Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

ΔΣΑ:Αντιμετώπιση περιπτώσεων αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                               2/10/2015

Αντιμετώπιση περιπτώσεων αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος

Το άκρως ανησυχητικό, παράνομο και επικίνδυνο φαινόμενο της αντιποίησης του δικηγορικού
επαγγέλματος από πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του δικηγόρου, καταγγέλλει με απόφασή του το  Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εξουσιοδοτεί τα μέλη του προεδρείου να ασκήσουν όλα τα αναγκαία ένδικα μέσα όταν διαπιστώνονται τέτοιες περιπτώσεις.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλειος Αλεξανδρής, το δικηγορικό σώμα βάλλεται από απόπειρες αντιποίησης της άσκησης δικηγορίας που πλήττουν βάναυσα το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος και συνιστούν απειλή για την έννομη τάξη, τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των διαδίκων.
Εγινε γνωστό, ότι πρόσφατα, ιδιώτης, που δεν είχε την δικηγορική ιδιότητα, επιχείρησε να αναγνωριστεί ως «μη επαγγελματίας» δικηγόρος!  Μετήλθε μάλιστα διάφορα τεχνάσματα, εμφανιζόμενος ενώπιον δικαστηρίου με πληρεξούσιο δικηγόρο και δηλώνοντας συγχρόνως ότι παρίσταται αυτοπροσώπως ως δικηγόρος  ή υποβάλλοντας αυτοπροσώπως αίτηση εξαίρεσης σε υπόθεσή του στον Άρειο Πάγιο.
Επεδίωξε επίσης με αίτησή του προς το Συμβούλιο Διοίκησης  του Πρωτοδικείου Αθηνών να αναγνωρισθεί ως «μη επαγγελματίας δικηγόρος», πλην όμως οι αιτήσεις του απορρίφθηκαν με εμβριθή αιτιολογία από τον πρόεδρο της Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου.
Με δεδομένο ότι η αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος αποτελεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και με σκοπό την περιφρούρηση της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, έκανε δεκτή την εισήγηση του Προέδρου του και εξουσιοδότησε όλα τα μέλη του Προεδρείου να υποβάλλουν χωριστά ή από κοινού, μηνύσεις και αγωγές δηλώνοντας ταυτόχρονα παράσταση πολιτικής αγωγής καθώς και να προβαίνουν σε κάθε εξώδικη πράξη, σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται αντιποίηση άσκησης της δικηγορίας. 

3 σχόλια:

 1. Οταν δεν ζητείται από την έδρα το γραμμάτιο προκαταβολής, αυξάνεται ο κίνδυνος για αντιποίηση του δικηγορικού επαγγέλματος, καθώς επίσης και της φοροδιαφυγής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι όταν ο δικηγορος λέει "σας το φέρνω σε λίγο αλλά ας προχωρήσουμε" ή όταν η ωρα είναι τέσσερις το απόγευμα και δικάζεις αυτόφωρα και έχει κλείσει το γραφείο που εκδίδει τα γραμμάτια τί γίνεται? Δεν δικάζεις και περιμένεις ή προχωράς στην επόμενη υπόθεση? Αλλά ξέχασα... Για όλα φταίει η έδρα.

   Διαγραφή
 2. Έχει γίνει στο ΔΣΑ επώνυμη αναφορά, με τη μορφή εξωδίκου, για δράση εμπορικής ετερόρρυθμης εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και συνάπτει μάλιστα εργολαβικά δίκης, δίχως να προβεί σε καμία νόμιμη ενέργεια ο πρώτος Επιστημονικός Σύλλογος της Χώρας, κατά τρόπον ώστε να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για την κωλυσιεργία αυτή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"