Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Nέα στρατηγική από το ΕΔΔΑ! Προτεραιότητα στις πιο σημαντικές, σοβαρές και επείγουσες προσφυγές!

 

 

Προτεραιότητες του ΕΔΔΑ σε προσφυγές που έχουν αντίκτυπο. Νέα στρατηγική για τις σημαντικότερες και επείγουσες υποθέσεις.

Το 2010 ξεκίνησε η διαδικασία μεταρρύθμισης του Interlaken για την καλύτερη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία επίσημα ολοκληρώθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2020.

Η μεταρρυθμιστική διαδικασία επέτρεψε στο ΕΔΔΑ να μειώσει τις καθυστερήσεις από 160.000 εκκρεμείς υποθέσεις το 2011 σε περίπου 65.000 το 2021 (Μάρτιος). Επικεντρώθηκε κυρίως στον όγκο των υποθέσεων που διεκπεραιώνει το Δικαστήριο.

Κατά την ίδια περίοδο , ακολουθήθηκε μία πολιτική προτεραιότητας για την επιτάχυνση των χρόνων επεξεργασίας των πιο σημαντικών, πιο σοβαρών και τις πιο επειγουσών περιπτώσεων.

Το Δικαστήριο έχει θεσπίσει επτά (7) κατηγορίες, που κυμαίνονται από επείγουσες προσφυγές έως εκείνες που είναι προφανώς απαράδεκτες.

Ωστόσο, ορισμένες σημαντικές υποθέσεις μπορούν να ανήκουν σε ενδιάμεσες κατηγορίες, για τις οποίες η επεξεργασία μπορεί να διαρκέσει μεταξύ πέντε και έξι ετών. Πρόκειται για υποθέσεις που εκδικάζουν τα Τμήματα με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη του συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτές οι υποθέσεις, που τώρα αναφέρονται ως υποθέσεις «αντικτύπου», βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής του ΕΔΔΑ.

Ο Πρόεδρος Robert Spano δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Στις αρχές του 2021, απαιτείται μια αλλαγή παραδείγματος. Το Δικαστήριο θα επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην ενίσχυση της πολιτικής προτεραιότητας, εστιάζοντας περισσότερο στην ταχεία αναγνώριση των υποθέσεων που έχουν αντίκτυπο για τους προσφεύγοντες και για τα κράτη μέλη. Η επιτυχία του Δικαστηρίου δεν θα μετράται πλέον κυρίως από τον συνολικό αριθμό των υποθέσεων που εξετάστηκαν σε μια δεδομένη περίοδο, αλλά περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις πιο σημαντικές υποθέσεις στο πλαίσιο της πολιτικής προτεραιότητας, αυτές που είναι κρίσιμες για τον προσφεύγοντα, κάθε κράτος μέλος και για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό νομικό χώρο».

Αυτές οι υποθέσεις «αντίκτυπου» θα προσδιορίζονται βάσει ορισμένων προκαθορισμένων κριτηρίων. Η διεκπεραίωση όλων των άλλων υποθέσεων (που δεν είναι ούτε υποθέσεις προτεραιότητας, ούτε «αντίκτυπου») θα λαμβάνει χώρα εφεξής από Επιτροπές τριών δικαστών και όχι από Τμήματα επτά δικαστών.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ