Σάββατο 28 Μαΐου 2011

«Ο νόμος πρέπει να υλοποιηθεί»


Συνέντευξη στη Μαρια Δελαθαναση
Είναι εξαιρετικά σπάνια η δημόσια δήλωση που έκανε η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Ταπεινωτικής Μεταχείρισης (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Ελλάδα, τονίζει ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Θόρμπγιον Ζάγκλαντ στην «Κ».
Αντίστοιχες επικριτικές δηλώσεις έχουν γίνει άλλες πέντε φορές από τότε που ιδρύθηκε η Επιτροπή το 1989 και αφορούν μόνο την Τουρκία και την Τσετσενία. Στο πλαίσιο σειράς συνεντεύξεων που δίνει ο κ. Ζάγκλαντ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, τονίζει στην «Κ» ότι «από το 1997 η Επιτροπή έχει προβεί σε μια σειρά συστάσεων προς την Ελλάδα χωρίς ανταπόκριση».
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης συμμερίζεται πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και τον αυξανόμενο αριθμό παράτυπων μεταναστών που περνούν τα σύνορα από τον Εβρο. Αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοεί την υποχρέωσή της να παρέχει επαρκείς συνθήκες κράτησης», σημειώνει και συνεχίζει: «Ο νέος νόμος για το Πολιτικό Ασυλο εμπεριέχει πολλά θετικά στοιχεία. Ομως πρέπει να υλοποιηθεί». Συγχρόνως «πρέπει να ληφθούν μέτρα για όλους τους κρατούμενους. Το CPT έχει συστήσει στρατηγικό πλάνο για τη διαχείριση των φυλακών, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις σε προσωπικό, την απουσία υπηρεσιών υγείας».
Ενα άλλο φλέγον θέμα που θίγει ο κ. Ζάγκλαντ είναι η διαφθορά. «Οι Ελληνες πολίτες φαίνεται να μην εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο να υπάρξουν δικαστικές διώξεις σε υψηλό επίπεδο. Είναι κρίσιμο να καταργηθούν τα μικρά χρονικά περιθώρια που προστατεύουν πολιτικά πρόσωπα και μέλη κυβερνήσεων».
Ερωτώμενος για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έφυγαν από κράτη της Βόρειας Αφρικής ο κ. Ζάγκλαντ σημειώνει ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μια πιεστική ανθρωπιστική κατάσταση. Ομως συνεχίζουν να έχουν την υποχρέωση να παρέχουν επαρκείς συνθήκες κράτησης για όσο καιρό διαρκεί η εξέταση αιτημάτων ασύλου. Επίσης είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κρατών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Το Συμβούλιο της Ευρώπης μελετά πώς μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης με σειρά προτάσεων».
Σε ποιο βαθμό η οικονομική κρίση επηρεάζει την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ευρώπη; «Η οικονομική κρίση έχει άμεση επίπτωση στους δημοσιονομικούς προϋπολογισμούς και σε πολιτικές που σχετίζονται άμεσα με τα πολιτικά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Επειδή σε περιόδους οικονομικής κρίσης η προστασία των δικαιωμάτων υστερεί, οι κυβερνήσεις πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αποτελεσματική διαχείρισης των πόρων».
Ποιες ομάδες ανθρώπων αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα σήμερα στην Ευρώπη; «Η ενδο-οικογενειακή βία, η διακίνηση ανθρώπων, η σεξουαλική κακομεταχείριση, η εκμετάλλευση παιδιών είναι κάποια από τα σοβαρότερα προβλήματα σήμερα. Ως Συμβούλιο της Ευρώπης προσπαθούμε να προλάβουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων τους με την ανάπτυξη νομοθετημάτων που διώκουν τους ενόχους και προστατεύουν τα θύματα. Ο ρατσισμός κατά μεγάλων ομάδων, όπως οι Ρομά που παραμένουν στιγματισμένοι και απομονωμένοι, είναι ένα άλλο σοβαρό θέμα».
Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι η Ευρώπη σήμερα κινδυνεύει, με τις πολιτικές που επιλέγει, να χάσει τον σεβασμό της προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου οικοδομήματός της; «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήρθε ύστερα από σκληρούς πολέμους και δύσκολες συγκρούσεις. Ομως σήμερα 47 κράτη έχουν αποδεχθεί κοινά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και έχει δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρέπει να βρισκόμαστε πάντα σε ετοιμότητα διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πισωγυρίσματος. Το δίλημμα είναι ιδιαίτερα εμφανές στην ισορροπία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και την ασφάλεια, ή στον τρόπο με τον οποίον θα καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία»

πηγή
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/05/2011_443773

===================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ