Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΕΔΔΑ: Ανεκτέλεστη διοικητική απόφαση για κατεδάφιση επικίνδυνων μερών κτιρίου

Η ανεκτέλεστη διοικητική απόφαση για κατεδάφιση επικίνδυνων μερών κτιρίου παραβίασε το δικαίωμα ιδιοκτησίας του όμορου κινδυνεύοντος ιδιοκτήτη

ΑΠΟΦΑΣΗ 

Χατζηγιαννάκου κατά Ελλάδας της 18.07.2019 (αρ. προσφ.58774/12)
Βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μη εκτέλεση  απόφασης που αφορούσε κατεδάφιση επικίνδυνων τμημάτων κτιρίου στην Αθήνα λόγω  μη συμμόρφωσης με  κανονισμό αντισεισμικής προστασίας.
Η προσφεύγουσα διέμενε σε διπλανό  κτίριο και ισχυρίστηκε ότι το σπίτι της κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω του διπλανού επικίνδυνου κτιρίου που δεν τηρούσε τους κανονισμούς αντισεισμικής προστασίας. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής εξέδωσε απόφαση, που κατέστη αμετάκλητη για υποχρεωτική εκκένωση των διαμερισμάτων στο κτίριο και την άμεση κατεδάφιση των επικίνδυνων τμημάτων. Αποτυχία εφαρμογής των μέτρων αυτών και μη εκτέλεση της αμετάκλητης διοικητικής απόφασης με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων δημοσίου συμφέροντος και τις επιταγές της διαφύλαξης των ατομικών δικαιωμάτων.
Κατά το ΕΔΔΑ, το εγχώριο ένδικο βοήθημα αποζημίωσης (105, 106 ΕισΝΑΚ) που επικαλέστηκε η κυβέρνηση ήταν καθαρά αντισταθμιστικό και επέτρεπε μόνο αγωγή για αποζημίωση σε περίπτωση παράνομων πράξεων ή παραλείψεων εκ μέρους των αρχών. Αντίθετα, δεν περιλάμβανε την υποβολή αποτελεσματικής καταγγελίας στη βάση του ότι οι αρχές δεν είχαν αναγκάσει την οικοδομική εταιρεία να συμμορφωθεί με την απόφαση που όριζε την υποχρεωτική εκκένωση των διαμερισμάτων και την άμεση κατεδάφιση των επικίνδυνων τμημάτων της οικοδομής.
Διαπιστώθηκε παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου (προστασία της ιδιοκτησίας) και παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ.

ΠΗΓΗ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ https://www.echrcaselaw.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ