Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Διαδικτυακό Μάθημα HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης:



«Εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου («η ΕΣΔΑ») είναι το πιο σημαντικό συμβατικό κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ήταν το πρώτο κείμενο που προσέδωσε έννομα αποτελέσματα σε 

ορισμένα δικαιώματα που εμπεριέχονται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τα κατέστησε δεσμευτικά. Όλα τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης την έχουν επικυρώσει και ενσωματώσει στην έννομη τάξη τους.

Η ΕΣΔΑ, όπως ερμηνεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου («το ΕΔΔΑ»), έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής νομικής ταυτότητας και στην προώθηση των αρχών στις οποίες εδράζεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Δεν προστατεύει απλά μια σειρά από θεμελιώδη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Επιδρά επίσης σε όλους τους κλάδους του εσωτερικού -δημοσίου και ιδιωτικού- δικαίου.
Πρόκειται για κείμενο θεμελιώδους σημασίας για όλους τους επαγγελματίες του δικαίου: δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και άλλους φορείς. Η πρωταρχική ευθύνη εφαρμογής της Σύμβασης ανήκει στις εθνικές αρχές. 

Η ΕΣΔΑ συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής πρακτικής των επαγγελματιών του δικαίου. Προκειμένου να την εφαρμόσουν ορθά, οι φορείς σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να έχουν βασική γνώση της ΕΣΔΑ και του τρόπου με τον οποίο αυτή ερμηνεύεται από το ΕΔΔΑ.

Το παρόν μάθημα HELP «Εισαγωγή στην ΕΣΔΑ και το ΕΔΔΑ» αποσκοπεί στο να προσφέρει την εν λόγω απαραίτητη βάση. Δίνει τη δυνατότητα εξοικείωσης τόσο με το ίδιο το κείμενο της ΕΣΔΑ όσο και με τη μεθοδολογία και τη διαδικασία που ακολουθείται από το Δικαστήριο.

 

Σε νέα ξεχωριστή ενότητα, που αναπτύχθηκε το 2019, το μάθημα επεξηγεί επίσης τον όλο μηχανισμό επίβλεψης της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και των όρων φιλικού διακανονισμού. Η εν λόγω ενότητα μπορεί να μελετηθεί αυτόνομα ή μαζί με τις άλλες δύο ενότητες.

Η γνώση και οι δεξιότητες που θα αποκτηθούν από το παρόν μάθημα θα διευκολύνουν τους χρήστες να εμβαθύνουν περαιτέρω στη νομολογία του ΕΔΔΑ σε ειδικότερα ζητήματα που καλύπτονται από τα Μαθήματα HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα θέματα αναπτύσσονται με πρακτικό τρόπο, με αναλύσεις, διαδραστικές εικόνες και έλεγχο γνώσεων.

Το μάθημα αναπτύχθηκε αρχικά το 2015. Η παρούσα επικαιροποιημένη έκδοση του μαθήματος, που περιλαμβάνει και την Ενότητα «Εκτέλεση των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ», αναρτήθηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Μάρτιο του 2020.

Σε ποιους απευθείνεται

Το μάθημα απευθύνεται κυρίως σε όλους τους επαγγελματίες του δικαίου (δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους ή δικαστικούς υπαλλήλους) και επαγγελματίες της δικαιοσύνης με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών θεσμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των φορέων επιβολής του νόμου, του προσωπικού των κοινοβουλίων, του προσωπικού δημόσιας διοίκησης, κλπ.

Μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή για φοιτητές πανεπιστημίου ή μη κυβερνητικές οργανώσεις και γενικότερα για οποιονδήποτε επιθυμεί να εξοικειωθεί με το σύστημα προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου που εγκαθιδρύει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Διάγραμμα μαθήματος (3 ουσιαστικές ενότητες)

Εισαγωγική Ενότητα: μήνυμα καλωσορίσματος, οδηγίες πλοήγησης, συγγραφείς του μαθήματος, κοινό στο οποίο απευθύνεται το μάθημα

 

Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)

-          Δομή της ΕΣΔΑ

-          Ερμηνεύοντας την ΕΣΔΑ

-          Η ΕΣΔΑ στην εθνική έννομη τάξη

Ενότητα 2: Εισαγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)

-          Δομή του ΕΔΔΑ

-          Η εξέλιξη μιας προσφυγής ενώπιον του ΕΔΔΑ

Ενότητα 3: Εκτέλεση των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ

-          Εισαγωγή στην ενότητα

-          Εποπτεία της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ

-          Εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ

 

 

Ανάπτυξη του μαθήματος

Το παρόν μάθημα αναπτύχθηκε από το Πρόγραμμα HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε στενή συνεργασία με το Τμήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Εκτέλεση των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ. Η παρούσα έκδοση πραγματοποιήθηκε εν μέρει με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω της δράσης «Ενίσχυση των αποτελεσματικών ενδίκων μέσων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σερβία», στο πλαίσιο του Κοινού Προγράμματος «Οριζόντια διευκόλυνση για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία ΙΙ».

Πρόσβαση στο δωρεάν διαδικτυακό μάθημα

­­­­­­­­­­­­­­Το μάθημα είναι διαθέσιμο στο κοινό στη διαδικτυακή πλατφόρμα HELP http://help.elearning.ext.coe.int/. Για να εισέλθετε στο μάθημα, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό HELP, εφόσον δεν το έχετε ήδη κάνει (απαιτούνται μόλις 2 λεπτά).

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ