Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

«Χάρτινες» ποινές δικαστηρίων

EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης13-04-13

Της Ιωαννας Μανδρου
Εντονη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση από τη μαζική αποφυγή πληρωμής των χρηματικών ποινών που επιβάλλουν καθημερινά τα δικαστήρια και τις χιλιάδες ανεκτέλεστες ποινικές αποφάσεις. Το θέμα, που έφθασε ώς τον πρωθυπουργό οδήγησε την κυβέρνηση σε απόφαση για άμεσες νομοθετικές και όχι μόνον λύσεις, καθώς εκτός από τα έσοδα του Δημοσίου που έχουν καταρρεύσει από τη μη πληρωμή των χρηματικών ποινών, το σημαντικότερο είναι ότι
δημιουργούνται φαινόμενα εκτεταμένης ατιμωρησίας που αποκτούν πλέον διαλυτικές για το κοινωνικό σώμα διαστάσεις.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100006_13/04/2013_517342


===========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

10 σχόλια:

  1. Για τον Ασπρογέρακα ένα μόνο έχω να πω: respect! Τους άλλους άγνωστους παρατρεχάμενους είναι που, αυτό έχει δείξει το παρελθόν, φοβάμαι!!!.
    Λαμπίκος
    ΥΓ δεν αντέχω πια τους "άμπαλους" και τους νόμους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κακό ξεκίνησε με το Ν. 3904/10 του Καστανίδη. Ευρεία αναστολή ποινών και εφέσεως, δόσεις στις ποινές, λες και τα Δικαστήρια είναι πολυκαταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών . Το Πλημελειοδικείο έχει γίνει πια θέατρο και όχι δικαστήριο αφού οι ποινές είναι στα χαρτιά (ακόμα και στο Εφετείο κακουργ. που με 10 έτη κάθειρξη ο κανόνας είναι η αναστολή!!!). Και ας μη μιλήσουμε για τις υφ΄όρον απολύσεις και τα λοιπα ευεργατικά μέτρα έκτισης της ποινής. Κανείς δεν υπολογίζει την Ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί οι ποινές της είναι ονομαστικές και όχι πραγματικές. Και μετά η (εκάστοτε) κυβέρνηση δηθεν θέλει να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανάρτηση θίγει το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, πρόβλημα της ποινικής δικαιοσύνης σήμερα. Στην Ελλάδα απαγγέλλονται ποινές σημαντικά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες ποινές που απαγγέλλουν τα δικαστήρια ΟΛΩΝ των κρατών της Ευρωζώνης, τουλάχιστον. Την ίδια στιγμή, οι ποινές που απαγγέλλουν τα ελληνικά δικαστήρια δεν εκτελούνται, είτε επειδή αναστέλλονται (ναι, έχουμε φθάσει στο σημείο να αναστέλλουμε βαρύτατες ποινές ετών φυλάκισης), είτε επειδή μετατρέπονται σε χρηματικές ποινές, αυτές ορίζονται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο καταβλητέες σε δόσεις, για να μετατραπούν στη συνέχεια σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, ανεξαρτήτως του εγκλήματος, του ύψους της ποινής, της ανάγκης πρόληψης ειδικής και γενικής, χωρίς το δικαστήριο να κρίνει έστω το είδος της παροχής κοινωφελούς εργασίας, αλλά βασιζόμενο σε ένα έγγραφο ενός δήμου ή νομαρχίας, αποδέχεται τη διαχρονική θεωρία της ελληνικής κακομοιριάς και καταργεί την ποινή που είχε απαγγελθεί, που είχε προηγουμένως μετατραπεί σε χρηματική, συχνά για εγκλήματα βαριά ή φορολογικά και συναφή τελεσθέντα από δράστη πτωχευμένο, που είναι βέβαιο ότι δεν θα πληρώσει ούτε τη μετατραπείσα ποινή. Η κοινωνική παρακμή, η βαθύτατη της εποχής, φαίνεται με γλαφυρό τρόπο κυρίως στους νόμους της εποχής, χαρακτηριστικό παράδειγμα και σημαντική αιτία της κατάστασης που θίγει το άρθρο του δημοσιογράφου ο σχετικός "νόμος Καστανίδη", που έχει διαλύσει το σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης. Μόνη λύση: Η θέση σε ισχύ ενός νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος θα προβλέπει μικρές ποινές για τα πλημμελήματα, ημερών, μηνών, το πολύ έτους έως δύο ετών, που όμως θα εκτελούνται, με κατάργηση του θεσμού της αναστολής της ποινής (με την εξαίρεση πολύ μικρών ποινών - ημερών ας πούμε) και στην απόλυτη εξουσία του δικαστηρίου τη δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε χρηματική, καταβλητέα εφάπαξ ή σε δόσεις. Η ζημιά που έχει προκαλέσει ο νομοθέτης στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, με τελευταίο παράδειγμα το "νόμο μ Καστανίδη", μετά τη θέση σε ισχύ του Π.Κ. και του Κ.Π.Δ., έργα διακεκριμένων καθηγητών της νομικής (και όχι δικαστών, που δεν γνωρίζουν με ελάχιστες εξαιρέσεις το δόγμα του ποινικού δικαίου, κολάκων των πολιτικών, γραμματέων και πάσης φύσεως διαπλεκόμενων) είναι ανυπολόγιστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ EΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ
    1)Τροποποίηση του άρθρου 470 ΚΠΔ με την κατάργηση της Αρχής της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορουμένου (τουλάχιστον επί πλημμελημάτων).
    Αποτέλεσμα :Άμεση εκτέλεση των ποινών-ελάφρυνση των πινακίων -αποτροπή από την εκ του ασφαλούς και αζημίως άσκηση παρελκυστικών εφέσεων.....(με τη λογική .. «πέσαμε ήδη στα μαλακά...ας κάνουμε μία έφεση προσμένοντας εκ του ασφαλούς σε ακόμα ευνοικότερη μεταχείριση στο β’ θμιο δικαστήριο....»
    2)Αληθινή έκτιση μέρους της ποινής εξαρτόμενη από την κρίση του δικαστηρίου και για ειδικά αιτιολογημένους λόγους (στη δυνατότητα του δικαστηρίου (επί πλημμελημάτων π.χ για επικίνδυνη σωματική βλάβη, κλοπή,απάτη κ.λ.π ) να επιβάλλει ένα σκέλος ποινής πραγματικής έκτισης –μη μετατρέψιμης και μη αναστελόμενης. Αποτέλεσμα: Σίγουρα θα δράσει εγκληματοπροληπτικά.....αλλά και κατασταλτικά.......... Ακόμα και οι δικηγορικοί σύλλογοι θα ενθάρρυναν την προπτική της ως άνω νομοθετική ρύθμισης αφού ο φόβος της πραγματικής έκτισης ποινής θα ανάγκαζε πολλούς κατηγορούμενους να παρίστανται μετά συνηγόρου στην ακροαματική διαδικασία......
    3)Η υποβολή σε καθεστώς Δοσοποίησης –Κοινωφελούς εργασίας υποχρεωτικά να εξαρτάται από την ταυτόχρονη παραίτηση από τα ένδικα μέσα. (σε πρωτόδικες αποφάσεις). Σε κάθε περίπτωση δε νοείται το ποινικό δικαστήριο να μετατρέπεται σε πολυκατάστημα άτοκων δόσεων.....
    4)Παράβολο 100 ευρώ στην έφεση ως προυπόθεση του παραδεκτού όταν η απόφαση είναι ομόφωνη-και επί της ενοχής και επί της ποινής-(να λαμβάνεται υπόψη και η εισαγγελική πρόταση στο μονομελές)
    5)Επιβολή δικαστικών εξόδων 300 ευρώ στις προφανώς αβάσιμες –εν γνώσει ψευδείς μηνυσεις ή αναφορές (όσες αρχειοθετούνται σύμφωνα με το άρθρο 43ΚΠΔ).
    6)Θέσπιση του θεσμού «της έμπρακτης μετάνοιας» σε ελαφρά πλημμελήματα (π.χ υγειονομικά, αγορανομικά, αφισοκόλληση, οίκοι ανοχής κ.τ.λ) με παθόν το δημόσιο.(εξάλειψη του αξιοποίνου ακόμα και κατά την προδικασία με την καταβολή υψηλού διοικητικού προστίμου –αρχειοθέτηση 43 και μη εισαγωγή στο αυτόφωρο). Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα υπερδιπλασιάζεται και θα θεσπίζεται και δυνατότητα εισαγωγής της υπόθεσης στο ακροατήριο με αυστηρές ποινικές κυρώσεις....Είναι αδιανόητο η έμπρακτη μετάνοια να οδηγεί στην απαλλαγή του δράστη σε πράξεις όπως η κλοπή, η υπεξαίρεση και η απάτη (άρθα 384Α, 393 ΠΚ κλπ) με παθόντες φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ακόμα και σε φορολογικές ή ασφαλιστικές παραβάσεις με παθόν το δημόσιο (Ν.2523/97, ΑΝ 86/67) και όχι στα παραπάνω.....
    7)Υποβολή μήνυσης για παράβαση άρθρων 229, 224, 363-2,225 ΠΚ μόνο μετά το αμετάκλητο της αντίθετης μη υπολογιζομένου του χρόνου –αναστελλόμενης(από την τέλεση μέχρι την αμετάκλητη περαίωση της αντίθετης) για τη παραγραφή. Αποτέλεσμα: Απεμπλοκή, εισαγγελέων, προανακριτικών υπαλλήλων από τον διεκπεραιωτικό χειρισμό δικογραφιών με προδιαγραγραμμένη πορεία την προσωρινή αρχειοθέτηση του άρθρου 59 παρ.2 ΚΠΔ. Oι μάρτυρες (π.χ σε σοβαρές ανακριτικές δικογραφίες) θα ήταν πιο απελευθερωμένοι και ουχί απειλούμενοι από τις εκβιαστικές, εκφοβιστικές και παρελκυστικές σε βάρος τους μηνύσεις τέτοιου τύπου.
    8)Δυνατότητα άπαξ υποβολής αιτήσεων αντικατάστασης καθ’όλο το στάδιο της ανάκρισης. (από κει και πέρα ο κρατούμενος μόνο με αίτηση στον ανακριτή -την οποία θα μπορεί να απορρίψει άνευ αιτιολογίας με αναγραφή «απορρίπτεται» επ’ αυτής- θα μπορεί να ζητήσει την αυτεπάγγελτη κίνηση της διαδικασίας υπογραμμίζοντάς του ευνοικά γι αυτόν στοιχεία της δικογραφίας που μπορεί να προέκυψαν από την ανάκριση).Αποτέλεσμα: Eπιτάχυνση της ανάκρισης.Εξάλειψη του φαινομένου αποφυλακίσεων λόγω παρέλευσης 18 μηνου κ.λ.π

    9)Περαιτέρω κατάργηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των συμβουλίων για όλα τα αδικήματα (θα οδηγούνται στο αρμόδιο ακροατήριο με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα εφετών και προέδρου εφετών ως ήδη συμβαίνει ήδη σε αρκετά απ’αυτά..)

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
    Ι.Π.Π
    ΜΕΛΟΣ Ε.Ε.Ε


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιος να ειναι αραγε αυτος που λεει οτι ο νομος καστανιδη ειναι κακος γιατι δεν βαζει φυλακη ολους τους κακους παρανομους που χαλανε την ελληνικη κοινωνια και αφηνουν τους εγκληματιες ατιμωρητους??
    Σιγουρα καποιος απο τους πολλους αγανακτισμενους πολιτες που εχουν πεσει θυματα των τρομερων αυτων κακοποιων που δικαζονται στα μονομελη και τριμελη πλημελειοδικεια.
    Εχουν δικιο, αν το συστημα δε μπορει να τα ¨παρει¨ απο τον πρεζακια η την οικογενεια του γιατι εκ των πραγματων δεν εχουν μια και τρωνε απο τα συσσιτια λογο του προβληματος του παιδιου τους αλλα και της καταστασης σημερα, τοτε πεταξτε τον στη φυλακη, μη του δινεις την δυνατοτητα για δοσεις ΟΧΙ κυριε γιατι οπως λεει και το σχετικο αρθρο θα πληρωση μια δοση και μετα θα εξαφανιστει στη Γερμανια π.χ με το δευτερο διαβατηριο που εχει και ετσι θα συνεχισει να κανει κακο στον εαυτο του και πιθανον στους αλλους.
    Δοσεις να εχουν δικαιωμα να πληρωνουν μονο οι σωστοι και τιμιοι πολιτες που το μονο που κανουν ειναι να εχουν ψιλοκλεψει απο το κρατος κανα δυο εκατομυρια απο το Φ.Π.Α η απο την μη αποδοση φορων, αλλα βλεπετε στην ελλαδα ειμαστε, επεσαν λεει τα εσοδα απο τις πληρωτεες ποινες και χαθηκαν 20 με 30 εκατομυρια ευρω και διαλυτικες διαστασεις απειλουν το κοινωνικο σωμα... σωπα! ολα τα αλλα τα προβληματα τα εχετε λυσει οποτε το μονο που εμεινε να κανει ο κ σαμαρας ειναι να αλλαξει το νομο για την δοσοποιηση των ποινων καθως και να καταργηση την κοινωφελη εργασια καθως αμεσα πρεπει να επανελθουν τα καταναγκαστικα εργα και να φτιαξουμε στα γρηγορα μερικα κατεργα σε θεσσαλονικη και αθηνα...
    Πω! πω! υποκρισια!! αλλα πιο πολλυ εντυπωση μου κανει οτι παρ ολη την κατασταση και το ξεβρακωμα που εχουν υποστει ορισμενοι κονδυλοφοροι, εξακολουθουν τον αποπροσανατολισμο του κοσμου φτιαχνοντας συνεχως νεα κυνηγια μαγισων.
    Υ.Γ. κανεις δεν ειπε οτι ο νομος καστανιδη ειναι τελειος αλλα και ποιος νομος ειναι? εκτος βεβαια απο τον νομο ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο στο σχολιαστή της 15.04 ώρα 10:26!Σωστός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλές και εύστοχες οι παραπάνω προτάσεις, αλλά για να υιοθετηθούν θα πρέπει κάποιος να ενδιαφερθεί για τη Δικαιοσύνη. Προφανώς θα μείνουν και αυτές, όπως οι ποινές, στα χαρτιά ή στις οθόνες των υπολογιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σημαντικη επιταχυνση θα επιφερει και η καταργηση της πολιτικης αγωγης στα ποινικα δικαστηρια.
    ΟΥΔΕΙΣ σοβαρος λογος υπαρχει για να υφισταται.
    Και οποιος εχει αντιθετη αποψη, να το συζητησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εσύ "Αναστασία - Δημήτρη", θέλεις να κλέψουν το σπίτι σου; θέλεις να σου κλέψουν το αυτοκίνητο ή το ποδήλατό σου ή τα παπούτσια σου ή ότι τέλος πάντων διαθέτεις; Θέλεις να εκμεταλλευθούν το λίγο σου μυαλό και να σε εξαπατήσουν, να σου πουλήσουν φύκια ας πούμε για μεταξωτές κορδέλες; Θέλεις να υπεξαιρέσουν πράγματα που με καλή πίστη έδωσες να σου τα φυλάξουν ή για να τα χρησιμοποιήσουν και να σου τα επιστρέψουν; Το ξέρεις ότι όλα αυτά τα εγκλήματα, που ίσως θέλεις ή δεν θέλεις να πάθεις ο ίδιος, τα δικάζουν τα τριμελή και μονομελή πλημμελειοδικεία; Και πως νομίζεις ότι πρέπει η κοινωνία σε όλους αυτούς τους κλέφτες, απατεώνες, υπεξαιρέτες να συμπεριφερθεί; Να τους δώσει βραβείο μήπως; Αυτό κάνει τα τελευταία 15 χρόνια, με το νόμο δε του μεγάλου πολιτικού εγκεφάλου (βλ. δημοψήφισμα) που λέγεται "Καστανίδη" (χωρίς το ς φυσικά), τα δικαστήρια πλέον δίνουν και έπαινο στους κλέφτες, στους απατεώνες και στους λοιπούς κάθε λογής (-καρυδιάς) άριστους πολίτες αυτής της ακμάζουσας κοινωνίας, που έχει επιστρέψει στη λησταρχία, στους νταβέληδες, στους καπεταναίους, στους κλέφτες και αρματολούς (με καλάσνικοφ πλέον). Φρόντισε να μην δηλητηριάζεις την κοινωνία με τέτοιες ασυναρτησίες, εκτός και αν συμπάσχεις με τους εγκληματίες που υπερασπίζεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρωτα συγνωμη γιατι τωρα ειδα την αναφορα στην αναρτηση που ειχα γραψει πριν μηνες. Για την οικονομια θα γραψω μονο προς τον κυριο-α ανωνυμο της 5και53 στις 20-4-13. Αγαπητε ανωνυμε με το πολυ μυαλο (αλλα μαλον χαμηλης ποιοτητας)που εχεις και με υφος πατρονα ειναι φανερο οτι εχεις πεσει θυμα καταστασεων που κανεις δεν θελει να πεσει, ομως εγω (ο δημητρης)ουτε ατιμωρησια θελω ουτε καμια ευνοια ζητω για τα πλημεληματα μονομελη η τριμελη, Αυτο ομως που εγραψα πολυ καλα το καταλαβες και μη κανεις τον κοπο να κρυψεις τον εαυτο σου πισω απο το ιδιο σου το δακτυλο, αλλωστε ανωνυμα γραφεις γιατι ισως σου λειπει το θαρρος της επωνυμης γνωμης. Και για να μην σας κουραζω αλλο κυριε, εγω εγραψα πως εχω σιχαθει να μην μιλαει κανεις για την ταμπακερα, αραγε τι σχολια κανατε την εποχη του παραδικαστικου κυκλωματος? θελατε και τοτε να μην ισχυουν μηπως οι διαταξεις για τις αναστολες των ποινων με τα 2/5? η τοτε δεν ετρεχε τιποτα? Αλλα και τοτε, ακομα και κεφαλι στο πιατο να ζητουσατε παλι δεν θα ειχα πειστει για τις πραγματικες σας σκεψεις αυτες δηλαδη που σας φοβιζουν πραγματικα και δεν ειναι αλλες απο το να μην αλλαξει τιποτα στη δικαιοσυνη που δυστυχως για εσας ολος ο κοσμος ξερει καλα οτι λειτουργει οπως ο ιστος της αραχνης που πιανει μονο τα μικρα και αδυναμα να τον σκιζουν εντομα αλλα τον διαπερνουν οποτε θελουν τα μεγαλα και δυνατα!! ΥΓ. αραγε σε ποια βαθμιδα της εξουσιας βρισκεστε και πολεματε τοσο για αυτην την κατ επιφαση δημοκρατια? Ελπιζω να μην εχετε παθει κακο απο πραγματικα κακους ανθρωπους και ουτε ποτε να σας συμβει κατι τετοιο ωστε να ξανασκεφτειτε τις αποψεις σας. ευχαριστω Δημητρης Βαλαχας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ