Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Τα πρώτα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν.4322/2015

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 16/6/2015

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός μήνα από την έναρξη της ισχύος του Ν.4322/2015, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τα πρώτα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν.4322/2015, επιβεβαιώνουν ότι μόνο με αποφασιστικά μέτρα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική υπερπλήρωση των καταστημάτων κράτησης η οποία προσβάλλει, δεκαετίες τώρα, τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού.
Η αρχική πρόβλεψη του Υπουργείου μας αποδείχτηκε ακριβής. Ο συνολικός πληθυσμός κρατουμένων της χώρας μειώθηκε την 1/6/2015, από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής του νόμου, κατά 1.200 άτομα, φτάνοντας, για πρώτη φορά από το 2006, τους 10.300 εγκλείστους.
Οι κρατούμενοι που ευεργετήθηκαν από τα συγκεκριμένα μέτρα αποσυμφόρησης και απολύθηκαν ήταν μάλιστα περισσότεροι. Ο αριθμός μειώθηκε σε 1200 επειδή εκατοντάδες ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι παρέμεναν στα Αστυνομικά κρατητήρια επί μήνες, μεταφέρθηκαν στα καταστήματα κράτησης, όπως έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής. Η μεταφορά αυτή επίσης ήταν από ανθρωπιστική άποψη σημαντική, αφού οι συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά κρατητήρια υστερούν σε σχέση με αυτές της φυλακής.
Αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 15/6/2015, με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, συνολικά 1795αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της. Απολύθηκαν επίσης 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, καθώς και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία. Οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί.
Με την παραπάνω αποσυμφόρηση, αισθητή αλλά ανεπαρκή αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας, το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα. Τώρα είναι χρόνος για μελέτη, δημιουργία νέων θεσμών ή, όσο η οικονομία μας το επιτρέπει, δομών και για ανασχεδιασμό δράσεων ώστε να επιδιωχθούν οι κύριοι στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής: ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη.


http://www.ministryofjustice.gr/site/el/%CE%95%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%97/%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/tabid/141/itemid/2392/amid/532/.aspx

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια κε Υπουργέ! Δεν σχολιάσατε βέβαια πως νιώθετε με το γεγονός ότι μέσα σε αυτούς που αποφυλακίστηκαν ήταν και ο "σωφρονισμένος" δράστης του φονικού στην Κρήτη, που μόλις αποφυλακίστηκε πήγε και σκότωσε την γυναίκα του μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν έτοιμος να γράψω με ευπρεπή τρόπο, ένα πολύ καυστικό σχόλιο για τη δικαιοσύνη και τη στιγμή που είχα σκοπό να θέσω τη δημοσίευση, έκανα μία τελευταία αναζήτηση σε βάθος και ανακάλυψα πως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην υπόθεση που θα γινόταν όχημα για το σχόλιο μου, έπραξε τα δέοντα. Ήμουν έτοιμος να πείσω τον εαυτό μου πως δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα, αλλά τελικά η Εισαγγελία μου απέδειξε το αντίθετο. Οπότε συμφωνώ με το σχόλιο σας.

      Διαγραφή
  2. Μετά απο αυτά να χαιρόμαστε ή να φοβόμαστε;
    Πήγε στράφι όλη η δουλειά των αστυνομικών, ανακριτών, δικηγόρων και δικαστών.
    Απο ιδέες καλά πάμε. Από λογική όμως δεν μας βρίσκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ