Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Μνήμη Δημήτρη Θ. Τσάτσου – 10 χρόνια από τον θάνατό του

Πριν από 10 ακριβώς χρόνια, στις 24 Απριλίου 2010, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας συνταγματολόγος και πολιτικός Δημήτρης Τσάτσος. Ο Δημήτρης Τσάτσος δεν υπήρξε μόνο πανεπιστημιακός δάσκαλος και ενεργός πολιτικός, αλλά ένας διανοούμενος που παρενέβαινε επίμονα στον δημόσιο διάλογο, συχνά
διαμορφώνοντας τη θεματολογία του. Η «Πολιτεία» του καθηγητή Δημήτρη Θ. Τσάτσου είναι γνωστή, όπως και ο βίος του. Υπήρξε δημόσιος άνδρας απαράμιλλης ζωτικότητας, με δημόσιο λόγο, ακαδημαϊκό, θεσμικό και κοινωνικό, που ήταν πάντοτε κλασικός, επίκαιρος και κριτικός. Καταξιώθηκε σε ακαδημαϊκά, εθνικά, αλλοδαπά και υπερεθνικά, fora. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε εδώ ειδικότερες πληροφορίες για την προσωπικότητά του, για την επιστημονική παραγωγή του, για την πολιτειακή, πολιτική και ευρωπαϊκή έκφανσή της, αφού αυτές ανευρίσκονται πληθωρικά σε εγκυκλοπαίδειες και στο διαδίκτυο.
Άλλωστε ο Δ. Τσάτσος είχε τη χαρά να απολαύσει τον δημόσιο ακαδημαϊκό έπαινο πολλαπλώς: τόσο κατά τις τέσσερις αναγορεύσεις του σε επίτιμο διδάκτορα ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων όσο και κατά την επίδοση των δύο ογκωδών τόμων επιστημονικών μελετών που συντάχθηκαν προς τιμήν του, επ’ ευκαιρία των εβδομηκοστών γενεθλίων του, ένα γερμανικό («Festschrift fur Dimitris Th. Tsatsos», 2003) και ένα ελληνικό («Σύνταγμα, Ελληνική Πολιτεία, Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία, Αφιέρωμα στον Δημήτρη Θ. Τσάτσο», 2004). Είχε επίσης τη χαρά να απολαύσει τον «έπαινο του δήμου» που του αποδόθηκε κατά τη βράβευσή του με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και με τον Μεγαλόσταυρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, που ο Δημήτρης Τσάτσος ίδρυσε το 1995, είχε προγραμματίσει τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου αυτές τις μέρες για να τιμήσει τη μνήμη του. Η πανδημία ανέβαλε τα σχέδια αυτά. Όμως απευθύνουμε πρόσκληση σε ομότεχνους και φίλους του να μας στείλουν ένα σύντομο κείμενο για την προσωπικότητα ή το έργο του, που θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος και της πλατφόρμας SyntagmaWatch.gr. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτή την επέτειο όπως αρμόζει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Θ. & Δ. Τσάτσου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ