Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜ. ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

 


 

           

Όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την εκλογή στη θέση του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών. Στο Πρωτοδικείο μας έχω υπηρετήσει ως Πρωτοδίκης επί 9 συναπτά έτη στα Πολιτικά Τμήματα (Ενοχικό, Εμπορικό, Εμπράγματο, Διαταγές Πληρωμής, Εργατικά, Αμοιβές) και ως Ανακριτής στο 4ο Ειδικό Τμήμα Ανάκρισης (του καταργηθέντος Ν. 1608/1950). Επιπρόσθετα, ως Πρωτοδίκης, για μία διετία (2012-2014), εκτός των δικαστικών μου καθηκόντων, άσκησα

και καθήκοντα αναπληρωματικού μέλους στο Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών. Μετά την προαγωγή μου στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών τον Ιούνιο του έτους 2014 υπηρέτησα στο Τμήμα Αυτοκινήτων και μετέπειτα στο Τμήμα Μισθωτικών Διαφορών, τα τελευταία δε δύο χρόνια υπηρετώ ως Πρόεδρος στο Τμήμα Βουλευμάτων (Δικαστικό Συμβούλιο) του Πρωτοδικείου Αθηνών. Επειδή κρίνω απαραίτητο, πριν την επιλογή σας για τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης, να γνωρίζετε, εάν αυτός έχει γνώση των προβλημάτων της υπηρεσίας μας και σχετικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τους βασικούς στόχους μου για το Πρωτοδικείο σε περίπτωση εκλογής μου:

            1)  Πρώτο μέλημά μου δεν μπορεί να είναι άλλο από την ίση κατανομή υποθέσεων μεταξύ των δικαστών τόσο σε αριθμό όσο, κατά το δυνατόν, και σε βαρύτητα. Ως δικαστές μπορούμε και οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι στην κατανομή των υποθέσεων και των υπηρεσιών μεταξύ μας και να μη νιώθουν κάποιοι συνάδελφοι ότι αδικούνται.  Η ανάγκη για τα ανωτέρω καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του, ότι, μετά την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της επιδημίας του Covid 19 το Μάρτιο του 2020, συσσωρεύτηκε μεγάλος αριθμός υποθέσεων προς εκδίκαση όπως λ.χ  υποθέσεις που ματαιώθηκαν της διαδικασίας του προϊσχύσαντος Κ.Πολ. Δ., υποθέσεις που δεν εισήχθησαν με την διαδικασία του νέου Κ.Πολ.Δ., γεγονός που σηματοδοτεί αύξηση των υποθέσεων, που πρόκειται να εκδικασθούν το προσεχές δικαστικό έτος. Ενδεικτικά, οι υποθέσεις της τακτικής μονομελούς, της νέας τακτικής μονομελούς, της τακτικής πολυμελούς, της νέας τακτικής πολυμελούς και του οικογενειακού ανέρχονται σε 12.412 υποθέσεις, που επαναπροσδιορίστηκαν ή πρόκειται να επαναπροσδιοριστούν στο νέο δικαστικό έτος. Εξάλλου, μέχρι σήμερα μαζί με τις νέες υποθέσεις έχουν προσδιορισθεί συνολικά στις παραπάνω διαδικασίες 38.083 υποθέσεις από τις 2-9-2020 και έπειτα. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλεφθεί, ότι και πριν από την εμφάνιση της επιδημίας, είχε σημειωθεί αύξηση του αριθμού των υποθέσεων, που χρεώθηκαν οι δικαστές, στις περισσότερες διαδικασίες λ.χ. στο εμπράγματο , όπου, κατά μέσο όρο, χρεώθηκαν 230 υποθέσεις σε κάθε συνάδελφο. Συνεπώς, η συνολική αύξηση που σημειώθηκε και θα λάβει χώρα και κατά το επόμενο δικαστικό έτος, εξαιτίας των ανωτέρω γεγονότων, καθιστά επιβεβλημένη την τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού του Δικαστηρίου μας, ώστε να προβλεφθεί ο αριθμός των υποθέσεων, που θα μπορεί να εκδίδει κάθε δικαστής ανά διαδικασία. Και τούτο, για να μη γιγαντωθεί  ακόμη περισσότερο η ήδη μεγάλη επιβάρυνση πολλών συναδέλφων. Ας σημειωθεί, ότι ήδη σε παρόμοια ενέργεια έχει προβεί τόσο το Εφετείο Αθηνών, όσο και το Πρωτοδικείο Κορίνθου. Στα πλαίσια αυτά, της ίσης επιβάρυνσης όλων, η αντικατάσταση συναδέλφου σε υπηρεσία του (ποινική είτε πολιτική) θα λαμβάνεται υπόψη στην μελλοντική κατανομή των υπηρεσιών και με αντίστοιχη ελάφρυνση του δικαστή  που τον αναπλήρωσε. Οι χρεώσεις όλων των δικαστών θα αναρτώνται ανά δίμηνο στους πίνακες ανακοινώσεων της αίθουσας δικαστών και αυτής των προέδρων πρωτοδικών και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των συναδέλφων.

            2) Πολύ σημαντική θεωρώ εξάλλου και τη βελτίωση της εικόνας των ποινικών αποφάσεων και τη διευκόλυνση των συναδέλφων στη σύνταξη αυτών. Μετά την έναρξη ισχύος του Νέου Ποινικού Κώδικα και του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (1-7-2019) παρατηρήθηκε η παγίωση της τακτικής των γραμματέων των εδρών των ποινικών δικαστηρίων να αποστέλουν τις ποινικές αποφάσεις εμπεριέχουσες μόνον τις ληφθείσες μαρτυρικές καταθέσεις, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος και κόπος των δικαστών για τη σύνταξη των ποινικών αποφάσεων ακόμα και στα σημεία, που αυτές θα μπορούσαν να είναι προδιατυπωμένες. Όμως, οι συνάδελφοι είναι ήδη επιβαρυμένοι, όπως προαναφέρθηκε, με τις αστικές υποθέσεις και δεν περισσεύει χρόνος για την ενασχόλησή τους και με τη σύνταξη αποφάσεων, που θα μπορούσαν απλώς να συμπληρώνονται, όπως, άλλωστε, γινόταν και κατά τα προηγούμενα έτη. Κατόπιν των ανωτέρω, στόχος μου είναι όλες οι αποφάσεις των ποινικών να αποστέλλονται ηλεκτρονικά από τους γραμματείς των ποινικών δικαστηρίων στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των συναδέλφων με συμπληρωμένα σκεπτικά παρεμπιπτουσών αποφάσεων (λ.χ. εκπροσώπηση με συνήγορο κατηγορουμένου, δήλωση παράστασης για την υποστήριξη της κατηγορίας, επιμέτρηση ποινής, μετατροπή ή αναστολή της ποινής, αφαίρεση χρόνου κράτησης, επικύρωση κατάσχεσης- απόδοση ή ορισμός μεσεγγυούχου, δικαστικά έξοδα κλπ) και συμπληρωμένα σκεπτικά για τις εφέσεις που απορρίπτονται ως ανυποστήρικτες (κλήτευση κατηγορουμένου και συνέπειες αυτής σε περίπτωση μη εμφάνισής του και δικαστικά έξοδα).

            3) Επίσης, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ασφάλεια τόσο του ευρύτερου χώρου του Πρωτοδικείου όσο και των Δικαστών. Και τούτο, διότι έχουν υπάρξει στο παρελθόν έκνομες ενέργειες και μάλιστα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας λ.χ. τοποθέτηση και έκρηξη εκρηκτικών μηχανισμών (ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα), ανθρωποκτονία τετελεσμένη και σε απόπειρα, παράνομη οπλοφορία, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, οι οποίες (ενέργειες) σαφώς έχουν οδηγήσει σε έλλειψη ασφάλειας των δικαστών και των λοιπών παρευρισκομένων στο χώρο του Πρωτοδικείου και σε παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του δικαστηρίου μας. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί: α) η κατά το δυνατόν αύξηση της δύναμης της αστυνομίας, που διατίθεται σε καθημερινή βάση στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και β) η ορθή κατανομή αυτής (τοποθέτηση αστυνομικών στα κτίρια των προέδρων υπηρεσίας- προσωρινών διαταγών, στο κτίριο 6 έξω από τις αίθουσες των δικαστών και στα κτίρια 9-10 των ανακριτών, περιπολία  πεζών αστυνομικών εντός του χώρου των δικαστηρίων, και αυστηρός έλεγχος στην είσοδο εισερχομένων προσώπων μόνον με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας των δικαιούμενων ατόμων για πρόσβαση σε δικαστικές υπηρεσίες και δικαστήρια καθώς και των δικαιούμενων σε είσοδο οχημάτων). Σημειωτέον ότι δεν έχουν λόγο παρουσίας στο χώρο του Πρωτοδικείου άτομα, που δεν έχουν σχέση με την εκδίκαση μιας υπόθεσης όπως έχουν οι διάδικοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι, μάρτυρες, πραγματογνώμονες, καθώς και άτομα, που δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του δικαστηρίου. Όλα τα ανωτέρω καθίσταται αναγκαία, επειδή οι αίθουσες των δικαστών δεν είναι χώροι παραπόνων διαδίκων, δικηγόρων ή οποιουδήποτε τρίτου και τα δικαστήρια δεν είναι χώρος αναψυχής ούτε εκτόνωσης των πολιτών και των ανήλικων τέκνων τους αλλά χώρος, όπου προσπαθούμε να ασκήσουμε το λειτούργημά μας με νηφαλιότητα και αίσθημα ασφάλειας και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται και συνακόλουθα κάτι τέτοιο διαφυλάσσει το κύρος της δικαιοσύνης.

4) Εκτός των παραπάνω, βασικός μου στόχος θα είναι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Πρωτοδικείου μας, η δημιουργία βάσης νομολογίας, η εισαγωγή και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην υπηρεσία του πρωτοδικείου Αθηνών (ηλεκτρονικές υπογραφές δικαστών, εξ αποστάσεως ηλεκτρονική δημοσίευση πολιτικών και ποινικών αποφάσεων, δημιουργία δικογραφίας αστικής και ποινικής σε ψηφιακή μορφή, προηγμένο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με δυνατότητα ειδοποίησης των συναδέλφων για εισερχόμενα μηνύματα υπηρεσιών ή αποστολής αποφάσεων, εγκατάσταση δημόσιου wi-fi, εξ αποστάσεως εξέταση μαρτύρων και διαδίκων σε πολιτικές και ποινικές υποθέσεις). Σημειωτέον ότι η ανάγκη χρήσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας covid 19.

            5) Επιπλέον, λαμβανομένου υπ’ όψιν και του γεγονότος της πανδημίας covid 19, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα προβώ σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υγειονομική θωράκιση των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να αναλάβει η Πολιτεία τόσο την συχνή απολύμανση όλων των χώρων του Πρωτοδικείου Αθηνών όσο και τη χορήγηση μέτρων ατομικής προστασίας στους δικαστές και στους δικαστικούς υπαλλήλους του δικαστηρίου μας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) αλλά και την υποχρεωτική θερμομέτρηση των προσερχομένων στους χώρους του Πρωτοδικείου Αθηνών. Τέλος, θα επιδιώξω, μέσα από συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την τοποθέτηση ιατρού σε καθημερινή βάση και τη δημιουργία ιατρείου στο Πρωτοδικείο Αθηνών εξοπλισμένου με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπίζονται και έκτακτα ιατρικά περιστατικά, που ουκ ολίγες φορές λαμβάνουν χώρα στην υπηρεσία μας.

            6) Επίσης, θα επιδιώξω να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η θέρμανση και ψύξη γραφείων και αιθουσών συνεδριάσεων, ώστε να διευκολύνεται το έργο μας και θα φροντίσω να γίνονται έγκαιρα οι διαγωνισμοί προμηθειών, ούτως ώστε να καλύπτονται από πριν οι ανάγκες της υπηρεσίας.

            7) Περαιτέρω, αναφορικά με το πρόσωπό μου, εφόσον με τιμήσετε με την ψήφο σας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι θα συμμετέχω έστω και σε μικρό βαθμό (λόγω της αυξημένης απασχόλησης με τη διοίκηση) στις υπηρεσίες του Πρωτοδικείου (π.χ. εκδίκαση ενός ποινικού το μήνα). Τούτο, μπορεί να μην απαλλάσσει σε μεγάλο βαθμό τους υπόλοιπους συναδέλφους αλλά έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού με τον τρόπο αυτό δείχνουμε ότι παραμένουμε δικαστές και το κύριο έργο μας είναι δικαιοδοτικό.

            7) Θέλω να διαβεβαιώσω όλους σας ότι θα είμαι δίπλα σας και θα προασπιστώ την ανεξαρτησία σας ως δικαστές από οποιονδήποτε κακόβουλο, ενώ δεν θα γίνονται ανεκτές συμπεριφορές δικηγόρων ή διαδίκων, που πολλοί από αυτούς φέρονται με ανάρμοστο, για την ιδιότητά μας και το χώρο, τρόπο. Δεδομένου ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει ακουστεί ότι θα είναι ανοιχτή η πόρτα του Διευθύνοντος το Πρωτοδικείο σε κάθε συνάδελφο, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και όχι ως σχήμα λόγου ότι θα περιμένω κάθε συνάδελφο- από το νεότερο δικαστικό πάρεδρο έως και τον αρχαιότερο πρόεδρο πρωτοδικών- να μου αναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο υπηρεσιακό όσο και προσωπικό, που μπορεί να επηρεάζει την υπηρεσία. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι, εφόσον εκλεγώ, θα κινηθώ με απόλυτη διαφάνεια, τήρηση της επετηρίδας- αρχαιότητας και στις σπάνιες περιπτώσεις που δε θα μπορεί να τηρηθεί αυτή, πλήρη αιτιολόγηση για τους λόγους μη τήρησης. Για το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, θα επιδιώξω τη σύγκληση Ολομελειών, που θα είναι όμως ουσιαστικές και δε θα ασχολούνται μόνον με τη συγκρότηση Τμημάτων Διακοπών, αλλά θα τίθενται όλα τα προβλήματα, που μας αφορούν, θα συζητούνται και θα επιλύονται μέσα από το διάλογο και την τήρηση των δημοκρατικών αρχών, που πρέπει να διέπουν το Σώμα μας.

            Αγαπητοί συνάδελφοι, η επόμενη διετία θα είναι δύσκολη για τους λόγους που σας έχω ήδη παραπάνω αναφέρει, η επιλογή δε του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου, όπως και των Μελών αυτού, θα είναι κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία του Πρωτοδικείου. Από την εμπειρία μου, ως αναπληρωματικό μέλος στη Διοίκηση, από τη συνεργασία που είχα με τους συναδέλφους κατά τη διάρκεια αυτής και από τη μέχρι σήμερα υπηρεσία μου στις περισσότερες θέσεις του Πρωτοδικείου, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να αλλάξουν πολλά στην εικόνα του Πρωτοδικείου, τόσο προς   τα έσω όσο και προς τα έξω, με αποτέλεσμα και τη διαφορετική αντιμετώπιση (προς το καλύτερο) των αιτημάτων του Πρωτοδικείου μας από τα ανώτερα Δικαστήρια, το Δικηγορικό Σύλλογο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αρκεί να υπάρχει η απαιτούμενη γνώση των θεμάτων, βούληση και οργάνωση.

Ο λόγος που αποφάσισα να διεκδικήσω τη θέση του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου είναι πως σ' αυτή τη δύσκολη διετία για το Πρωτοδικείο, όντας ο αρχαιότερος από τους υποψηφίους προέδρους, θεωρώ πως έχω την κατάλληλη εμπειρία, ήθος και εργατικότητα, ώστε να συμβάλω στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του. Όλα τα χρόνια που υπηρέτησα σε απαιτητικά τμήματα του Πρωτοδικείου, θεωρώ πως έχω δώσει δείγματα γραφής για την ακεραιότητα του χαρακτήρα μου, τη συναδελφικότητα, το ζήλο και την αυταπάρνηση με την οποία αντιμετώπισα τα θέματα που ανέκυψαν. Σας δηλώνω και σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα αδικήσω κανέναν και ότι θα είμαι δίκαιος, γι' αυτό άλλωστε δεν έχω υποσχεθεί οποιαδήποτε προσωπική χάρη σε κανέναν σας σε περίπτωση εκλογής μου. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πλέον θητείας μου στο δικαστικό σώμα, αποτελεί πλήρη πεποίθησή μου ότι οι δικαστές δεν μπορεί να διακρίνονται σε δικαστές δύο ταχυτήτων ήτοι των ευνοημένων και των μη ευνοημένων. Κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον ανεπίτρεπτο για το χώρο μας και για εμάς που διακονούμε τη δικαιοσύνη με αυταπάρνηση και αποδίδουμε δίκαιο. Επίσης, γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς δικαστές, αφού ως γονέας συμμετέχω ενεργά στην ανατροφή των τέκνων μου. Με αυτά τα χαρακτηριστικά έχω μοναδικό σκοπό να συμβάλω στην όσο το δυνατόν καλύτερη διοίκηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

            Στο χέρι σας είναι να αποφασίσετε για το μέλλον του Πρωτοδικείου για την επόμενη διετία. Έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην κρίση και στις επιλογές σας, από την πλευρά μου σας υπόσχομαι, και δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη που θα μου δείξετε και σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι Πρόεδρος όλων των Δικαστών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

                                                              Αθήνα 14.9.2020

 

 

                                                   ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ

                                          ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ  ΑΘΗΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ