Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Τρίτο αίτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης,Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαρ. Αθανασίου

Τρίτο αίτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης,Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαρ. Αθανασίου
09/08/2013
   ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                                                                                                                                                                                  Αθήνα,8 Αυγούστου 2013
                                                                                Αρ.Πρωτ. 102
                                         Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας   και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
                                                                          κ. Χαρ.Αθανασίου
           κ. Υπουργέ,
Με δεδομένο ότι επίκειται πολύ σύντομα η έναρξη του νέου δικαστικού έτους, επανερχόμαστε στα αιτήματα, τα οποία ήδη κατ΄επανάληψη σας υποβάλλαμε, τόσο γραπτώς (με τα από 2-7-2013 και 16-7-2013 υπομνήματά μας), όσο και προφορικώς και τα οποία είναι απόλυτα αναγκαίο να ικανοποιηθούν άμεσα,  ώστε να αμβλυνθούν, έστω κατά ένα μικρό μέρος, τα οξύτατα προβλήματα της Δικαιοσύνης. Aιτούμεθα εκ νέου:
Α) 1) Άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων των Δικαστικών Λειτουργών(Εφετών και Αντεισαγγελέων Εφετών, Πρωτοδικών και Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών), με άμεση συμπληρωματική προκήρυξη για τον επικείμενο διαγωνισμό των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών. Εάν το αίτημα αυτό δεν ικανοποιηθεί ταχύτατα, τότε η υλοποίησή του δεν θα καταστεί δυνατή ούτε για το μεθεπόμενο δικαστικό έτος, αφού από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι το διορισμό των εξερχομένων κάθε σειράς από τη Σχολή, μεσολαβούν περίπου 2 χρόνια. Ο αριθμός των εισακτέων με την τελευταία προκήρυξη, για 37 θέσεις Δικαστών και 8 Εισαγγελέων είναι ανεπαρκέστατος. Είναι γνωστό ότι τόσο τα μεγάλα Πρωτοδικεία, καθώς και όλα σχεδόν τα Εφετεία αντιμετωπίζουν ασφυκτικό πρόβλημα, το οποίο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ειδικώς θα καταστεί εκρηκτικό, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά την πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων των συμβασιούχων μέχρι 1-11-2013 και την έκδοση της σχετικής απόφασης μέχρι 31-12-2013.
2)Άμεση κάλυψη των υπαρχόντων κενών οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών, με πρόσληψη εξήντα οκτώ (68)Ειρηνοδικών, από τον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2011.
Β)Άμεση Νομοθετική ρύθμιση, ώστε:1)στις αποσπάσεις να καλύπτονται τα έξοδα και για τους έξι(6) μήνες και 2)να προκαταβάλλονται τα έξοδα για τις μετακινήσεις των Δικαστικών Λειτουργών εκτός έδρας.  Είναι προφανές ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί, μετά τις υπερβολικές μειώσεις των αποδοχών τους (περίπου 60%), είναι αδύνατον να καλύπτουν με δικά τους έξοδα τις δαπάνες για τις αποσπάσεις και τις μετακινήσεις εκτός έδρας.
ΓΆμεση κατάργηση των διατάξεων του Ν.4055/2012(Κεφάλαιο Κανονισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών).
α)Κανονισμοί (αρθ.86§2).Ζητούμε να επανέλθει η διάταξη στην προγενέστερη μορφή της.
β)Περικοπή μισθού(άρθ. 90§§1,2). Ζητούμε να καταργηθεί η διάταξη αυτή, δεδομένου ότι η περικοπή μισθού είναι «υποκατάστατο» πειθαρχικής ποινής, η οποία μπορεί να επιβάλλεται, μόνο μετά από απόφαση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και μετά από την τήρηση της νόμιμης πειθαρχικής διαδικασίας.
Δ)Άμεση χορήγηση ατομικών ηλεκτρονικών υπολογιστών προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς όλων των Δικαστηρίωνκαι όλων των βαθμών (και όχι επιλεκτικά για συγκεκριμένα Δικαστήρια), αρχής γενομένης από εκείνους, στους οποίους μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει χορηγηθεί και ταυτόχρονα διοργάνωση σεμιναρίου για εκμάθηση της χρήσης τους(για όσους το επιθυμούν). Το απαιτούμενο κονδύλιο είναι πολύ μικρό, δεδομένου ότι στο ήμισυ περίπου του αριθμού των Δικαστών (από το 2001 και εντεύθεν)χορηγείται ατομικός ηλεκτρονικός υπολογιστής από τη Σχολή Δικαστών(ο οποίος, βεβαίως χρήζει αναβάθμισης).
    Αναμένουμε την ικανοποίηση των ως άνω αιτημάτων μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, ώστε να αρχίσουν να υλοποιούνται στην πράξη οι διαβεβαιώσεις σας ότι θα προωθήσετε την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία δημιουργούν δυσλειτουργία και καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου                 Γεώργιος Μανωλίδης
Αρεοπαγίτης                                             Πρόεδρος Εφετών

5 σχόλια:

 1. Η αίτηση απορρίπτεται ως ουσία αβάσιμη. Περαιτέρω κρίνεται ότι η αιτούσα δεν έχει δικαίωμα άσκησης ενδίκων μέσων κατά της παρούσας. Καταδικάζει τους αιτούντες στα δικαστικά έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να έχουμε υπόψη μας ότι, αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που αυτή τη φορά προέρχεται από το δικαστικό σώμα, ικανοποιεί κάθε φορά τα (δίκαια σε κάθε περίπτωση) αιτήματά μας, θα περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία, όπως οι προηγούμενοι απ' αυτόν που προέρχονταν από το δικηγορικό σώμα και οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν να βολεύουν τους δικηγόρους με κάθε λογής προνόμια και διευκολύνσεις σε βάρος της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και όχι μόνο. Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το προηγούμενο με τους πρώην Υπουργούς Δικαιοσύνης, ο νυν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, όταν διεκδικεί την ικανοποίηση κάποιου, έστω και δίκαιου, αιτήματός μας. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι γινόταν πριν και δεν θα δει με καλό μάτι τέτοιες κινήσεις, ακόμη και όταν είναι σωστές, δυστυχώς. Μάλιστα, πολύ φοβάμαι ότι οι δικηγόροι αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία για να αποσείσουν από πάνω τους τον σχετικό ψόγο, σπεύδοντας να μας εξισώσουν με τους ίδιους με τη δικαιολογία ότι και εμείς κάνουμε ό,τι έκαναν και αυτοί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ωραία! Δηλαδή ένα νομοθετικό καθεστώς πολυνομίας, κακονομίας που πολλαπλασιάζει τις διαδικασίες υπέρ των παραστάσεων των δικηγόρων και κατά του πολίτη, της ευρυθμίας του κράτους και της λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν πρέπει να το αλλάξουμε, μην τυχόν μας πούν ότι προωθούμε τα συμφέροντα των δικαστών....υπέροχα...
  Αφήστε τα δικαστήρια διαλυμένα και τους δικαστές είλωτες, διότι αλλιώς θα διαμαρτυρυθούν οι γνωστοί που κερδίζουν από αυτό...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ωραία, ανώνυμε της 11.10 (14-8-2013) όλα αυτά που λες και αναμενόμενοι στο χώρο μας τέτοιοι προβληματισμοί και ενδοιασμοί. Οπότε, εμείς, κατά τη συνήθη πρακτική που έχουμε, από φόβο μην τυχόν και μας κατηγορήσουν ότι είμαστε ξεδιάντροποι και όλα τα σχετικά, ας φτάσουμε στο άλλο άκρο, όπου, όχι μόνο κανένα δίκαιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών δε θα ικανοποιηθεί, αλλά θα μας "τιμωρήσουν" κι από πάνω γιατί είμαστε Δικαστές-Εισαγγελείς, λαμβάνοντας ακόμη πιο πιεστικά μέτρα σε βάρος των Δικαστών, αρκεί να μας πουν "μπράβο" που δεν είμαστε σαν τους δικηγόρους και τις συντεχνίες τους...Και αυτό λέγεται σκεπτικό και νοοτροπία δίκαιου και άμεμπτου ανθρώπου;ψάχνουμε για χειροκροτητές ή για πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης; αν ψάχνουμε μόνο το πρώτο, η αποτυχία είναι προδιαγεγραμμένη και θα ναι παταγώδης. Τα συμπλέγματα και η τυφλή φιλοδοξία δεν είναι καλός αρωγός της δίκαιης και εύστοχης αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αν το δεύτερο και δεν διακατεχόμαστε από τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και βλέψεις μόνο, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά...θα δείξει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επιτέλους ένας Ύπουργός που γνωρίζει τα προβλήματα των δικαστών΄,,

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"