Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

ΕΔΔΑ: Μη χορήγηση άδειας διαμονής σε σύζυγο λόγω οικονομικής αδυναμίας της συζύγου του να τον διατρέφει! Δεν παραβιάστηκε η οικογενειακή ζωή



ΑΠΟΦΑΣΗ

S.F. κατά Φινλανδίας της 08.10.2024 (αρ. προσφ. 35276/20)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

 

 

Η προσφεύγουσα και τα τρία ανήλικα παιδιά της έλαβαν καθεστώς πρόσφυγα στη Φινλανδία στις 27 Οκτωβρίου 2016, λόγω ανησυχιών για πολιτική δίωξη στην Ερυθραία. Η φινλανδική υπηρεσία μετανάστευσης της παρείχε εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης, τονίζοντας την τρίμηνη προθεσμία εντός της οποίας μπορούσε να υποβάλει αίτηση για άδεια διαμονής του συζύγου της χωρίς να χρειάζεται να πληροί την απαίτηση διατροφής. Κατά το φιλανδικό δίκαιο  απαιτείται  εισόδημα 2.900 ευρώ μηνιαίως  ή 34.800 ευρώ ετησίως, ώστε να ανταποκριθεί στα έξοδα διατροφής του συζύγου.  Αυτή η εξαίρεση ήταν ζωτικής σημασίας για τους πρόσφυγες που είχαν δημιουργήσει οικογενειακούς δεσμούς πριν από την άφιξή τους στη Φινλανδία.

Ο σύζυγος της προσφεύγουσας, στον οποίο είχε χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στην Ουγκάντα, υπέβαλε αίτησή του για άδεια διαμονής στις 30 Ιανουαρίου 2018, σχεδόν 15 μήνες αφότου η προσφεύγουσα ενημερώθηκε για το καθεστώς ασύλου της. Η φινλανδική υπηρεσία μετανάστευσης απέρριψε την αίτησή του, δηλώνοντας ότι η προσφεύγουσα δεν είχε αποδείξει επαρκείς οικονομικούς πόρους για να ανταποκριθεί στην παραπάνω απαίτηση διατροφής. Σημειώνεται ότι το εισόδημα της προσφεύγουσας αποτελούνταν αποκλειστικά από επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τη διαβίωση του συζύγου της στη Φινλανδία.

Η προσφεύγουσα επίσης δεν υπέβαλε την αίτηση του συζύγου της εντός της τρίμηνης περιόδου απαλλαγής, χωρίς να δικαιολογήσει το εκπρόθεσμο.

Το Διοικητικό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι της καθυστερημένης αίτησης δεν ήταν επαρκείς για να δικαιολογήσουν παρέκκλιση από την απαίτηση διατροφής. Εξέτασε επίσης το συμφέρον των παιδιών, αλλά έκρινε ότι η ευημερία τους δεν απαιτούσε τη χορήγηση στον σύζυγο άδειας διαμονής, ιδίως δεδομένης της περιορισμένης σχέσης μεταξύ αυτού και των παιδιών.

Το ΕΔΔΑ δεν διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ,  κρίνοντας ότι οι φινλανδικές αρχές είχαν επιτύχει δίκαιη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος της προσφεύγουσας στην οικογενειακή ζωή και του συμφέροντος του κράτους να ελέγχει τη μετανάστευση. Το Δικαστήριο τόνισε ότι η απαίτηση για επαρκείς οικονομικούς πόρους αποτελεί έγκυρη προϋπόθεση για την οικογενειακή επανένωση, ιδίως μετά την αρχική περίοδο εξαίρεσης για τους πρόσφυγες. Η απόφαση υπογράμμισε τη σημασία της τρίμηνης προθεσμίας και την ανάγκη οι αιτούντες να ενεργούν άμεσα σε τέτοιες περιπτώσεις.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ