Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΔΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ


ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ.  ΤΗΣ ΕΔΕ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ
          Εν όψει της συνάντησης με τον νέο Υπουργό  Δικαιοσύνης
-----------------------------
Εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ κατά την 30/7/2019 και ώρα 12.30 , με σκοπό να συζητηθούν τα θέματα που θα τεθούν κατά την πρώτη συνάντηση με τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης και εν όψει του  ότι την ημέρα αυτή κωλύομαι να παραστώ λόγω  ανειλημμένης  υπηρεσίας μου στο Ειρηνοδικείο   , σας καταθέτω τις παρακάτω προτάσεις , με σκοπό όπως τύχουν συζητήσεως κατά την ανωτέρω συνεδρίαση και τεθούν υπόψη του κ.Υπουργού.
 1/ Αμεση προώθηση  εκδόσεως του Π.Δ. για την ίδρυση κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εσδι , για το οποίο  η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε με τη υπ΄αριθμ 84709/φ.323/4.12.2018 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΦΕΚ τ. ΥΟΔΔ 728/2018), ολοκλήρωσε τις εργασίες  της  και παρέδωσε  στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης αντίστοιχο σχέδιο Π.Δ.  την 1.2.2019.
2/ Αμεση προώθηση της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών που δημιουργήθηκαν   την 30/6/2019  απο τον ισχύοντα  πίνακα των επιτυχόντων Ειρηνοδικών  του έτους 2016 , ο οποίος έχει παραταθεί και ισχύει μεχρι την 31.12.2020  δυνάμει του  ν. 4587/2018 .
3/ Αμεση προώθηση  ψήφισης του νέου ΚΟΔΚΔΛ   ,  το σχέδιο του οποίου  παραδόθηκε απο την νομοπαρασκευαστική επιτροπή κατά το μήνα Δεκέμβριο 2018 στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
4/  Αμεση προώθηση του αιτήματος της  Ενωσής μας  για την θέσπιση δυνατότητας διενέργειας  ειδικού  διαγωνισμού  μεταξύ των ήδη υπηρετούντων Ειρηνοδικών Γ΄ και Δ΄ Τάξης, που έχουν συμπληρώσει διετή τουλάχιστον υπηρεσία, από τον οποίο θα καλύπτεται ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) από τον συνολικό αριθμό των εισακτέων κατά τον ετήσιο διαγωνισμό παρέδρων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών». 
5/ Μέχρι την ψήφιση του νέου ΚΟΔΚΔΛ    και μέχρι να γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στο ζήτημα του διορισμού των Ειρηνοδικών ,
α.  Να τροποποιηθεί η διάταξη του άρθρου 77Β παρ. 2 ισχύοντος ΚΟΔΚΔΛ   ώστε να επανέλθει η εξάμηνη ειδική άσκηση των Ειρηνοδικών, όπως προβλεπόταν    πριν την τροποποίησή της από τις παρ.6 και 7  του άρθρου ενδέκατου του ν.4411/2016 (ΦΕΚ Α΄142/3.8.2016). ,   και   η οποία  εξάμηνη άσκηση να  προβλεφθεί   ότι πρέπει  να γίνεται εν μέρει στο Πρωτοδικείο και εν μέρει στην έδρα του Ειρηνοδικείου .                   
β. Να τροποποιηθεί η  διάταξη του άρθρου 5 παρ..1 Αδ β. του ισχύοντος ΚΟΔΚΔΛ    αναφορικά με την αναπλήρωση ενός Πρωτοδίκη –Πλημμελειοδίκη  από Ειρηνοδίκη ή Πταισματοδίκη, και να ορισθεί ότι στην πράξη αναπλήρωσης πρέπει να αναφέρεται το  κώλυμα του κωλυομένου Πρωτοδίκη –Πλημμελειοδίκη.
γ. Να τροποποιηθεί η διάταξη του  αρθρου 6Α  του ισχύοντος ΚΟΔΚΔΛ   με σκοπό όπως προβλεφθεί ότι  οι  υπηρεσίες των Ειρηνοδικών, θα βγαίνουν από τον προιστάμενο του Ειρηνοδικείου της έδρας .
6/  Να τροποποιηθεί  η διάταξη  του άρθρου 421 ΚΠολΔ  αναφορικά με την αρμοδιότητα για  την λήψη ένορκων βεβαιώσεων  και να προβλεφθεί   ότι αυτές θα λαμβάνονται   ενώπιον  του δικαστικού γραμμματέα του καθύλην αρμοδίου δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η δίκη στην οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν..
7/ Κατάργηση των ενόρκων βεβαιώσεων που προορίζονται για χρήση σε διάφορες διοικητικές υπηρεσίες και η αντικατάστασή τους από υπεύθυνες δηλώσεις του άρθρου 8 του ν. 1599/1986.

                                  Με εκτίμηση
          Ακριβή Ερμίδου, Ειρηνοδίκης Α΄
          Υπεύθ. Διαχείρισης Οικονομικών ΕΔΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ