Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Η Eλληνίδα Μαριαλένα Τσίρλη εξελέγη πρώτη γυναίκα Γραμματέας του ΕΔΔΑ


 

Η Eλληνίδα Μαριαλένα Τσίρλη εξελέγη πρώτη γυναίκα Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με πλήρη σύνθεση εξέλεξαν στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 την κα Μαριαλένα Τσίρλη, ως νέα Γραμματέα του Δικαστηρίου με πενταετή θητεία, που αρχίζει  από την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Η κα Μαριαλένα Τσίρλη θα αντικαταστήσει τον κ. Roderick Liddell, ο οποίος είναι Γραμματέας του Δικαστηρίου από την 1η  Δεκεμβρίου 2015.

Η κα Τσίρλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα.

Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (1991) και διδακτορικού τίτλου (1994) από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Τον Μάρτιο του 1994, μετά από διαγωνισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εδρεύει στο Στρασβούργο, ξεκίνησε να εργάζεται ως νομικός στη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μετά την κατάργηση της Επιτροπής το 1998 με τη θέση σε ισχύ του 11ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, συνέχισε να εργάζεται στο νέο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το 2004, προήχθη σε Προϊσταμένη του ελληνικού Τμήματος. Χειρίστηκε ως εισηγήτρια πολλές σημαντικές υποθέσεις που είχαν διεθνές και εθνικό αντίκτυπο αλλά και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νομολογίας του Δικαστηρίου, όπως υποθέσεις θρησκευτικής ελευθερίας, προστασίας της ιδιοκτησίας, συνθηκών κράτησης κ.α.

Το 2010 προήχθη σε Αναπληρώτρια Γραμματέα Τμήματος, το 2016 σε Γραμματέα Τμήματος και τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Αναπληρωτής Γραμματέας του Δικαστηρίου του Στρασβούργου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 εκλέχθηκε από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Γραμματέας του ΕΔΔΑ, για πενταετή θητεία που ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου 2020. Θα προΐσταται περίπου 640 υπαλλήλων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και λειτουργία της Γραμματείας, ενώ παράλληλα θα βοηθά τον Προέδρο του Δικαστηρίου και τους υπόλοιπους δικαστές στην εκτέλεση των υψηλών καθηκόντων τους.

Η κα Τσίρλη είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Ελληνίδα που αναλαμβάνει αυτή την υψηλή θέση στο Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις που αφορούσαν την ερμηνεία της  Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη λειτουργία του Δικαστηρίου και έχουν δημοσιευθεί αρκετά άρθρα της σε διάφορα νομικά περιοδικά που έχουν συμβάλει στην ερμηνεία της ΕΣΔΑ, στη διάδοση της νομολογίας του Δικαστηρίου και στη κατανόηση της λειτουργίας του.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ