Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» εγκαινίασε σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, στη φυλακή Γρεβενών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος

ΥΠΔΙΚ 

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 28/3/2016
Το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» εγκαινίασε σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, στη φυλακή Γρεβενών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος

Το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» εγκαινίασε σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, στη φυλακή Γρεβενών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος. Το παιδικό επισκεπτήριο είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με κατάλληλη επίπλωση και ζωγραφισμένους τοίχους σαν παιδικό δωμάτιο, όπου οι κρατούμενοι γονείς θα μπορούν να συναντούν τα παιδιά τους. Θα υπάρχει οπτική επιτήρηση από σωφρονιστικό υπάλληλο η οποία όμως θα γίνεται με σχετική απόκρυψη. Το παιδί θα φτάνει στο χώρο αυτό χωρίς να μπαίνει στο εσωτερικό της φυλακής. Την εποπτεία της συγκεκριμένης δράσης είχε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης.
Το «παιδικό επισκεπτήριο» υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, βέβαια, το παιδί μπορεί να ωφεληθεί από την επαφή με τον κρατούμενο γονιό του.
Το συγκεκριμένο έργο έγινε χωρίς πρόσθετη δημόσια δαπάνη, αλλά με τις προσπάθειες του προσωπικού και των κρατουμένων. Τα μοντέρνα παιδικά έπιπλα είναι αντικείμενα δωρεάς. Ο χώρος διακοσμήθηκε με ζωγραφιές από κρατούμενο, στον οποίο ο Υπουργός απένειμε έπαινο και χρηματικό βραβείο.
Ήδη ετοιμάζεται αντίστοιχος χώρος στη φυλακή Γυναικών Θήβας ενώ θα ακολουθήσουν και αλλού.
Με την ευκαιρία, ο Υπουργός συνομίλησε με κρατουμένους και επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το συμβουλευτικό σταθμό του ΚΕΘΕΑ, καθώς και το νέο αναγνωστήριο των κρατουμένων. Παράλληλα ενημερώθηκε για τη λειτουργία  «ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου» (μέσω skype), που λειτουργεί πιλοτικά με την παρουσία ψυχολόγων του καταστήματος.  
Επίσης ανακοίνωσε  την δημιουργία του χώρου συζυγικών/συντροφικών συναντήσεων,  σε κατάλληλο χώρο της φυλακής. Θα είναι ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα, αποτελεί όμως διεθνή πρακτική ενώ περιλαμβάνεται και στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ