Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΔΔΑ: Γάμος κουνιάδων. Ακύρωση μετά από δέκα χρόνια - Καταδίκη της Ελλάδας

 Γάμος μεταξύ κουνιάδων. Ακύρωση του γάμου μετά από δέκα χρόνια έγγαμης συμβίωσης και αφού οι ελληνικές αρχές είχαν εκδώσει άδεια γάμου. Η ακύρωση του γάμου από τα ελληνικά δικαστήρια παραβίασε το δικαίωμα σε γάμο. Καταδίκη της Ελλάδας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Θεοδώρου και Τσοτσορού κατά Ελλάδας της 5.09.2019 (αρ. προσφ. 57854/15)

βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Γάμος μεταξύ κουνιάδων. Δικαστική απόφαση, η οποία ακυρώνει τον γάμο των προσφευγόντων διότι ήταν πρώην «κουνιάδοι». Ο πρώτος προσφεύγων παντρεύτηκε την αδερφή της πρώην συζύγου του. Τα ελληνικά δικαστήρια,  ακύρωσαν τον γάμο των προσφευγόντων 10  χρόνια μετά τη σύναψή του, στηριζόμενα  στο άρθρο 1357 του Αστικού Κώδικα, που απαγορεύει το γάμο μεταξύ προσώπων που συνδέονται με συγγένεια εξ αγχιστείας σε πλάγια γραμμή μέχρι τρίτου βαθμού.
Κατά το Στρασβούργο, παρότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να επαληθεύσουν την τήρηση των νομικών όρων για τη σύναψη ενός γάμου, αυτές δεν είχαν εκφράσει οποιεσδήποτε αμφιβολίες πριν από την έκδοση της άδειας του γάμου. Επίσης, η καταγγέλλουσα πρώην σύζυγος δεν είχε διαμαρτυρηθεί στον εισαγγελέα σχετικά με το γάμο για χρονικό διάστημα ενάμιση σχεδόν χρόνου, ενώ ο εισαγγελέας υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο δύο χρόνια μετά τον γάμο. Για το ΕΔΔΑ, δεν κρίθηκαν πειστικά τα επιχειρήματα περί κινδύνου σύγχυσης  και διατάραξης της ενότητας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, δεδομένου ότι οι προσφεύγοντες δεν ήταν συγγενείς εξ αίματος και δεν είχαν παιδιά μαζί. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ακύρωση του γάμου των προσφευγόντων δέκα χρόνια μετά, είχε περιορίσει δυσανάλογα το δικαίωμά τους να παντρεύονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο πυρήνας και η ουσία του δικαιώματος αυτού να έχουν πληγεί. Παραβίαση του άρθρου 12 (δικαίωμα στο γάμο) της ΕΣΔΑ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ