Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Κατάργηση των στρατοδικείων;;;

Εξελίξεις στην Στρατιωτική Δικαιοσύνη
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις για τη στρατιωτική δικαιοσύνη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΥΣΕΑ επέλεξε τη νέα ηγεσία του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων φήμες όμως λένε ότι η νέα ηγεσία θα «κλείσει την πόρτα» του θεσμού της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

Η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε συνεννόηση για την κατάργηση των στρατοδικείων και τη 
μετάταξη των στρατιωτικών δικαστών από το Υπουργείο Άμυνας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η προοπτική αυτή έρχεται σε χρονικό σημείο βολικό για τον Υπουργό Άμυνας που είναι αναγκασμένος να θέσει σε διαθεσιμότητα 500 άτομα από το προσωπικό του Υπουργείου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι 120 περίπου στρατιωτικοί δικαστές, σε περίπτωση μετάταξής τους, θα αφαιρεθούν από τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων του Υπουργείου Άμυνας, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις εντολές της Τρόικα.
 ΣΥΝΕΧΕΙΑ
==============
σ.σ.: Την ανωτέρω δημοσίευση την απέστειλε αναγνώστης. Δεν έχουμε διασταυρώσει ακόμα την είδηση - φήμη. Θεωρήσαμε σωστό να το δημοσιεύσουμε ως αφορμή για διάλογο επί του θέματος

51 σχόλια:

  1. Νομιζω οτι ειναι καιρος πλεον να γινει αυτο. Ενας παρωχημενος θεσμος χωρις νοημα. Αντιθετα η ενταξη τους θα δωσει χειρα βοηθειας καλυπτωντας κενα επαρχιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρος ηταν. Να κλεισουν γιατι η δουλεια τους ειναι ελαχιστη και ειδικα στα περιφερειακα. Να ενταχθουν στα αντιστοιχα περιφερειακα πρωτοδικεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αμην και ποτε...
    γιατι πολυ καιρο ηθελαν την μισθολογικη εξισωση οι στρατιωτικοι δικαστες (χωρις ομως την δουλεια των πολιτικων δικαστων)..
    τωρα ας εχουν τη μισθολογικη εξισωση, αλλα με την αντιστοιχη εργασιακη επιβαρυνση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δε νομίζω να ισχύει, γιατί τότε θα πρέπει να πληρώνονται οι στρατιωτικοί δικαστές με τον αυξημένο μισθό του πολιτικού-ποινικού δικαστή........σε τέτοιους καιρούς σιγά μην έχει το Υπουργείο χρήματα για να κάνει την εξομοίωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστό μέτρο...δεν χρειάζονται ειδικά δικαστήρια στην ελλάδα. να ενταχθούν και οι στρατιωτικοί δικαστές στην τακτική δικαιοσύνη όφελος για όλους και για τους ίδιους και για μας και θα εξοικονομήσουμε και χρήματα επειδή για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα χρειαστεί να γίνει διαγωνισμός για νέες προσλήψεις δικαστών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καιρός ήταν να γίνει αυτό. και έπρεπε να γίνει.όπως εξελίσεται η κοινωνία πρέπει να εξελίσεται και η δικαιοσύνη. η ανάγκη που είχε επιτάξει το θεσμό των στρατοδικείων (:μιας στρατοκρατούμενης κοινωνίας) έχει πάψει να υπάρχει σήμερα (ήδη κάποια χρόνια μετά τη μεταπολίτευση κατά τη γνώμη μου).το θέμα είναι τώρα αν οι στρατοδίκες απορροφηθούν από την πολιτική δικαιοσύνη, με τι βαθμό και πως θα ανταπεξέλθουν στα νέα τους καθήκοντα (δεδομένου ότι κατά κανόνα τους απασχολούσαν ποινικές υποθέσεις).πάντως αν συμβεί αυτό η πολιτεία αυξάνει τις οργανικές θέσεις των δικαστών (αυξάνοντας παράλληλα και τις υποθέσεις τους αλλά σε πολύ μικρό βαθμό γιατί τα στρατοδικεία απασχολούσαν ελάχιστες υποθέσεις) χωρίς σημαντική αύξηση των δαπανών της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πετυχημένο! Λόγω της στρατιωτικής τους ιδιότητας ταιριάζει ο τίτλος "Ράδιο-Αρβύλα"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανείς μας δεν γεννήθηκε Δικαστής. Αν ενταχθούν στην πολιτική-ποινική δικαιοσύνη οι συνάδελφοι στρατοδίκες, θα τους βοηθήσουμε όλοι. Με σεμινάρια, με σχέδια αποφάσεων,ακόμη και δείχνοντάς τους πως γράφεται μία αστική απόφαση. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Θα έχουν που θα έχουν το άγχος γιατί μεταπηδούν σε έναν ουσιαστικά άλλο κλάδο της Δικαιοσύνης, με άλλα ωράρια, άλλο ρυθμό, δίχως διακοπές κλπ. Θα τους στηρίξουμε.


    στρατευμένος κουραμπιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τακτικός Δικαστής γίνεσαι μόνο μέσω της ΕΣΔΙ. Όλα τα λοιπά είναι ευσεβείς πόθοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι ενώσεις τι θέση έχουν; Είναι προς όφελος της τακτικής Δικαιοσύνης να ενταχθούν σε αυτή δικαστές με γνώση μόνο του ποινικού δικαίου (και όχι στο σύνολό του); Να ενταχθούν στην τακτική δικαιοσύνη δικαστές, που δεν θα έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Δικαστών και έχουν εισέλθει με διαφορετικό διαγωνισμό (και μάλιστα για την αντικειμενικότητα του οποίου υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες και η πιάτσα βοά); Και με τη θέση στην επετηρίδα τι θα γίνει; Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενταχθούν αποκλειστικά ως εισαγγελικοί ή πταισματοδίκες. Δεν μπορούμε να φανταστούμε στρατιωτικό δικαστή να δικάζει ανακοπή σε αλληλόχρεο λογαριασμό, Εργατικό ή Κληρονομικό. Έλεος πια!!! Αν χρειάζονται δικαστές να πάρουν νέους με προσόντα και αξιοκρατικό διαγωνισμό και όχι με "βολέματα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΝΑ. ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΡΑΠΤΗ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΑ ΕΦΕΤΕΙΑ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ 31-7-2013, 10:02 μ.μ.
    ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΓΝΟΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗ-ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΣ( ΔΗΛΑΔΗ, ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ).΄ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ
    ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΧΟΝ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ (ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ), ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΟΝΟΝ.
    ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΌΤΙ ΕΥΡΙΣΚΕΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Ή ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ. 1 και 6 του Συντάγματος «1. Οι δικαστικοί λειτουργοί διορίζονται με προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με νόμο που ορίζει τα προσόντα και τη διαδικασία της επιλογής τους, και είναι ισόβιοι. 6. Μετάταξη δικαστικών λειτουργών απαγορεύεται. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η μετάταξη μεταξύ παρέδρων σε πρωτοδικεία και παρέδρων σε εισαγγελίες, ύστερα από αίτηση των μετατασσομένων, όπως νόμος ορίζει Οι δικαστές των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων προάγονται στο βαθμό του Συμβούλου της Επικρατείας και στο ένα πέμπτο των θέσεων, όπως νόμος ορίζει». Από αυτές τις διατάξεις συνάγεται ότι οι δικαστικοί λειτουργοί διορίζονται με συγκεκριμένο τρόπο και διαδικασία επιλογής για λόγους διαφάνειας και όχι με μετατάξεις. Για το λόγο αυτό η μόνη περίπτωση μετάταξης που προβλέπεται είναι μεταξύ παρέδρων και ειρηνοδικών στο βαθμό του πρωτοδίκη. Επομένως, το πρωτοφανές παγκοσμίως αλχημικό εύρημα να γίνει μετάταξη των στρατιωτικών δικαστών, προφανώς και πάσχει ως αντισυνταγματικό (επίσης ερευνητέα είναι και η συμβατότητα με την Ε.Σ.Δ.Α.). Διαφορετικά, στο μέλλον θα μπορεί ο κάθε υπουργός να μετατάσσει στο δικαστικό σώμα, δημοσίους υπαλλήλους από κάθε κλάδο. Και για να προλάβω τον ισχυρισμό ότι οι στρατιωτικοί δικαστές δεν είναι το ίδιο με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, απαντώ ότι περισσότερο συνταγματικά κατοχυρωμένοι (= περισσότερα εχέγγυα ανεξαρτησίας) έχει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή οι Καθηγητές των Α.Ε.Ι., από ότι οι στρατιωτικοί δικαστές.

    Παράλληλα, οι στρατιωτικοί δικαστές αμείβονται υποδεέστερα από τους τακτικούς. Με τη μετάταξη δε θα αυξηθεί ο μισθός τους; Και αν ναι πως θα πείσουν την τρόικα αφού το μισθολογικό κόστος θα αυξηθεί; Ή μήπως νομίζουν ότι μετά από τρία χρόνια δεν καταλαβαίνουν οι κουτόφραγκοι τα ελληνικά τερτίπια. Ή μήπως στο Υπουργείο σκέφτονται ότι θα υπάρχουν οι δικαστές (τακτικοί) και οι είλωτες (στρατιωτικοί).
    Επίσης, οι στρατιωτικοί δικαστές μια ζωή δίκαζαν ποινικά αδικήματα. Με τη μετάταξη θα κληθούν να δικάζουν και αστικές υποθέσεις. Και μπορεί ο νεαρός στρατιωτικός δικαστής να τα έχει πρόσφατα στο μυαλό του, τι θα γίνει όμως με τον εφέτη (μην ξεχνάμε ότι τα εφετεία είναι μονομελή και άρα δεν υπάρχει ο έλεγχος του προέδρου). Μέχρι να τα ξαναθυμηθούν ή οι υποθέσεις θα πάνε «άκλαφτες» ή θα υπάρξει καθυστέρηση
    Ένα ακόμα θέμα είναι η επετηρίδα. Που θα τοποθετηθούν οι μεταταχθέντες; Θα γίνει χρήση του άρθρου 52 του Ν. 2304/1995, με το οποίο γίνεται εξομοίωση των βαθμών των δικαστών της πολιτικής δικαιοσύνης και αυτών της στρατιωτικής. Δηλαδή, ο πρόεδρος του αναθεωρητικού θα γίνει αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες οι αποφάσεις ελέγχονταν αναιρετικά από τον Άρειο Πάγο, δηλαδή από τους αρεοπαγίτες, οι οποίοι μέσα σε μια νύχτα θα ελέγχονται από τον μέχρι χθες ελεγχόμενο. Για να μη μιλήσω το τι θα γίνει στους πιο κάτω βαθμούς, όπου άνθρωποι που έφαγαν τη ζωή τους σε ποινικές και πολιτικές δίκες (όχι παιχνιδάκια), με απίστευτες χρεώσεις, με υπηρεσίες σε νησιά κ.τ.λ. κ.τ.λ., θα βρεθούν πίσω από αυτούς οι οποίοι δίκαζαν μόνον κάποια ποινικά αδικήματα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, με λιγότερη χρέωση.
    Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι με μια τέτοια κίνηση η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, θα πάψει να λειτουργεί για 2-3 χρόνια, αφού δε θα υπάρχει ανάγκη να προσληφθούν νέοι δικαστές.
    Επειδή, λοιπόν όλα αυτά είναι γελοιότητες και εξυπηρετούν μόνον τα σχέδια αυτών που προσπαθούν να ξεγελάσουν την τρόικα με κάθε είδους εφεύρημα, καθώς και τους ευσεβείς πόθους των στρατιωτικών δικαστών για μισθολογική εξομοίωση (τουλάχιστον), σας δηλώνω ότι εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα θέσει την υπογραφή του στην προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ.
    ΥΓ: Αν η είδηση είναι αληθινή, δύο πράγματα με θλίβουν: Το ότι η πρόταση φέρεται να έγινα δεκτή από έναν Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος υπήρξε Αρεοπαγίτης και η εκκωφαντική σιωπή των δικαστικών ενώσεων που εμφανίζονται πάλι να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις (εκτός και αν πήγαν διακοπές ή έχουν συμφωνήσει για ανταλλάγματα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι στρατιωτικοί δικαστές ως "έτοιμοι ποινικοί" δικαστές θα δικάζουν προφανώς μόνο τα ποινικά. Εμείς θα απαλλαγούμε από δύο - ποινικές έδρες και θα επβαρυνθούμε με δύο τρεις πολιτικές χάριν της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης βεβαίως. Εκείνοι είναι φυσικό να χαίρονται διότι εν μία νυκτί υπερδιπλασιάζουν τις αποδοχές τους εμείς γιατί πανηγυρίζουμε;;
    Ένας αφελής Πρωτοδίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ με το σχόλιο των 10:11 (5/8/13). Είναι μετάταξη Δικαστών που απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Οπότε κάθε συζήτηση από το υπουργείο πρέπει να λήξει. Διότι ακόμα και αν καταργηθούν τα στρατιωτικά Δικαστήρια είναι ισόβιοι, ήτοι παραμένουν στη θέση τους μέχρι τη σύνταξη (ενδεχομένως και με μισθό;).

    Θα πρέπει οι ίδιοι να δεχθούν παραιτούμενοι να τοποθετηθούν εκ νέου ως Δικαστές, ως δόκιμοι Ειρηνοδίκες ή πάρεδροι Πρωτοδικείων και Εισαγγελιών (ναι, ακόμα και ο πρόεδρος του αναθεωρητικού). Αυτό θα ήταν - οριακά - Συνταγματικό.

    Εκτός αν δεν θεωρούνται Δικαστές αλλά υπάλληλοι, οπότε είναι απλή καταστρατήγηση της επετηρίδας και της νομοθεσίας περί ΕΣΔΙ (τα χειρότερα τα παραλείπω ως δυνατά μεν αλλά υποθετικά μόνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι στρατιωτικοί δικαστές θα ενταχθούν στην επετηρίδα και επειδή έχει αρκετά έτη να γίνει διαγωνισμός σχεδόν όλοι τους θα είναι αρχαιότεροι. Συνεπώς ξεχάστε τις μεταθέσεις και τις προαγωγές για μία τουλάχιστον τριετία.
    Πολιτικές αποφάσεις δεν γράφονται με σεμινάρια και απλές υποδείξεις όπως αφελώς πιστεύουν κάποιοι συνάδελφοι. Απλά εκείνοι θα αναλάβουν το ποινικό σκέλος και εμείς το πολιτικό όπερ και σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση.
    Τελικό συμπέρασμα : Αυτοί θα διπλασιάσουν τις αποδοχές τους και εμείς το φόρτο της εργασίας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ποτέ δεν πίστευα ότι οι original (!!!) δικαστές θα ήταν τόσο στενόμυαλοι. Η ΕΣΔΙ τι είναι; Η Μεγάλη του Γένους Σχολή; Δηλαδή πριν δημιουργηθεί δεν υπήρχαν δικαστές στην Ελλάδα; Ή ξαφνικά από τότε που λειτούργησε άρχισαν να παράγονται οι Super-Judges; Αν ο κόσμος βοά για τον διαγωνισμό των στρατιωτικών δικαστών τι κάνει για τον διαγωνισμό της ΕΣΔΙ; Πως γίνεται οι περισσότεροι επιτυχόντες στην ΕΣΔΙ να προέρχονται από 2-3 νομικά φροντιστήρια και να είναι "γόνοι" δικαστών; Αφού καταδέχεστε ενώ έχετε πτυχίο νομικής να παρακολουθείτε μαθήματα σε "φροντιστήρια" για να γίνετε δικαστές μάλλον περάσατε και δεν ακουμπήσατε από τη Νομική και πολύ περισσότερο από τη μαχόμενη δικηγορία. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κυκλοφορεί στην πιάτσα ότι οι αποτυχημένοι δικηγόροι προσπαθούν να γίνουν δικαστές. Γιατί δεν ρωτάτε τη γνώμη των δικηγόρων για σας και την στρατιωτική δικαιοσύνη; Έχετε ακούσει ποτέ για χρηματισμό, παραδικαστικά και σκάνδαλα στην στρατιωτική δικαιοσύνη; Μην είστε σίγουροι ότι όλοι οι στρατιωτικοί δικαστές θέλουν να συναγελάζονται μαζί σας για να παίρνουν μεγαλύτερο μισθό. Και τώρα που ανέφερα το μισθό, όποιος έχει το θάρρος ας μας πει τον βαθμό του και τις συνολικές καθαρές αποδοχές που λαμβάνει ως δικαστής συμπεριλαμβανονμένων και των "αναδρομικών" που κάθε τόσο παίρνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. α)ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Η ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 96 ΠΑΡ. 5 του Συνταγματος η αλλαγη φορέα των ανωτέρω δικαστηρίων ήτοι απο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε Υπουργείο Δικαιοσύνης. << βλέπε οπως ο νόμος ορίζει>>. Συνεπώς επιτρέπεται η δημιουργία ειδικών ποινικών δικαστηρίων με υπαγωγή στο Υπουργείου Δικαιοσύνης.
    οσον αφορά την αντιστοιχία των βαθμών για απλή ενημέρωση του ανωτέρου ανώνυμου ο Πρόεδρος του Αναθεωρητικού αντιστοιχεί με Πρόεδρο Εφετών.
    Οσον αφορά την μισθολογική αύξηση που αναφέρεται οτι θα έχουν η διαφορά πια ειναι ελάχιστη και αν υπολογίσεις τις μεταθέσεις,(που οι στρατιωτικοί δικαστές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ), και μετα την ένταξη τους θα έχουν τοτε πραγματικά δεν τους συμφέρει!
    και κάτι τελευταίο λόγω της ισοβιότητας που απολαύνουν απο το Σύνταγμα, τους συμφέρει να καταργηθουν τα στρατιωτικά δικαστήρια να αμείβονται κανονικά και όλος ο φόρτος εργασιας να πάει στα πολιτικά δικαστήρια!!
    Προσέξτε λοιπόν οταν θα βάλατε την υπογραφή σας στη προσφυγή μηπως τους ευνοήσετε εν τέλει λόγω νομικής άγνοιας!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΜΙΑ ΕΜΠΑΘΙΑ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΟΥ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΕΥΛΟΓΑ Η ΑΠΟΡΙΑ. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΩΣ ΔΙΚΑΖΟΥΝ!!!!
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΔΙ; ΟΙ ΕΦΕΤΕΣ ΜΗΠΩΣ;;; ΟΙ ΑΕΡΟΠΑΓΙΤΕΣ;;;;;;;;;;;;;; ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΩΡΙΝΟΥΣ ΕΦΕΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΣΔΙ!!
    ΟΠΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΟΜΑΣΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ 5 Αυγούστου 2013 - 10:11 π.μ.
    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ << ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ>> ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ << ΠΑΝΤΑ>> ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΔΑ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ.
    ΑΠΛΑ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΡΘΡΟ 96 ΠΑΡ.5 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΝΟΜΟΟΟΟΟ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΦΟΡΕΑ ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΣΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΩ ΑΛΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ( ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ )ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ. ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Από τα σχόλια καταλαβαίνω ότι αν γίνει η μετάταξη θα είμαστε μια αγαπημένη οικογένεια.....Θα κάνουμε καλό χωριό......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το Σύνταγμα επιβάλλει την ύπαρξη στρατιωτικών δικαστηρίων (βλ. άρθρο 96 παρ.4 στοιχ. α΄ και παρ.5). Επομένως, κανείς δεν μπορεί να τα καταργήσει με απλό νόμο. Αν τώρα η ρύθμιση αυτή είναι παρωχημένη (τουλάχιστον για καιρό ειρήνης), μπορεί να συζητηθεί η αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων και μετά συζητάμε τι θα γίνουν οι στρατιωτικοί δικαστές. Γνώμη μου είναι ότι και οι στρατιωτικοί για τα αδικήματα, που δεν σχετίζονται με την υπηρεσία τους, πρέπει να δικάζονται από τα τακτικά δικαστήρια. Πάντως η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει από ανώνυμους, που θέλουν να αυξήσουν το μισθό τους, και καμία σχέση δεν έχει με το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Κατά τα άλλα η Ελλάδα μεταρρυθμίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ο "συναδελφος" που θελει να προσφυγει, ωστε εμεις να παρουμε τη δουλεια των στρατιωτικων, αυτοι δε ως ισοβιοι να πληρωνονται καθημενοι, ειναι ανευ σχολιασμου...
    καλα, και καποιοι συναδελφοι που θεωρουν την εσδι μοναδικο τροπο παραγωγης δικαστων, επισης ανευ σχολιασμου.. δηλαδη οι ειρηνοδικες δεν ειναι κανονικοι δικαστες??\οπως με νομο δημιουργηθηκε η εσδι, με νομο μπορει να καταργηθει...
    και δεν γινεται να δικαζουν μονο ποινικες υποθεσεις οι στρατιωτικοι εντασσομενοι σε εμας, εκτος απο αυτους που θα τοποθετηθουν στα μεγαλα πρωτοδικεια οπου λειτουργουν ποινικα τμηματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σε πολλά σχόλια διακρίνω το εξής παραλογισμό: Οι δικαστές της πολιτικής-ποινικής δικαιοσύνης διαμαρτύρονται για τον φόρτο εργασίας αλλά αντιδρούν στο ενδεχόμενο να ελαφρυνθούν - τουλάχιστον ως προς το ποινικό μέρος της δουλειάς τους - από τους στρατιωτικούς δικαστές επικαλούμενοι διάφορα θεσμικά ζητήματα αλλά και μισθολογικά. Το ζήτημα δηλαδή είναι η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης ή το να μην πάρει κανείς άλλος το μισθό και τον "τίτλο" του δικαστη; Ως προς τον "τίτλο" του δικαστή τουλάχιστον οι στρατιωτικοί δικαστές τον έχουν. Ποιές είναι οι αντιδράσεις των δικαστών όταν κάποιοι σε ανεξάρτητες αρχές, επιτροπές κλπ έχουν αποδοχές διπλάσιες και τριπλάσιες αυτών; Τελικά το ζήτημα είναι να μειώνουμε όλους τους άλλους για να φαινόμαστε εμείς προύχοντες; Με τέτοιες ιδέες δεν είναι μακριά ο καιρός που ο δημόσιος υπάλληλος θα παίρνει 250 € και ο δικαστής θα έχει το ειδικό μισθολόγιο των 300 € και επίδομα δικαστή 20 €!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ως προς αυτόν που θέλει να προσφύγει στο ΣτΕ θέλω να παρατηρήσω ότι από τώρα είναι σίγουρο ότι η προσφυγή του θα γίνει δεκτή. Το ΣτΕ μπορεί να αποφασίσει τα πάντα χωρίς έλεγχο. Αυτό εξέδωσε απόφαση ότι οι στρατιωτικοί δικαστές έχουν και την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού και την ιδιότητα του στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατ' αναλογία το ίδιο δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει ότι οι τακτικοί δικαστές έχουν και την ιδιότητα του δικαστικου λειτουργού και την ιδιότητα του υπαλλήλου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και τότε σας βλέπω όλους να κάνετε υπηρεσία θυρωρείου, κλητήρα, επικύρωσης αντιγράφων κλπ στα Πρωτοδικεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Νομίζω ότι χάνουμε την ουσία. Το βασικό θέμα είναι ότι η ΕΣΔΙ είναι σχολή υψηλού κύρους (και δικαιολογημένα) και ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αξιοκρατικές. Αν θέλουμε λοιπόν δικαιοσύνη υψηλού επιπέδου, καλό είναι να διαφυλάξουμε αυτή την κατάκτηση που έβαλε τέλος στον τσαπατσούλικο τρόπο διορισμών στο δικαστικό σώμα, αλλά και να επεκτείνουμε το μέτρο όπου απονέμεται δικαιοσύνη. Αν λοιπόν οι κκ στρατιωτικοί δικαστές θέλουν να απονέμουν δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία, ας τους δοθεί το δικαίωμα (αν δεν το έχουν ήδη) να δίνουν εξετάσεις στην ΕΣΔΙ. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού κι αναμφίβολα οδηγούν σε χαλάρωση της ποιότητας της δικαιοσύνης. Και για να σας προλάβω, δεν είμαι δικαστής , είμαι δικηγόρος, και χαίρομαι πολύ κάθε φορά που ένας δικαστής έχει διαβάσει με προσοχή το φάκελό μου, έχει απαντήσει τεκμηριωμένα στα νομικά μου επιχειρήματα κι εν γένει έχει αχθεί σε μια καλή νομικά απόφαση (ακόμα κι αν αυτή είναι εις βάρος του πελάτη μου). Όλοι πιστεύω οι υπηρέτες της δικαιοσύνης επιθυμούμε διακαώς ένα ποιοτικό νομικό περιβάλλον. Τυχόν εισβολή άσχετων (έχω πάει σε στρατοδικεία κι έχω δει το ποιόν των υποθέσεων που δικάζουν εκεί) με την πολιτική δικαιοσύνη, θα σημάνει ραγδαία υποβάθμιση. Και δε σώζεται αυτό με το ότι θα πάνε σε περιφερειακά πρωτοδικεία. Ο κόσμος πια δεν έχει την πολυτέλεια να φτάσει στον Άρειο Πάγο για να βρει το άτσαλο καταπατημένο δίκιο του. Πλέον ο πρώτος βαθμός, είναι ο πιο σημαντικός και για πολλούς πολίτες ο τελευταίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ειμαι ειρηνοδικης και αναρωτιεμαι διαβαζοντας τα ανωτερω σχολια οι τακτικοι δικαστες εμας δεν μας θεωρουν δικαστες αραγε? Μαλλον οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σε μια περιοδο οικονομικης κρισης νομιζω οτι αστοχο καταρχην ειναι να λειτουργουν περιφερειακα στρατιωτικα δικαστηρια χωρις να εχουν δουλεια. Απο εκει λοιπον πρεπει να ξεκινησει η συγχωνευση και μετα η υπαγωγη σε εμας ως εισαγγελεις ενδεχομενως. Καταργηση δεν μπορει να γινει αλλα υπαγωγη με νομο δυναται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Να δω στρατιωτικό δικαστή να γράφει εργατική, έφεση, ανακοπή 632, 933 κπολδ, απαλλοτρίωση κλπ και θα τα έχω δει όλα σ΄αυτή τη ζωή.
    Τώρα χαίρονται γιατί θα υπερδιπλασιάσουν τις αποδοχές τους μετά δε βαριέσαι έχει ο Θεός ...
    ΥΓ. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα αυτοί να ασχολούνται μόνο με τα ποινικά και εμείς να απαλλαγούμε από τις ποινικές έδρες οι οποίες θα αντικατασταθούν από πολιτικές προς χάριν της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Παρακαλώ θερμως τον διαχειριστη dikastis, να διαγραψει το σχολιο του 5 Αυγούστου 2013 - 3:18 μ.μ., ο οποιος εγραψε το ψεύδος οτι παιρνουμε καθε τοσο "αναδρομικα".
    Αν ειναι ασχετος, να ζητησει συγνωμη. Αν ειναι σχετικος, ειναι ΨΕΥΤΗΣ και πρεπει να ντρεπεται.
    Να μας πει ΠΟΤΕ δοθηκαν, ΠΟΣΕΣ φορες αναβληθηκε η καταβολη τους, ΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΩΣ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ (δέκα χρονια πισω).
    Τα μονα αναδρομικα που λαβαινουμε, αξιολογε κύριε, ειναι οι αναδρομικες κρατησεις ολο το 2013 για τους πεντε τελευταιους μηνες του 2012.
    Καταλαβες?
    Αναμενω τη συγγνωμη σου. ΤΩΡΑ. Αλλιως διαγραφη. Αρκετα ανεχτηκαμε τον καθενα να λεει ότι του κατεβαινει. Διαβαζει μετα ο καθε ασχετος και νομιζει οτι ειμαστε και ζαπλουτοι. Αντε μπραβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ειλικρινά, μένω άναυδος από τη μικρόνοια, την εμπάθεια και τη συμπλεγματική νοοτροπία ενίων του κλάδου μας, που επιδεικνύεται για άλλη μια φορά σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

    Ας επισκοπήσει κανείς τις δημοσιευμένες αποφάσεις στρατιωτικών δικαστηρίων στον νομικό τύπο για ν'αντιληφθεί το επίπεδο εξαιρετικής νομικής κατάρτισης και δικανικής κρίσης που διαθέτουν οι λειτουργοί της στρατιωτικής δικαιοσύνης.Η αρθρογραφία, επίσης των μελών της, εξαιρετικό δείγμα της οποίας αναδημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ένωσής τους, κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλό ποιοτικά επίπεδο.
    Το δε ποσοστό κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων ανάμεσά τους συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υψηλότερα του ελληνικού δημοσίου.

    Νομίζω πως, με δεδομένη την αντιμετώπιση που είχαν μέχρι σήμερα εκ μέρους μας, οι ίδιοι θα τρόμαζαν μπροστά σε ενδεχόμενο μετάταξής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κυριε ανωνυμε της 7 αυγουστου 2013 10.27 εγω προσωπικα ως δικαστικος λειτουργος της στρατιωτικης δικαιοσυνης σας ευχαριστω θερμα για τα καλα σας λογια. Οσον αφορα τα ανωτερω σχολια που αναφερονται στο μισθολογικο κυριος κομματι να σημειωσω οτι δεν περιμενουμε την ενταξη μας στο υπουργειο δικαιοσυνης για να γινουμε << πλουσιοι>>. Η μισθολογικη μας διαφορα εχει μειωθει αρκετα εν αντιθεση με την αλλαγη τοπου διαμονης που θα μας φερει περαιτερω εξοδα.Με λυπει πραγματικα πολυ το γεγονος οτι βλεπω δικαστικους λειτουργους να δινουν τοση βαρυτητα στο μισθολογικο κομματι και αναρωτιεμαι κυριοι εσεις δικαστες επιλεξατε να γινετε για τα χρηματα?!! Οσον αφορα ον κυριο δικηγορο αν ειναι βεβαια θα γνωριζει πολυ καλα οτι καμια αποφαση της στρατιωτικης δικαιοσυνης δεν εχει αναιρεθει αλλα ουτε και παραγραφει στα χερια δικαστων της!!!
    Τελος ενδεχομενως αν ευσταθουν τα ανωτερω δημοσιευματα η ενταξη μας θα γινει ως εισαγγελεις και οχι ως πολιτικοι δικαστες οποτε μην σας ανησυχει η περιπτωση σοβαρων λαθων που ενδεχομενως τωρα να μην γινονται!!! Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ειμαι δικηγορος και βλεποντας ολα αυτα τα σχολια αναρτημενα απο δικαστες ειτε στρατιωτικους ειτε πολιτικους αναρωτιεμαι ειναι δυνατον να υπαρχει τετοιο ξεκατηνιασμα στο χωρο της δικαιοσυνης? Απαραδεκτο!!!!!! Ειστε δικαστες εσεις που αποφασιζετε για την ζωη αλλων ανθρωπων?!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κυριε δικηγορε πραγματικα το κειμενο σας ειναι πολυ αστειο! Δηλωνεται οτι οι εξετασεις της εσδι ειναι σε πολυ μεγαλο βαθμο αξιοκρατικες! Δηλαδη υπαρχει το λιγο αξιοκρατικες και το πολυ αξιοκρατικες! Η ειναι η δεν ειναι!!! Ελπιζω να μην διατυπωνεται κατα αυτο το τροπο και τα δικογραφα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δεν μπορω πραγματικα να καταλαβω ορισμενους συναδελφους! Αντι να χαιρομαστε που θα ερθουν 100 συναδελφοι να μας βοηθησουν σε περιοδο οικονομικης κρισης δυσκολη για ολους μας και με καταδικες για καθυστερηση απονομης δικαιοσυνης γκρινιαζουμε προβαλλοντας διαφορα νομικα τερτιπια! Τι θελουμε επιτελους? !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αναφορικά με τα σχόλια περί του αδιαβλήτου των εξετάσεων για την στρατιωτική δικαιοσύνη, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η διαδικασία είναι σχεδόν η ίδια με αυτή για την εισαγωγή στην ΕΣΔΙ (με συμμετοχή δικαστών και καθηγητών Νομικής στην εξεταστική επιτροπή). Τώρα αν κάποιος πονεμένος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας το πει ή ας σιωπήσει γιατί και η συκοφαντία, και μάλιστα ενός ολόκληρου σώματος, έχει τα όριά της. Τέλος καλό είναι οι συνάδελφοι της τακτικής δικαιοσύνης με τα εγκάρδια συναισθήματα να μην έχουν την αυταπάτη και την ανησυχία ότι το σύνολο των στρατιωτικών δικαστών επιθυμεί την ένταξή του στην τακτική δικαιοσύνη. Ελάχιστοι είναι αυτοί που το επιθυμούν, για καθαρά οικονομικούς λόγους, ανακινώντας και το όλο θέμα χωρίς καν να υφίσταται κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Προσπαθήστε να μου εξηγήσετε το εξής: Επειδή είναι στρατιωτικοί Δικαστές σημαίνει οτι είναι και ανίκανοι να γράψουν μια αστική απόφαση; Εμείς πού μάθαμε να γράφουμε κύριοι συνάδελφοι; Μέσα στην σχολή αν δεν κάνω λάθος, στην διάρκεια της πρακτικής μας εκπαίδευσης,να μη μιλήσω ότι ψάχναμε για σχέδια αποφάσεων να τα έχουμε ως υποδείγματα. Για το θέμα τώρα της αρχαιότητος, εν προκειμένω πρόκειται για μετάταξη και καλό θα ήταν να ισχύσει για την επετηρίδα ότι γίνεται πάντα με τις μετατάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Προς ανώνυμο από 7 Αυγούστου 2013 - 6:00 μ.μ.
    "καμια αποφαση της στρατιωτικης δικαιοσυνης δεν εχει αναιρεθει αλλα ουτε και παραγραφει στα χερια δικαστων της!!!"
    Παίζεις με τη νοημοσύνη μας και με τον πόνο μας!!
    Επειδή για σπόντα -και μόνο- πρόκειται: το ότι αναιρούνται οι δικές μας αποφάσεις και παραγράφονται σε σχέση με τις δικές σας, που, όπως λες, δεν αναιρούνται και δεν παραγράφονται, νομίζω ότι οφείλεται κυρίως στο ότι έχουμε την 100πλάσια (για να μη πω την 500πλάσια) δουλειά από εσάς και οι υποθέσεις είναι πολύ πιο δύσκολες.
    Ανεξάρτητα πάντως αυτών νομίζω ότι το να γράφουμε αποφάσεις το μάθαμε στην παρεδρία και στην πορεία και όχι στην εσδι, που αναφορικά με τη σύνταξη αποφάσεων δε μας προσέφερε τίποτα (τα λίγα πράγματα που μάθαμε τα μάθαμε στην πρακτική, που πιστεύω θα έπρεπε να είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή). Επομένως δε νομίζω ότι το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί δικαστές (ή και οι ειρηνοδίκες) δεν έχουν αποφοιτήσει από την εσδι τους καθιστά υποδεέστερους από εμάς (μήπως τελικά είναι και πιο τυχεροί απο εμάς αντίθετα;). Επομένως πιστεύω ότι και οι στρ. δικαστ., αν τελικά γίνει αυτό που αναφέρεται παραπάνω, παρότι στην αρχή θα δυσκολευτούν στην πορεία θα προσαρμοστούν και θα μπορούν να γράφουν ακόμα και ανακοπές και εργατικές κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Προς τον ανωνυμο της 7 Αυγουστου 9.43 Να μιλατε μονο για τον ευατό σας και όχι για ενα ολόκληρο σωμα κυριε συναδελφε.
    Πρωτον η απόφαση της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών Ενόπλων Δυνάμεων κατα πλειοψηφία 80% δεχτηκε την υπαγωγή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
    Δεύτερον οι συζητήσεις για την ένταξη βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και τρίτον αυτοί που το επιθυμούν δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στο οικονομικό κομμάτι αντιθέτως έχουν κανει και πρόταση να μεινουν μισθολογικά ως έχουν. Οπότε να μιλάτε μόνο για τον ευατό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Προς τον ανωνυμο 7 αυγουστου 9.43
    Να προσεχεις τι λες οταν μιλας για ενα ολοκληρο σωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καθόμαστε και σχολιάζουμε ένα ανύπαρκτο θέμα...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε εκ νέου αίτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης όπου ζητεί την αύξηση των οργανικών θέσεων με συμπληρωματική προκήρυξη για την εισαγωγή στην Σχολή Δικαστών και την άμεση κάλυψη των κενών στα ειρηνοδικεία με διορισμό επιλαχόντων από τον τελευταίο διαγωνισμό. Δεν αναφέρεται πουθενά τίποτε για μετάταξη στρατιωτικών δικαστών. Για ποια μετάταξη λοιπόν μιλάμέ; Έλεος πια με τις φημολογίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. "Οι συζητήσεις για την ένταξη βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή". Που ακριβώς γίνονται αυτές οι συζητήσεις; Στα Ιεροσόλυμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι συνάδελφοι ασχολούνται με ένα ζήτημα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Οι στρατιωτικοί δικαστές είναι πολύ καταρτισμένοι νομικοί και εκδίδουν εξαιρετικές αποφάσεις που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση τόσο ως προς την ερμηνεία του νόμου, όσο και ως προς τον αποδεικτικό τους συλλογισμό. Μπορούν πολύ καλά να ενσωματωθούν στην "τακτική" δικαιοσύνη και να έχουν σημαντική προσφορά. Θα βοηθηθούμε όλοι και κυρίως ο κόσμος. Μερικοί θέτουν ζητήματα επετηρίδας. Μας ενδιαφέρουν όμως τόσο οι προαγωγές ή η απονομή της δικαιοσύνης γρήγορα και σωστά; Ο δικαστής δεν επιβεβαιώνεται, αν ανέρχεται στην ιεραρχία, αλλά με την προσωπικότητα που διαμορφώνει ως άνθρωπος και ως λειτουργός της δικαιοσύνης. Μετράει περισσότερο η κοινωνική αποδοχή που έχουν οι αποφάσεις του και όχι ο βαθμός του. Να μπορέσουμε να ξεφύγουμε λίγο από τέτοιες αγκυλώσεις.Οφφίτσια τώρα σε σκυμμένη κοινωνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Δεν βλέπω κανέναν υπεύθυνο να βγαίνει και να διαψεύδει τις φήμες, ούτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ούτε από το Υπουργείο Άμυνας. Μήπως τελικά υπάρχει θέμα; Πόσες αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή χωρίς κανείς από τους ενδιαφερόμενους να έχει ενημερωθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα; Οι νέοι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων συζήτησαν κάτι με τον Υπουργό Δικαιοσύνης; Οι Ενώσεις Δικαστών έχουν άποψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. μακαρι να ερθουν να παρουν τα ποινικα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @ανώνυμος 7-8, 6.17μμ
    Κύριε ανώνυμε, σχετικά με τις εξετάσεις της εσδι, προφανώς δεν έχετε διαβάσει πουθενά σχόλια γι'αυτές. Στο παρόν μπλογκ έχουν δημοσιευθεί δεκάδες σχετικά με τη μη παροχή δυνατότητας στους εξεταζόμενους να δουν τα γραπτά τους. Επίσης υπάρχουν άπειρες ομάδες στο fb όπου νομικοί που συμμετείχαν ή έχουν παρακολουθήσει τα προφορικά, διατυπώνουν απορία ή και αγανάκτιση για τη διαφοροποίηση του βαθμού δυσκολίας των ερωτήσεων από υποψήφιο σε υποψήφιο. Αυτά και άλλα πολλά σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα, αφήνουν ανοιχτά παράθυρα για αμφισβητήσεις, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι οι επιτυχόντες δεν είναι αξιότατοι.
    Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το θέμα του σχολίου μου. Άλλο πράγμα σχολίασα, άλλο πιάσατε εσείς και μάλιστα προβήκατε και σε βαρύγδουπη δήλωση περί αστειότητας. Αν είστε δικαστής, ελπίζω να μη βγάζετε έτσι βιαστικά και άτοπα τα συμπεράσματά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  50. Αρνησιδικία. Μια ακόμα λύση: Να καταργηθούν άμεσα τα στρατιωτικά δικαστήρια



    Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις Γνώμες του NEWS 247) για τους τρόπους ενίσχυσης της τακτικής δικαιοσύνης
    Αντώνης Αργυρός
    news247 Αύγουστος 03 2013 20:06

    Ο Κλεμανσώ είχε τονίσει ότι: “Η στρατιωτική δικαιοσύνη είναι για τη δικαιοσύνη ό,τι η στρατιωτική μουσική για τη μουσική”.

    Στην σημερινή νομική πραγματικότητα, όπου η «αρνησιδικία» αποτελεί εθνικό μας εφιάλτη, επιτακτική πλέον είναι η ανάγκη λήψη ουσιαστικών και πρακτικών μέτρων επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης και η αύξηση του παραγόμενου δικαστικού έργου.

    Η στρατιωτική δικαιοσύνη πρωτοεμφανίστηκε την εποχή της Γαλλικής Επαναστάσεως και εξελίχθηκε μέχρι τις ημέρες μας σε ιδιαίτερο κλάδο απονομής δικαιοσύνης. Υπό το κράτος των σύγχρονων αντιλήψεων περί της αναγκαιότητας και της μορφής που πρέπει να προσδοθεί στη σύγχρονη στρατιωτική δικαιοσύνη, μερικές χώρες κατήργησαν το θεσμό αυτό.

    Στο θέμα της αρμοδιότητας των στρατιωτικών δικαστηρίων αυτά εκδικάζουν τα εγκλήματα που διέπραξαν πρόσωπα που είχαν τη στρατιωτική ιδιότητα. Σε μια εποχή που για λόγους ομαλής λειτουργίας της Δικαιοσύνης και των θεσμών πρέπει να καταργηθούν άμεσα όλες οι εξαιρετικές ρυθμίσεις και διαδικασίες, όπως το βουλευτικό και υπουργικό «ακαταδίωκτο» ,είναι απολύτως απαραίτητη η κατάργηση άμεσα της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

    Είναι προφανές, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Συντάγματος και της σχετικής νομολογίας του Ακυρωτικού, να εξετασθεί η ενίσχυση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών της τακτικής δικαιοσύνης με τους 120 στρατιωτικούς δικαστές και μπορεί να ενισχύσει την δικαιοσύνη με έμπειρους δικαστές που θα μπορούν ενδεχομένως να ασχοληθούν και ως ειδικό σώμα δικαστικής μεσολάβησης να αρθεί παράλληλα μια στρέβλωση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στο τόπο μας, καλύπτοντας άμεσα τις χρόνιες ελλείψεις σε δικαστές που παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας.

    Τέλος, επιβάλλεται η άμεση παραχώρηση των κτιρίων, όπου στεγάζονται στρατιωτικά δικαστήρια, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να αυξηθούν οι τόσο ελλειμματικές δικαστικές αίθουσες, χωρίς το παραμικρό δημοσιονομικό κόστος . Νομίζω εν τέλει ότι πρέπει η Στρατιωτική Δικαιοσύνη να ενσωματωθεί άμεσα στα κοινά δικαστήρια η υποδομή και το υποστηρικτικό προσωπικό της, από πολιτικούς υπαλλήλους ενταχθεί στη γραμματεία των δικαστηρίων.

    Η ύπαρξη της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον μια άχρηστη πολυτέλεια για τον Τόπο μας, η κατάργηση της θα ανακουφίσει την λειτουργία της ταλαιπωρημένης Δικαιοσύνης.

    Ο Αντώνης Π. Αργυρός είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ