Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τα «δωράκια ευγνωμοσύνης» που νομιμοποιούνται



Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου | Ημ/νία Δημοσίευσης : 16/4/2013
Διευκρινίσεις για το άρθρο 68 παρ.3 του Ν. 4139/2013
Σχετικά με τον αδικαιολόγητο, από κάθε άποψη, θόρυβο που προκλήθηκε για το άρθρο 68 παρ. 3 του Νόμου 4139/2013 που προβλέπει ότι « δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης» και παρότι δεν υπάρχει καν τρίχα για να γίνει τριχιά  διευκρινίζουμε  - έστω και εκ περισσού - τα εξής:
  •  Το άρθρο αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με ομοφωνία των κομμάτων, πλην ενός που δήλωσε «παρών» και ενός άλλου που δεν συμμετέσχε καν στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου.
  • Η εν λόγω διάταξη έχει πιο στενά όρια και από αυτά που έχει ήδη δεχθεί ο Άρειος Πάγος (απόφαση 540/1990) αλλά και όσα ασπάζεται η πλούσια θεωρία της ποινικής επιστήμης.
  • Παρότι είναι προφανές, ότι η διάταξη αυτή αναφέρεται αποκλειστικά σε δώρο συμβολικής αξίας, όπως βιβλία, στυλογράφους, κ.α. και όχι σε δώρα ιδιαίτερης αξίας  πόσο μάλλον σε χρηματική καταβολή, εντούτοις επιχειρήθηκε - για ποιούς λόγους άραγε;- η μετατόπιση του δημοσίου ενδιαφέροντος από το σημαντικό στο ασήμαντο και έτσι παρεμποδίζεται ίσως η κοινωνία από το να γνωρίσει, ότι για πρώτη φορά :

α) Καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος (φακελάκι) που αποκόμισε ο δημόσιος λειτουργός, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την ανάγκη του πολίτη.

β) Διευρύνεται ο κύκλος των δημοσίων υπαλλήλων και αυτών του ευρύτερου δημόσιου  τομέα που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα ως προς τον κακουργηματικό χαρακτήρα της πράξης διαφθοράς και την επιβολή αυστηρότερης ποινής.

γ) Εισάγονται γι’ αυτούς διατάξεις για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση των κρατικών αξιωματούχων.

δ) Παρέχεται στις ανακριτικές αρχές το δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών.

ε) Θεσμοθετείται για πρώτη φορά θέση εισαγγελέα κατά της διαφθοράς. 

Τέλος σε ό, τι αφορά άλλους αυτοεμπλεκόμενους - προφανώς για λόγους αυτοπροβολής-  στην ανάδειξη του ανύπαρκτου, αντί να αποφαίνονται σπουδαιοφανώς, είναι προτιμότερο να γνωρίζουν τί ορίζει ο νόμος και τί αποδέχεται η νομολογία.


Από το Γραφείο Τύπου




==============
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η ρύθμιση αφορά σε δώρα μικρής και συμβολικής αξίας

3 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι ότι η ερμηνεία εναπόκειται στους Δικαστές. Τι είναι απλή υλική παροχή ; Ξέρω περίπτωση ανθρώπου που επειδή έμεινε ευχαριστημένος από την εγχείρηση, όλοι οι γιατροί τρώγανε με έκπτωση στη ψησταριά του, δεν ξέρω για μεγάλο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λογικα αυτο που θελει να καλυψει η εν λογω διαταξη ειναι τα δωρακια που γινονται ιδιως στην επαρχια (πχ εχω υποψιν περιπτωση που ο ασθενης σε νοσοκομειο μικρης πολης της Βορειου Ελλαδας μετα την αναρρωση εστειλε στο θεραποντα γιατρο δυο ντενεκεδες λαδι και τρια κοτοπουλα-κατι τετοιο θα ηταν κωμικοτραγικο αν θεωρουνταν δωροδοκια)
    Συμφωνω με τον προλαλησαντα. Ειναι θεμα ερμηνειας. Θα δουμε πω θα λειτουργησει στην πορεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι ειναι κωμικοτραγικό ανωνυμε 17 Απριλίου 2013 - 6:31 μ.μ. να θεωρηθεί δωροδοκία;
    Δηλαδη αν μου στειλει εμενα ο διαδικος μετα την εκδοση της αποφασης, τρια κοτοπουλα ως ενδειξη ευγνωμοσύνης, πρεπει να τα παρω;
    Μα εισαι σοβαρος;
    ΦΥΣΙΚΑ ειναι δωροδοκία.
    Αυτη η διαταξη ειναι διαταξη ΝΤΡΟΠΗΣ και πρεπει να καταργηθει ΧΘΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ