Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΔΔΑ: Καταδίκη γιαγιάς για δημοσιοποίηση γνωστών προσωπικών δεδομένων της ορφανής εγγονής της - παραβίαση ελευθερίας έκφρασης

 


 

 

Η καταδίκη γιαγιάς για δημοσιοποίηση ήδη γνωστών δημοσίως προσωπικών δεδομένων της ορφανής εγγονής της, παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης

ΑΠΟΦΑΣΗ

N.Š. κατά Κροατίας της 10.09.2020 (αρ. προσφ. 36908/13)

βλ. εδώ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ελευθερία της έκφρασης, προσωπικά δεδομένα, βέλτιστο συμφέρον παιδιού και δίκαιη ισορροπία μεταξύ ανταγωνιστικών συμφερόντων ατόμου και κοινότητας.

Η προσφεύγουσα διεκδίκησε δικαστικά την επιμέλεια της ορφανής εγγονής της,  όταν η κόρη και ο γαμπρός της απεβίωσαν σε τροχαίο ατύχημα. Κατήγγειλε δημοσίως σε τηλεοπτική εκπομπή,  πλημμέλειες στη διαδικασία ανάθεσης της επιμέλειας στον αδερφό του γαμπρού της, αναφέροντας δημόσια τα στοιχεία της εγγονής της. Κατόπιν υποβληθείσας μήνυσης για παραβίαση προσωπικών δεδομένων  καταδικάστηκε.

Το Στρασβούργο επανέλαβε ότι σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, άμεσα ή έμμεσα, τα συμφέροντά τους είναι πρωταρχικής σημασίας.

Το ΕΔΔΑ δέχεται ως κανόνα  ότι τα προσωπικά δεδομένα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ή έμμεσα να επιτρέψουν την αποκάλυψη της ταυτότητας του παιδιού θα πρέπει να διατηρούνται απρόσιτα στο ευρύ κοινό. Παρά ταύτα στην υπό κρίση υπόθεση διαπίστωσε ότι τα εγχώρια δικαστήρια δεν έλαβαν υπόψη τους το γεγονός ότι η συμμετοχή της προσφεύγουσας στην επίμαχη τηλεοπτική εκπομπή δεν αποσκοπούσε στη δημοσιοποίηση στοιχείων – που ήταν ήδη γνωστά στο ευρύ κοινό – αλλά στη προστασία της εγγονής της, θέτοντας ζητήματα σχετικά με τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

Το ΕΔΔΑ κατέληξε ότι τα εθνικά δικαστήρια απέτυχαν να εξετάσουν όλες τις πτυχές της υπόθεσης και έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της Σύμβασης) και επιδίκασε ποσό 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.170 ευρώ για έξοδα.

 

===========

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ