Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

ΕΔΔΑ: Μη μείωση της ισόβιας κάθειρξης σε 30 έτη πρόσκαιρη κάθειρξη.


Μη μείωση της ισόβιας κάθειρξης σε 30 έτη πρόσκαιρη κάθειρξη. Δεν παραβιάστηκε η ΕΣΔΑ, δεδομένου ότι επιβλήθηκε η επιεικέστερη ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς απομόνωση έναντι αυτής με απομόνωση

ΑΠΟΦΑΣΗ

Cesarano κατά Ιταλίας της 17.10.2024 (αριθμ. προσφ. 71250/16)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Απόρριψη από τα δικαστήρια του αιτήματος του προσφεύγοντος για μείωση της  ποινής της ισόβιας κάθειρξης σε 30 χρόνια κάθειρξη. Η Αίτηση υπεβλήθη  με το σκεπτικό ότι ο κατηγορούμενος προσφεύγων επέλεξε να δικαστεί στο πλαίσιο της λεγόμενης συνοπτικής διαδικασίας, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος παραιτείται από ορισμένα δικονομικά δικαιώματα με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής.

Το Δικαστήριο, διαπίστωσε ότι τα ιταλικά δικαστήρια είχαν ορθώς εφαρμόσει την επιεικέστερη ποινή στην περίπτωση του προσφεύγοντος συγκρίνοντας όλους τους εφαρμοστέους νόμους εντός του χρονικού διαστήματος που άρχισε από τον χρόνο που έκανε την αίτησή του για τη συνοπτική διαδικασία μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του. Τα εγχώρια δικαστήριο επέβαλαν δηλ.  αντί της ποινής της ισόβιας κάθειρξης με απομόνωση, την ποινή της ισόβιας κάθειρξη χωρίς απομόνωση, που είναι επιεικέστερη ποινή.

Αυτό απέκλειε την προσφυγή στο δικαίωμα μείωσης της ποινής σε κάθειρξη 30 ετών, η οποία ήταν διαθέσιμη στους κατηγορούμενους στο πλαίσιο της συνοπτικής διαδικασίας, αφού η δυνατότητα αυτή είχε αντικατασταθεί νομοθετικά πριν ασκήσει την αίτησή του ο προσφεύγων.

Το ΕΔΔΑ έκρινε κατά πλειοψηφία 6 ψήφων έναντι 1, ότι δεν παραβιάστηκε το άρθρο 7 (καμία ποινή χωρίς νόμο), και ομόφωνα, ότι δεν παραβιάστηκε το άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ