Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΕ: Έναρξη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας




                
 

 

 

Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ αριθ. 118/20

Λουξεμβούργο, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Πανηγυρική συνεδρίαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Έναρξη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Επίσημη ανάληψη καθηκόντων ενώπιον του Δικαστηρίου από την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα και

τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς



Με κοινή συμφωνία της 16ης Οκτωβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διόρισαν την Laura Codruta Kovesi πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα. Επίσης, με απόφαση της 27ης Ιουλίου 2020, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διόρισε τους πρώτους Ευρωπαίους Εισαγγελείς.

Για να δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας στην επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, πραγματοποιήθηκε σχετική τελετή σήμερα, στις 11:00 π.μ., στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη διάρκεια της τελετής αυτής, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας και οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς ανέλαβαν επισήμως τη δέσμευση να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το λειτούργημά τους. Ο Koen Lenaerts, Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Laura Codruta Kovesi εκφώνησαν ομιλίες για την περίσταση.

Ειδικότερα, ανέλαβαν επισήμως καθήκοντα η Laura Codruta Kovesi (RO), ο Frederic Baab (FR), ο Catalin-Laurentiu Borcoman (RO), ο Jaka Brezigar (SI), ο Danilo Ceccarelli (IT), ο Gatis Doniks (LV), η Yvonne Farrugia (MT), η Teodora Georgieva (BG), η Danielle Goudriaan (NL), ο Jose Eduardo Guerra (PT), ο Petr Klement (CZ), ο Tomas Krusna (LT), η Tamara Laptos (HR), η Κατερίνα Λοίζου (Cy), η Ingrid Maschl-Clausen (AT), ο Juraj Novocky (SK), ο Andres Ritter (DE), η Maria Concepcion Sabadell Carnicero (ES), ο Gabriel Seixas (LU), η Kristel Siitam-Nyiri (EE), ο Harri Tiesmaa (FI), ο Yves Van Den Berge (BE) και ο Δημήτριος Ζημιανίτης (EL), με τα εξής λόγια:

«Αναλαμβάνω επισήμως την υποχρέωση να ασκώ τα καθήκοντά μου με πλήρη ανεξαρτησία, ενεργώντας προς το συμφέρον της Ένωσης συνολικά· να μη ζητώ και να μη λαμβάνω εντολές από οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα εκτός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Επίσης, δεσμεύομαι να τηρώ την υποχρέωση εμπιστευτικότητας όσον αφορά οποιεσδήποτε πληροφορίες κατέχει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.»

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ανεξάρτητο όργανο της Ένωσης, αρμόδιο για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (παραδείγματος χάριν, απάτης, διαφθοράς, διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ για ποσά άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και πράξεις σχετικές με την ποινική δίωξη και ασκεί εισαγγελικά καθήκοντα ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων των κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Επί του παρόντος συμμετέχουν στην ενισχυμένη αυτή συνεργασία 22 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία).

Ανεπίσημο έγγραφο προοριζόμενο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το οποίο δεν δεσμεύει το Δικαστήριο. Επικοινωνία: Estella Cigna-Αγγελίδη @ (+352) 4303 2582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ