίς το παραμικρό δημοσιονομικό κόστος.
   Νομίζω εν τέλει ότι πρέπει  η Στρατιωτική Δικαιοσύνη να ενσωματωθεί άμεσα στα κοινά δικαστήρια η υποδομή και το υποστηρικτικό προσωπικό της, από πολιτικούς υπαλλήλους να ενταχθεί  στη γραμματεία των δικαστηρίων (πολιτικών και διοικητικών).
   Η ύπαρξη της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον μια άχρηστη και πολυέξοδη πολυτέλεια  για τον Τόπο μας, η κατάργηση της θα ανακουφίσει την λειτουργία της ταλαιπωρημένης  Δικαιοσύνης.
   Δια την αντιμετώπιση της αθέμιτης τακτικής αδικαιολόγητων μηνύσεων κατά στρατιωτικών, που σκοπό θα έχει την ουδετεροποίηση των βαθμοφόρων από την προσήλωση στα επιτελικά τους καθήκοντα, προτείνεται από τον βαθμό του Ταξίαρχου, των Διοικητών και Υποδιοικητών μονάδων, προηγούμενη θετική γνώμη του ΥΕΘΑ, ή των Ανωτάτων Συμβουλίων, πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης, για τα καθαρώς στρατιωτικά αδικήματα.
   Πρόκειται για ρύθμιση ανάλογης προηγούμενης που ισχύει για τα στελέχη του ΣΔΟΕ.
   Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πάντα ισχυρή η διαχρονική ρήση του Ζώρζ Κλεμανσώ  (Georges Clemenceau)   είχε τονίσει προσφυώς  ότι:
      “Η στρατιωτική δικαιοσύνη έχει τόση σχέση με το Δίκαιο, όση σχέση έχει η στρατιωτική μπάντα με τη μουσική. ”
   Τουλάχιστον με την κατάργηση της θα ανακουφισθεί ο προϋπολογισμός του ΥΠ.ΕΘ.Α.

       Μετά τιμής
Παναγιώτης Δ. Σταμάτης
  Πλωτάρχης ΠΝ ε.α.


46 σχόλια:

  1. Πολύ καλή γνώση της νομολογίας του ακυρωτικού μας Αξιότιμε κύριε Πλωτάρχα...Εύγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικά αντιφατικό να προτείνεται η συνδρομή στην επίλυση προβλημάτων της Τακτικής Δικαιοσύνης από στελέχη της (προβληματικής, κατά την άποψη του εν αποστρατεία στρατιωτικού) Στρατιωτικής Δικαιοσύνης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΓΙΑ ΒΟΛΕΜΑ ΗΜΕΤΕΡΩΝ, ΕΝ ΌΨΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΣ
    ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΛΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ;
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ ΆΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ περίεργος ο χρόνος που "επιλέγεται" να γραφτεί το συγκεκριμένο κείμενο, τη στιγμή μάλιστα που η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης μόλις το περασμένο Σάββατο (5/4/2014) τάχθηκε ενάντια στις προσπάθειες της ηγεσίας της για κατάργηση του Σώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομιζω οτι για τετοια σοβαρα ζητηματα ειναι σε θεση να αποφασισει καμια ενωση.

      Διαγραφή
    2. Η Γενική Συνέλευση κάθε Ενώσεως είναι σε θέση να έχει άποψη για τα θέματα που την αφορούν και οφείλει να την εκφέρει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, εφόσον δε η ηγεσία της τάσσεται ενάντια στη βούλησή της πρέπει αυτό να καταγγέλλεται.

      Διαγραφή
    3. γιατι λοιπον δεν καταγγελλεται επωνυμα την ηγεσια αλλα κρυβεστε πισω απο την ανωνυμια;; οι αποφασεις για τετοια σοβαρα ζητηματα για την εξελιξη ενος σωματος δεν λαμβανονται απο τις γενικες συνελευσεις ουτε απο την βουληση ημετερων.

      Διαγραφή
  5. Και με τους μισθούς των στρατιωτικών δικαστών τι θα γίνει?? θα έχουν ίσες αμοιβές με τους πολιτικούς ?? Στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι υλοποιήσιμο? Θα ελαφρυνθεί το ΥΠΕΘΑ και θα επιβαρυνθεί το Υπουργειο Δικαιοσύνης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με όλο το σεβασμό πρός το πρόσωπό σας θα επιθυμούσα να γνωρίζω το γνωστικό πεδίο των δικαστών της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ύπαρξη των στρατιωτικών δικαστηρίων και του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 96 §§ 4 και 5) και επομένως, μέχρι αυτό να αναθεωρηθεί, δεν είναι δυνατή η κατάργησή τους. Επίσης, πάγιο αίτημα της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπαγωγή τους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (ως ξεχωριστό Σώμα), για την πλήρη διασφάλιση της λειτουργικής και προσωπικής τους ανεξαρτησίας. Η δε ανακίνηση θέματος, με στόχο την αυθαίρετη (Συνταγματικά) διάλυση του Σώματος, πέραν του ότι είναι ύποπτη ωφελιμιστικών σκοπιμοτήτων μερίδας κάποιων, προσβάλει τη θεσμική θωράκιση του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο αξιότιμος κύριος Αθ. Ράντος (Αντιπρόεδρος του ΣτΕ), ο οποίος προΐσταται της «άτυπης» επιτροπής που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (για να κρίνει το θέμα της συνταγματικότητας της κατάργησης της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης αλλά και τον τρόπο «απορρόφησης» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Στρατιωτικών Δικαστών, ως Εισαγγελικών Λειτουργών), πριν δέκα περίπου χρόνια (μειοψηφώντας, στην υπ’ αριθμ. 2857/2003 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ), έλεγε τα εξής: «… Η παραπομπή του άρθρου 96 παρ. 5 μόνο στο άρθρο 87 παρ. 1 του Συντάγματος αρκεί για να τους διασφαλίσει την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού και δεν απαιτείται παραπομπή και στα άρθρα 88 επ., τα οποία αποτελούν οργανωτικές εξειδικεύσεις της θεμελιώδους γενικής ρήτρας του άρθρου 87 παρ. 1…». Σήμερα, κατά πληροφορίες, έχει αλλάξει θέση και, προκειμένου να στηρίξει την επιδιωκόμενη, από τον κύριο Αθανασίου και την ηγεσία του Σώματος των Δικαστικών Λειτουργών Ενόπλων Δυνάμεων, κατάργηση του Σώματος (όπως παραπάνω), υποστηρίζει τα ακριβώς αντίθετα, λέγοντας ότι (ουσιαστικά) είναι συνταγματικά επιτρεπτή η μετάταξη των Στρατιωτικών Δικαστών στον Εισαγγελικό κλάδο της τακτικής Δικαιοσύνης, παρόλο που, ως γνωστόν, σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ. 6 του Συντάγματος, μετάταξη δικαστικών λειτουργών απαγορεύεται (εκτός αν αφορά σε μετάταξη μεταξύ παρέδρων σε πρωτοδικεία και παρέδρων σε εισαγγελίες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι μειοψήφισε τα λέει όλα. Δεν είναι κακό ν'αλλάζει κανείς γνώμη. Η ακαμψία είναι χειρότερος σύμβουλος.

      Διαγραφή
  9. κ. Σταμάτη, δεν γνωρίζω τη σχέση σας με την στρατιωτική δικαιοσύνη. Όμως την φαντάζομαι! Η άδικη επίθεσή σας και η σφοδρή επιθυμία σας για την κατάργησή της δεν γνωρίζω τί και ποιούς θα ικανοποιήσει! Αντίθετα σε μια τέτοια περίπτωση κατάργησης (αντιπαρέρχομαι συνταγματικά κωλύματα κλπ), να είστε σίγουρος πως μόνο η Δικαιοσύνη θα χάσει. Και για να εδραιώσετε τη θέση σας, επικαλείστε στο τέλος της επιστολής σας, τη ρήση μεγάλου μεν ανδρός, του προπερασμένου όμως αιώνα που αναφερόταν προφανώς σε καταστάσεις και διαδικασίες της ταραγμένης εποχής του!!! Εν πάσει περιπτώσει, οι παροικούντες τα στρατιωτικά δικαστήρια (πρωτοβάθμια και αναθεωρητικό) επανειλημμένα διαπιστώνουν για τη λειτουργία της στρατιωτικής δικαιοσύνης και τους λειτουργούς της, ότι ο χώρος αυτός αποτελεί υπόδειγμα-πρότυπο απονομής δικαιοσύνης από τα μοναδικά αμιγή ποινικά δικαστήρια στη χώρα, με τους δικαστές τους να κινούνται μέσα σε ανεξαρτησία και κριτική ελευθερία στο δικανικό πεδίο. Γιατί παράλληλα έχουν και την "δικαστική φυσιογνωμία" απονέμοντας πραγματική ποινική δικαιοσύνη. Επιπλέον διακατέχονται από πνεύμα προοδευτισμού και επιείκειας για τους συνήθως νεαρούς κατηγορουμένους. Αφήστε λοιπόν την στρατιωτική δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν πάσΗ περιπτώσει" όχι εν πάσει περιπτώσει"

      Διαγραφή
    2. ...και θα συμπλήρωνα πως η στρατιωτική δικαιοσύνη απολαμβάνει κοινωνικής αποδοχής. Με την αποτελεσματικότητά τους οι στρατιωτικοί δικαστές οδηγούν την κοινωνία στην παραδοχή πως η δικαιοσύνη που διακονούν, δεν αποτελεί ιδιότυπο κλάδο της δικαιοσύνης, αλλά τμήμα της δικαιοσύνης...

      Διαγραφή
  10. Γιατί οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων δεν παίρνουν θέση επί της απορρόφησης των στρατιωτικών δικαστών; Τι θα γίνει με την επετηρίδα; Είναι δυνατή η συνεργασία με κατ' ουσίαν στρατιωτικούς που δεν έχουν την παραμικρή γνώση των αξιόποινων πράξεων που αποτελούν το μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποκλείεται να συμφωνήσει με τέτοια ρύθμιση. Εξάλλου θα προσβληθεί κάθε σχετική διδικασία και απόφαση

      Διαγραφή
    2. Κύριε συνάδελφε, οι στρατιωτικοί δικαστές είναι πρωτίστως δικαστές, οι περισσότεροι δε εξ αυτών διαθέτουν άρτια νομική κατάρτιση, κάτι που διαπιστώνει κανείς παρακολουθώντας τη διαδικασία στο ακροατήριο και διαβάζοντας αποφάσεις στρατιωτικών δικαστηρίων. Σχετικά με το τρίτο ερώτημά σας, σας ενημερώνω (σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε) ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια είναι αρμόδια τόσο για τα στρατιωτικά εγκλήματα όσο και για τα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) που διαπράττουν οι στρατιωτικοί και οι λιμενικοί. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι τουλάχιστον άστοχο το τελευταίο σκέλος του σχολίου σας.

      Διαγραφή
    3. Εσείς κ. Συνάδελφε, έχετε γνώση?

      Διαγραφή
  11. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο ως προς τα κίνητρα αυτών που επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη:
    http://www.onalert.gr/stories/poioi-eipan-oxi-stin-katargisi-tis-stratiotikis-dikaiosynis
    Πιστεύουν αλήθεια ότι δεν θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην πολιτική δικαιοσύνη; Ποια η θέση των ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων ως προς τα παραπάνω, τη συνταγματικότητα, την επετηρίδα, τη δυνατότητα μετάταξης;
    Το δε επιχείρημα περί οικονομικού οφέλους για τα δημοσιονομικά μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί, καθόσον ο μισθός των στρατιωτικών δικαστών είναι πολύ χαμηλότερος, εκτός αν τελικά αυτό είναι το κίνητρο αυτών που το επιδιώκουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραίο θέμα! Ευκαιρία για την κυβέρνηση να δείξει προοδευτικό προφίλ μετά τις μπαλτακειάδες!
    Επί της ουσίας, θα διαφωνήσω με τους σχολιαστές που εστιάζουν τη συζήτηση στο τι θ'απογίνουν οι στρατιωτικοί δικαστές αν καταργηθούν τα στρατοδικεία. Αυτό που ενδιαφέρει από πολιτικής απόψεως την κυβέρνηση, αλλά και την κοινωνία, είναι να σταματήσει να υφίσταται ειδική δωσιδικία για τους στρατιωτικούς. Να λογοδοτούν κι αυτοί στο φυσικό δικαστή όπως όλοι μας. Δε βρίσκω τίποτα κακό σ'αυτό, ίσα ίσα θεωρώ ότι το Σύνταγμα είχε θεσπίσει μία παρέκκλιση για την οποία δεν υφίσταται πια λόγος ύπαρξης. Αν μάλιστα η κατάργηση των στρατοδικείων συμπαρασύρει τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα σε μια γενναία αποποινικοποίηση (με εξαίρεση ίσως τα αδικήματα εν καιρώ πολέμου), τότε ακόμα καλύτερα για το εγχείρημα. Μιλάμε για νομοθέτημα που είναι δύο αιώνες πίσω. Τα περισσότερα απ'αυτά πρέπει να είναι πλέον μόνο πειθαρχικά.
    Το ζήτημα του τι θ'απογίνουν οι στρατιωτικοί δικαστές είναι δευτερεύον, αλλά κι αυτό σημαντικό. Δεδομένου ότι δε μπορούν να γίνουν τακτικοί δικαστές (αυτό είναι το σοβαρό κώλυμμα που θέτει το Σύνταγμα στην ενσωμάτωσή τους στην τακτική δικαιοσύνη), προφανώς η επιτροπή αναζήτησε λύση στον εισαγγελικό κλάδο. Τα προσόντα τα έχουν, οι θέσεις δεν υπάρχουν. Αλλά κι αυτό είναι κάτι που το υπουργείο μπορεί να το φροντίσει, εφόσον επιθυμεί στ'αλήθεια τη μεταρρύθμιση, όπως και να δώσει εναλλακτικές λύσεις στους στρατιωτικούς δικαστές ώστε να μη χρειάζεται να απορροφηθούν 100 άτομα στον εισαγγελικό κλάδο, αλλά λιγότερα. Κάποιοι ας πάρουν σύνταξη, κάποιοι ας γίνουν αξιωματικοί κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ως πολίτης αυτής της χώρας, θεωρώ αστείο τη ποιοτική διάκριση των λειτουργών της τακτικής δικαιοσύνης και αυτών της στρατιωτικής ! Η ποιότητα των αποφάσεων μιλάει από μόνη της(scripta manent). Οι δικαστές των στρατιωτικών, αποδίδουν(όπως τα στοιχεία αποκαλύπτουν) με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή, για προφανείς λόγους, δικαιοσύνη, με σαφώς πληρέστερες διαδικασίες και ποιοτικότερες αιτιολογημένες αποφάσεις, σε σχέση με τους τακτικούς δικαστές, που σε πολλές περιπτώσεις(και εδώ μιλάνε τα στοιχεία) η αυθαιρεσία και η πλημμέλεια χαρακτηρίζει τις αποφάσεις τους !
    Το γεγονός και μόνο, ότι δεν δέχονται την ενσωμάτωση του "σώματος" των δικαστών στρατιωτικών στην "οικογένεια" της Δικαιοσύνης, κάτι εντελώς φυσιολογικό, δείχνει ότι θεωρούν αυτή ....ως ένα ελιτιστικό "κλειστό κλαμπ" τους !
    Η αντιδραστικά ελιτίστικη αυτή στάση τους, εχει ως βάση της,.... το οικονομικό (μισθολόγιο δικαστών), που μπορεί να "αιτιολογεί" τη "ποιοτική" τους διάκριση,...στο μυαλό τους και μόνο ! Έλεος με τους "ετσιθελισμούς" ...
    Είναι καιρός να αντιληφθούν, ότι η δυναμική της ΕΕ, στη πορεία ολοκλήρωσής της, έχει ως βάση της, μία άλλης τάξεως ποιότητας Δικαιοσύνη, που δεν μπορεί να επιτρέπει ελιτιστικες συμπεριφορές και στάσεις, εντελώς αδικαιολόγητες έως αστείες, δικαστικών λειτουργών μιας χρεωκοπημένης και στο τομέα αυτό, χώρας !
    Όταν μια ανάλογης σύνθεσης ευρωπαική "τρόικα" θα βάζει και εδώ, τα πράγματα στη θέση τους, γιατί οι Δικαστκοί μας λειτουργοί,...δεν μπορούσαν να δουν, ούτε καν τον ορίζοντα των γεγονότων, επιμένοντας στη λειτουργία του "ποιοτικού" τους "κλαμπ", με τις αποφάσεις τους να "κοσμούν" ευρωπαικά νομικά περιοδικά, θα είναι αργά,...για ακόμη μια φορά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποια είναι η θέση των υποψηφίων για το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ενόψει και των επικείμενων εκλογών) για τη φημολογούμενη κατάργηση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και μετάταξη των Στρατιωτικών Δικαστών στον Εισαγγελικό κλάδο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εκτος των συνταγματικων ζητηματων, που εθεσαν οι προλαλησαντες με την επετηριδα τι θα γινει; Εαν προκειται να περιμενουμε 20 χρονια για την προαγωγη μας, εγω το δηλωνω παραιτουμαι παραυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με ολο το σεβασμο προς τον κ Πλωταρχη, εντελως αυθαιρετο και προβληματικο το ολο εγχειρημα. Κατ' αρχην υπαρχει σωρεια συνταγματικων αρθρων στα οποια αντικειται μια τετοια ρυθμιση (μεταταξη, συνταγματικη προβλεψη για την στρατιωτικη δ/νη κλπ), η οποια οπως ευστοχα επισημανθηκε απο αλλους σχολιαστες μονο με συνταγματικη αναθεωρηση μπορει να επιτευχθει. Και last but not least πως θ' απορροφηθουν οι στρατιωτικοι δικαστες απο την πολιτικη δικαιοσυνη; Η εμπειρια και η γνωσεις τους μονο στον Εισαγγελικο κλαδο τους επιτρεπει να ενταχθουν και αυτο θα σημανει αυτοματη διογκωση του αριθμου των εισαγγελικων λειτουργων, εναντι των δικαστων που θα παραμενουν στον ιδιο αριθμο και ανατροπη της επετηριδας των τελευατιων, αλλα και του προυπολογισμου, καθοσον θα πρεπει παλι να εχουν ισες αμοιβες με τους εισαγγελικους λειτουργους, εκτος αν οι αμοιβες των τελευταιων εξομοιωθουν με αυτες των στρατιωτικων δικαστων (και αυτο ομως ειναι αμφιβολης νομιμοτητας). Περαιτερω, οι στρατιωτικοι δικαστες πως θ' ανταποκριθουν στις ομολογουμενως δυσκολοτερες συνθηκες εργασιας των εισαγγελέων; Μαλλον προκειται για προεκλογικα τερτιπια που δημιουργουν πολυ πιο σοβαρα προβληματα απο αυτα που υποτιθεται πως θα επιλυσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν οι απόστρατοι Πλωτάρχες διέθεταν τόσο διευρυμένο γνωστικό υπόβαθρο , σίγουρα θα ζούσαμε σε μια τελείως διαφορετική χώρα. Επίσης, αν μπορούσε να πιστοποιηθεί η ταυτότητα του φερομένου ως επιστολογράφου, ίσως να καθίσταντο προφανέστερα τα κίνητρα του συντάκτη της επιστολής, που μάλλον αποσκοπεί στο να προωθήσει τις τρέχουσες εξελίξεις στην κατεύθυνση που ο ίδιος επιθυμεί. Οι 'παροικούντες την Ιερουσαλήμ' δεν χρειάζονται παρά μια στοιχειώδη υφολογική ανάλυση του κειμένου προκειμένου ν'αντιληφθούν περί τίνος ακριβώς πρόκειται...

    Δυστυχώς, όσο δεν αποκρυσταλλώνονται οι προθέσεις της Πολιτείας για το εξαιρετικά σημαντικό και ακανθώδες (όχι όμως και ιδιαίτερα επείγον) ζήτημα της διατήρησης ή μη του θεσμού της στρατιωτικής δικαιοσύνης, κάποιοι θα βρίσκουν την ευκαιρία να επιδίδονται σε ασκήσεις καιροσκοπικών επιδιώξεων.

    Μια νηφάλια δημόσια συζήτηση, με την ανοικτή συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτικού, δικαστικού και ακαδημαϊκού κόσμου, θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής και θα απέτρεπε, ενδεχομένως βεβιασμένες και εξαμβλωματικές λύσεις.Βλέπετε, το μέγεθος του εγχειρήματος και οι ουσιαστικές και δικονομικές περιπλοκές του προφανώς εκφεύγουν της προσοχής ορισμένων νεόκοπων τιμητών του θεσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ρατσιστικού τύπου επίθεση στο γνωστικό υπόβαθρο του Πλωτάρχη είναι απαράδεκτη. Αν είστε δικαστής λυπάμαι πολύ για το επίπεδό.

      Διαγραφή
    2. Ομοίως, λυπάμαι πολύ για την αδυναμία κατανόησης της ουσίας του σχολίου εκ μέρους σας. Είναι σαν ένας δικαστής να δημοσίευε επιστολή για τις επιχειρησιακές ικανότητες των νέων φρεγατών (με το σκεπτικό ότι η άμυνα της χώρας μας αφορά όλους)

      Η αδόκιμη και καταχρηστική, επίσης χρήση του όρου "ρατσιστικός" , όπως στην περίπτωσή σας,οδηγεί, δυστυχώς, στην πλήρη απονοημάτοδότησή του.

      Ίσως μια πιο ψύχραιμη , προσεκτική και απροκατάληπτη εκ μέρους σας ανάγνωση του σχολίου, να σας οδηγούσε στα ορθά συμπεράσματα.

      Διαγραφή
  18. Είναι εξαιρετικοί δικαστές. Εχετε δει ποτέ απόφαση στρατιωτικού δικαστηρίου; αιτιολογούν ως και τη διάταξη για τα έξοδα της ποινικής διαδικασίας. μακάρι να έλθουν στην ποινική δικαιοσύνη. θα είναι καλό για ολους μας. αλλά κολλάμε στην επετηρίδα. πόσο θλιβερό να σκεφτόμαστε μόνο πότε θα προαχθούμε; τι νόημα έχει άραγε όλο αυτό; φανταστήκατε ποτέ όσους συνταξιοδοτούνται και δεν έχουν αποκτήσει κανένα άλλο σημείο αναφοράς στη ζωή τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θερμα συγχαρητήρια στον ανώνυμο 14.04 ώρα 12 πμ. Επίσης κανείς δεν σχολιάζει την πρόταση του κ. Πλωταρχη περί αποσυμφόρησης του προϋπολογισμού του ΥΠ ΕΘΑ σε βάρος προφανώς του ΥΠ Δνης ; Όσον αφορά τις αποφάσεις των στρατιωτικών δικαστών ουδείς είπε ότι δεν είναι άρτιες. Μήπως όμως αυτό οφείλεται όχι στο ότι δεν ήταν εξαρχής καλύτεροι από τους στναδελφους τους στη Σχολή Δικαστών αλλά στο ότι έχουν λιγοτερο φόρτο εργασίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σχολή δικαστών δε λέει τίποτα. Υπήρχαν δικαστές και χωρίς αυτή. Και καλύτεροι από τους σημερινούς.

      Διαγραφή
  20. Καλά τα λες συνάδελφε 1:04
    Η όλη κατάσταση μου θυμίζει το ανέκδοτο με το λιοντάρι και το λαγό.
    Όπως μερικοί συνάδελφοι που "υπηρετούν" σε ιστορικά πρωτοδικεία που δεν κλείνουν διότι ανθίσταται η τοπική κοινωνία, γράφουν 10-20 αποφάσεις το χρόνο, κάνουν 10 ποινικές έδρες και υπερηφανεύονται για τις τέλειες αποφάσεις τους ενώ παράλληλα διερωτώνται γιατί οι δικαστές της Αθήνας καθυστερούν.
    Μακάρι να έλθετε κύριοι της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Όσο πιο πολλοί τόσο καλύτερα για τη δικαιοσύνη. Να δω όμως αν θα συνεχίσετε να μιλάτε με τέτοια ύφος, όταν χρεώνεστε με τα κιλά τις δικογραφίες, τα βουλεύματα, τις προτάσεις, τις αποφάσεις, τις έδρες, τα μεταβατικά, τις μεταθέσεις εκτός κέντρου (όχι όπως τα λίγα στρατοδικεία που εδρεύουν σε μεγάλες πόλεις). Και ο Πύρρος ο Δήμας είναι χρυσός ολυμπιονίκης. Άριστος αθλητής, ο καλύτερος. Όμως δεν μπορεί να σηκώσει ένα τριαξονικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε άστους να έρθουν ντε. Σε κεντρικά δικαστήρια.

      Διαγραφή
  21. Δυστυχώς, οι δικαστές της κοινής Δικαιοσύνης ξεχνούν ότι οι θέσεις στις οποίες είναι τοποθετημένοι και ο χώρος τον οποίο υπηρετούν δεν είναι ιδιοκτησία τους. Είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που γίνει μετάταξη των στρατιωτικών δικαστών στον εισαγγελικό κλάδο, τα περισσότερα προβλήματα που θα προκληθούν δεν θα οφείλονται τόσο στην ανεπάρκεια των στρατιωτικών δικαστών όσο στο εχθρικό κλίμα που θα έχουν διαμορφώσει οι συνάδελφοί τους (ενν. της κοινής δικαιοσύνης). Η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Οι δικαστές, όμως, που ζουν στον μικρόκοσμό τους όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πείτε το κύριε μη φοβάστε: λέγετε «τακτική» δικαιοσύνη. Κοινές λένε άλλες, εκτός και αν αυτές εννοείτε. Μήπως γίνατε και εκφραστής της κοινωνίας και ξέρετε τι ακριβώς θέλει (όπου κοινωνία δεν είναι ο μπαμπάς, η μαμά και ο κολλητός); Έχετε στο νου σας κάποια δημοσκόπηση, κάποια έρευνα μήπως; Όχι. Και στο κάτω-κάτω, αφού δεν μας θέλετε (τους τακτικούς δικαστές) γιατί τόσο ζόρισμα σε κάθε συζήτηση μιας πιθανής μετάταξης; Γιατί αυτή η προσπάθεια να μας αποδείξετε ότι είστε οι «καλυτερότεροι» (sic). Η μόνη εξήγηση είναι πως μάλλον την επιθυμείτε διακαώς τη μετάταξη και προσπαθείτε πείσετε και τους άλλους για την αποτελεσματικότητα της. Βλέπετε όλοι έχουν το μικρόκοσμό τους.

      Διαγραφή
    2. Οι στρατιωτικοί δικαστές συνάδελφε 15/4 εκφράστηκαν δια της ενωσης τους και δεν επιθυμούν τη μετάταξη στην τακτική δ/νη. Άλλοι είναι αυτοί που την προωθούν και θέλουν να μας πείσουν ότι είναι καλύτεροι επιστήμονες και ανώτεροι άνθρωποι ημών των ταπεινών και περιορισμενων στον μικρόκοσμο τους λειτουργών....

      Διαγραφή
    3. @5.35 μμ: Με ποιο τρόπο εκφράστηκαν? Λήφθηκε κάποια απόφαση?
      @4.32μμ: στο υπουργείο προΐσταται πρώην δικαστής, εμπειρότατος συνδικαλιστής και πλέον πολιτικός. Αν αυτός πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για τέτοια αλλαγή, κάτι καλύτερο θα ξέρει από τους "κολλητούς" του καθενός.

      Διαγραφή
  22. Έχετε λάθος κ. Ανωνυμε 15 Απριλίου 3:04.Καμία εχθρότητα δεν υπάρχει απέναντι στους στρατιωτικούς δικαστές. Ο προβληματισμός μας έγκειται στο ότι η οποια ρύθμιση ασφαλώς και δε θα γίνει προς όφελος της δικαιοσύνης αλλά για να ικανοποιήσει αλλα αιτήματα. Θα γίνει στο πόδι όπως μας έχει συνηθίσει η εκτελεστικη εξουσία πάρτε παράδειγμα τους νόμους περί επιτάχυνσης της δικαιοσύνης. Αυτό φοβόμαστε. Όσο για τα περί ιδιοκτησίας μόνο ως σχόλια εντυπωσιασμού μπορούν να εκληφθούν. Ύστερα από όλα όσα έχουμε δει τελευταία τι λέτε είμαστε στο μικρόκοσμο μας η δικαίως ανησυχούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποια ειναι τα αιτηματα που θα ικανοποιησει γιατι δεν μας τα αναφερατε;

      Διαγραφή
  23. Οι πολιτικοι δικαστες εχουν προβλημα μεταξυ τους δεν θα εχουν με τους στρατιωτικους δικαστες;;; Ο ΑΠ εχει προβλημα με το ΣΤΕ, το ΣΤΕ με την σειρα του με τους Διοικητικους οι πολιτικοι δικαστες με τους Εισαγγελεις, αυτοι που υπηρετουν Αθηνα με αυτους απο επαρχια, οποτε τι να λεμε!! Ειμαστε μια ωραια ατμοσφαιρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και δεν προσφέρεται για πρόχειρες προεκλογικού τύπου προσεγγίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι στρατιωτικοί δικαστές είναι επιστημονικά άρτιοι στο ποινικό. Συνεπώς εκεί μπορούν να βοηθήσουν τη δικαιοσύνη, εφόσον ενταχθούν. Τι πάει να πει δε θέλουν οι εισαγγελείς? Δεν πρόκειται να θιγούν (ο υπουργός μας θα φροντίσει ως πρώην δικαστικός) και εν πάση περιπτώσει οι στρατιωτικοί δικαστές ελάφρυνση θα προσφέρουν στο έργο των εισαγγελέων.
    Τα περί αντισυνταγματικότητας είναι πιο περίπλοκα από ένα αφορισμό "το λέει το Σύνταγμα". Πολλά λέει το Σύνταγμα, αυτό δε σημαίνει ότι γίνονται. Ο κ.Ράντος αποτελεί εγγύηση ότι θα υπάρχει σοβαρή επιστημονική τοποθέτηση υπέρ της συνταγματικότητας. Ο αντίλογος πρέπει να είναιι εξ ίσου σοβαρός και επιστημονικά αρθρωμένος και όχι με τσιτάτα. Όταν μάθουμε τι είσηγήθηκε η επιτροπή στον υπουργό και αφού το ψάξουμε επιστημονικά, τότε να κάνουμε ένα σοβαρό διάλογο. Κάθε άλλη σπουδή επ'αυτού μάλλον επιχειρεί να θολώσει τα νερά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. " Είναι δυνατόν να υπονοηθεί ότι υπάρχει μεροληπτική αντιμετώπιση της Στρατιωτικής ηγεσίας και των περί αυτής εγγύς ευρισκομένων, με πολλές απαλλακτικές αποφάσεις, αρχειοθετήσεις με εισαγγελική «επίσπευση», απορριπτικές διατάξεις κλπ, που πολλές φορές βρίσκονται σε προκλητική αναντιστοιχία με τα στοιχεία της δικογραφίας.". Από το περιεχόμενο του κειμένου του κ. Πλωτάρχη με τις πλείστες ασυναρτησίες και ανακρίβειες το ανωτέρω τμήμα είναι το μόνο αληθές, αφαιρουμένων των πρώτων πέντε λέξεων. Και μόνο γι' αυτό η κατάργηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης είναι επιτακτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Προς ενημέρωση όλων των αναγνωστών και απάντηση σε διατυπωθείσες εύλογες απορίες σχετικά με το εμπεριστατωμένο νομικό περιεχόμενο της "ανοιχτής επιστολής" του κ. Πλωτάρχη ΠΝ ε.α., γνωρίζεται ότι, όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να το βρει αυτολεξεί (εκτός από τις περί νομολογίας και μεροληψίας "ενδιαφέρουσες" απόψεις του συντάκτη) στο άρθρο του δικηγόρου κ. Αργυρού Αντωνίου, το οποίο αναρτήθηκε στο news247.gr την 3-8-2013 - 20.06 με τον τίτλο: «Αρνησιδικία. Μια ακόμα λύση: Να καταργηθούν άμεσα τα στρατιωτικά δικαστήρια» και το αντέγραψε ως απάντηση ο τελευταίος Ανώνυμος την 30 Αυγούστου 2013 - 10:47 στη «συζήτηση», η οποία έγινε ξανά εδώ τον Ιούλιο 2013 με αφορμή το δημοσιευθέν άρθρο στο dikastis.blogspot.gr την Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 με τίτλο: «Κατάργηση των στρατοδικείων;;;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ