Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

ΕΔΔ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Λ.Ριανκούρ 85, γρ. 217–218, 2ος όροφος
Αμπελόκηποι–Αθήνα, ΤΚ 115-24
ΤΗΛ: 210-6996688 και 210-6980777
FAX: 210-6998848
ΕΜΑΙL: enosidioikitikondikaston@gmail.com
ή enosidioikitikondikaston@yahoo.gr

Αθήνα, 4.10.2019
Αρ Πρωτ. 108



Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας συναντήθηκε την Τετάρτη 2/10/2019 με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα στο γραφείο του τελευταίου. Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, θέσαμε υπόψη του κ. Υπουργού όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη διοικητική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.

Παρουσιάσαμε τις γενικές μας θέσεις αναφορικά με την περιορισμούς πρόσβασης στα διοικητικά δικαστήρια κατηγοριών πολιτών, λόγω της πληθώρας δικονομικών και λοιπών προσκομμάτων που έχουν θεσπιστεί την τελευταία δεκαετία, ζητήσαμε την αύξηση της χρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων διοικητικών δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων και την επίλυση του κτηριακού προβλήματος ορισμένων διοικητικών δικαστηρίων. Ειδικά ως προς τα διοικητικά δικαστήρια του Πειραιά ζητήσαμε ειδική συνάντηση με τον κ. Υπουργό, ώστε μαζί με τις Διοικήσεις τους να εξεταστεί η περίπτωση εξεύρεσης λύσης.
Εκθέσαμε τις απόψεις της Ένωσης σχετικά με τις διάφορες προτάσεις που έχουν τεθεί δημοσίως για ένα νέο Δικαστικό Χάρτη και ειδικότερα εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε σχεδιασμούς συγχώνευσης/κατάργησης διοικητικών δικαστηρίων.
Εκθέσαμε τις γενικές μας θέσεις για το συνταγματικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, ενώ εξηγήσαμε αναλυτικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις ρυθμίσεις των άρθρων 236 του ν. 4389/2016 (όπως το εν λόγω άρθρο τροποποιήθηκε με το άρθρο ένατο παρ. 1 του ν. 4393/2016) και 161 του ν. 4472/2017, κατά το μέρος που συνεπάγονται την επιβολή και διατήρηση, αντίστοιχα, της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των δικαστικών λειτουργών για την χρονική περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2018 (οι εν λόγω διατάξεις, όπως γνωρίζετε, κρίθηκαν αμετάκλητα αντισυνταγματικές και ανίσχυρες με την 209/2018 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος). Ζητήσαμε επιτακτικά την επίσπευση της έκδοσης των σχετικών πράξεων χορήγησης μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες, σύμφωνα με την ως άνω απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, θα πρέπει να προσδιορίζονται με συνυπολογισμό ως ωφέλιμου χρόνου του χρονικού διαστήματος από 1/1/2017 έως 31/12/2018, αλλά και τη ρύθμιση της καταβολής στους δικαιούχους αναδρομικών ποσών μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών, χρονικού διαστήματος από 1/1/2017 έως 31/12/2018, προκειμένου, άλλωστε, όπως τονίσαμε με έμφαση, να αποφευχθεί η άσκηση αγωγών από τους θιγόμενους δικαστικούς λειτουργούς.
Παρουσιάσαμε στον κ. Υπουργό τις θέσεις της Ένωσης για το συνταξιοδοτικό των δικαστικών λειτουργών, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές των συντάξεών μας που επιβλήθηκαν σταδιακά την τελευταία δεκαετία έχουν επιφέρει μια υπερμεγέθη και πέρα από κάθε αναλογία συνολική μείωση, η οποία θίγει προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος.
Ζητήσαμε την προώθηση στη Βουλή των Ελλήνων του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), τον οποίο επεξεργάστηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συγκροτήθηκε με την 11062/20.2.2017 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην οποία η Ένωσή μας συμμετείχε διά των μελών της Παναγιώτη Δανιά και Βασίλη Φαϊτά.
Συζητήσαμε, επίσης, διάφορα άλλα επίκαιρα θέματα, όπως ζητήματα ψηφιοποίησης, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη έκδοση Κ.Υ.Α. για τον ορισμό αμοιβής στους δικαστικούς λειτουργούς που συμμετέχουν σε πειθαρχικά συμβούλια, τα παράπονα που έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από συναδέλφους μας για αγενή συμπεριφορά υπαλλήλων του Υπουργείου σε ερωτήσεις προς διευκρίνηση θεμάτων μισθολογικής φύσης κ.ά.
Τέλος, επαναλάβαμε το πάγιο αίτημά μας να καλούμαστε αρμοδίως πριν από την κατάθεση προτάσεων νόμου που αφορούν σημαντικά ζητήματα της διοικητικής δικαιοσύνης.
Ο κ. Υπουργός άκουσε με προσοχή τις θέσεις μας και υποσχέθηκε να τις επεξεργαστεί.
Ειδικά ως προς το αίτημά μας για έκδοση Κ.Υ.Α. που θα προβλέπει αμοιβή στους δικαστικούς λειτουργούς που συμμετέχουν σε πειθαρχικά συμβούλια, ο κ. Υπουργός εξέφρασε θετική διάθεση και υποσχέθηκε να συνδράμει προς εξεύρεση λύσης. Εμείς θα προσκομίσουμε (όπως άλλωστε είχαμε κάνει και στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα) κατάσταση με τις Αρχές όπου υπηρετούν διοικητικοί δικαστές σε πειθαρχικά συμβούλια.
Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι, ενώ ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε να μεριμνήσει ώστε να επιταχυνθεί κατά το εφικτό (ενόψει του δυναμικού του Υπουργείου σε υπαλλήλους) η έκδοση των σχετικών πράξεων χορήγησης μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των δικαστικών λειτουργών για τον πέραν της 1/1/2019 χρόνο, δεν λάβαμε καμία συγκεκριμένη δέσμευση σχετικά με τη ρύθμιση των αναδρομικών ποσών που αφορούν τις εν λόγω παροχές για τη χρονική περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2018, γεγονός που συνηγορεί σε διαδικασίες δικαστικής διεκδίκησης των σχετικών ποσών εκ μέρους μας. Μάλιστα ο κ. Υπουργός συνέδεσε τα οφειλόμενα σε μας αναδρομικά από την ανωτέρω αιτία με διάφορες αναδρομικές αξιώσεις δημοσίων υπαλλήλων, ισχυρισμός επί του οποίου απαντήσαμε.
Αναφορικά, εξάλλου, με τις αξιώσεις μας για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των Δικαστηρίων, για πρόσληψη προσωπικού και για επίλυση του κτηριακού προβλήματος, υπήρξε μεν θετική διάθεση εκ μέρους του κ. Υπουργού, ο οποίος, άλλωστε, ήταν εμφανώς γνώστης όλων των ειδικότερων προβλημάτων και ελλείψεων, τέθηκε όμως από μέρους του και επιφύλαξη με επίκληση των οικονομικών δυνατοτήτων της Χώρας. Η Ένωσή μας θα επιμένει αταλάντευτα στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων, καθόσον θεωρούμε ότι αυτό που δεν είναι ρεαλιστικό σήμερα είναι η τριτοκοσμική εικόνα δικαστηρίων όπως το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.
Τέλος, ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα ζητείται η άποψή μας κατά την επεξεργασία από το Υπουργείο νέων ρυθμίσεων που θα αφορούν τη διοικητική δικαιοσύνη.
Ακολούθησε, σε θετικό κλίμα, ολιγόλεπτη εθιμοτυπική – ενημερωτική ως προς τα πλέον επείγοντα ζητήματα, συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου με τον Υφυπουργό κ. Δημήτριο Κράνη.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΪΝΙΩΤΗ                      ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΪΤΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ ΔΔ                             ΕΦΕΤΗΣ ΔΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ