Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

ΣτΕ Γ´ (7μ) 1596,1597,1598/2024: Απόφαση έγκρισης του Πίνακα διδασκόντων ΕΣΔι αποτελεί πράξη δικαστικών αρχών

 

ΣτΕ Γ´ (7μ) 1596,1597,1598/2024: Η απόφαση έγκρισης του Πίνακα διδασκόντων της ΕΣΔι και ανάθεσης διδασκαλίας συνιστούν πράξεις δικαστικών αρχών, μη υποκείμενες σε αίτηση ακυρώσεως.

24/10/2024 
 
 
ΣτΕ Γ´ (7μ) 1596, 1597, 1598/2024
Πρόεδρος: Δ. Κυριλλόπουλος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Εισηγητής: Τ. Βαρουφάκη, Πάρεδρος ΣτΕ
 
Η απόφαση έγκρισης του Πίνακα διδασκόντων της ΕΣΔι και ανάθεσης διδασκαλίας συνιστούν πράξεις δικαστικών αρχών, μη υποκείμενες σε αίτηση ακυρώσεως.
 
 
Με τις ανωτέρω αποφάσεις κρίθηκε ότι, εφόσον σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 89 του Συντάγματος καθήκοντα σχετικά με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών θεωρούνται δικαστικά, η ανάθεση καθηκόντων σχετικών με τη διδασκαλία των εκπαιδευομένων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του υποψηφίου δικαστικού λειτουργού, συνιστά δικαστικό και όχι διοικητικό καθήκον, ως εκ της στενής συνάφειας της εν λόγω ανάθεσης με την παρεχόμενη, κατά τα ανωτέρω, εκπαίδευση. 
 
Η επιλογή των διδασκόντων της ΕΣΔι και η ανάθεση σε αυτούς διδασκαλίας ανάγεται σε εσωτερικό ζήτημα της δικαιοσύνης, συναπτόμενο προς την εν γένει επιλογή των δικαστικών λειτουργών. Επομένως, η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΔι περί κυρώσεως του Πίνακα διδασκόντων και η απόφαση του Γενικού Διευθυντή της Σχολής περί αναθέσεως διδασκαλίας, συνιστούν πράξεις δικαστικών αρχών, μη υποκείμενες σε αίτηση ακυρώσεως.
 
Δεν αποκλείσθηκε η πρόσβαση των αιτούντων σε «δικαστήριο» κατά το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, δεδομένου ότι 1) το ΔΣ της ΕΣΔι έλαβε υπόψη τις αιτιάσεις αυτών κατά της μη συμπερίληψής τους στον συνταγέντα από το Συμβούλιο Σπουδών Πίνακα διδασκόντων, καθώς και τα υπομνήματα των ανθυποψηφίων τους, 2) ότι το εν λόγω Δ.Σ., συγκροτούμενο  κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, παρέχει αυξημένες εγγυήσεις αμερόληπτης και ανεξάρτητης κρίσης και 3) κατά την άσκηση της αρμοδιότητάς του προς έγκριση του Πίνακα διδασκόντων, το Δ.Σ. έχει     την εξουσία ουσιαστικής αναμόρφωσης αυτού.
 
Αιτιάσεις που αφορούν την παραβίαση των απορρεουσών από το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ αρχών της δίκαιης δίκης, δεν είναι δυνατόν να εξετασθούν στο πλαίσιο της παρούσας δίκης.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ