Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΕΔΔΑ: Η επιδίκαση υπερβολικών ποσών για δικαστικό ένσημο και τέλη παραβίασε την πρόσβαση σε δικαστήριο

 

 

Η επιδίκαση υπερβολικών ποσών για δικαστικό ένσημο και τέλη παραβίασε την πρόσβαση σε δικαστήριο!

Τα δικαστικά τέλη πρέπει να είναι ανάλογα με την δυνατότητα του διαδίκου να τα καταβάλει!

ΑΠΟΦΑΣΗ

Chorbadzhiyski και Krasteva κατά Βουλγαρίας της 02.04.2020 (αριθ.προσφ. 54991/2010)
βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πρόσβαση στο δικαστήριο. Υπερβολικά δικαστικά τέλη. Οι προσφεύγοντες  καταδικάστηκαν  να καταβάλουν για δικαστικά τέλη περισσότερο από το μισό του επιδικασθέντος ποσού (μαζί με τόκους). Απουσία προβλεψιμότητας των δικαστικών τελών.
Οι προσφεύγοντες άσκησαν αγωγή αποζημίωσης για αστική ευθύνη εναντίον του Δήμου και του Κράτους λόγω θανάτου συγγενή τους από πτώση δέντρου κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Τα εγχώρια Δικαστήρια δικαίωσαν μερικά τους προσφεύγοντες επιδικάζοντας σε καθένα από αυτούς  ποσό 25.565 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης πλέον τόκων. Ταυτόχρονα όμως τους υποχρέωσαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του εσωτερικού δικαίου, να καταβάλουν 64.423 ευρώ από κοινού για δικαστικά τέλη,  δηλαδή επέβαλαν υπέρογκα δικαστικά τέλη.
Το Στρασβούργο  επισημαίνει ότι η απαίτηση καταβολής τελών στα πολιτικά δικαστήρια ανάλογη με το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης που αιτείται ο ενάγων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως περιορισμός του δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο ούτε είναι ασυμβίβαστη με το άρθρο 6 § 1 της Σύμβασης. Ωστόσο α) το ύψος των τελών πρέπει να είναι ανάλογο με την δυνατότητα του διαδίκου να τα καταβάλει, β) να εκτιμάται το στάδιο της διαδικασίας κατά την οποία επιβάλλεται η υποχρέωση αυτή και γ) το νομικό πλαίσιο καθορισμού των δικαστικών τελών πρέπει να είναι επαρκώς ευέλικτο ώστε να επιτρέπει σε έναν διάδικο να επωφελείται από πλήρη ή μερική απαλλαγή από την πληρωμή τους ή από τη μείωση τους.
Στην προκείμενη περίπτωση το  ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι τα τέλη επιβλήθηκαν στο τέλος της διαδικασίας συνεπώς  οι προσφεύγοντες  δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τις διασφαλίσεις που προβλέπονται στο εσωτερικό δίκαιο ενάντια στα υπερβολικά δικαστικά τέλη και ειδικότερα από το «προειδοποιητικό αποτέλεσμα» και την  δυνατότητα που συνδέεται με την απαλλαγή από την καταβολή τους. Δεδομένου ότι το ποσό των τελών ήταν υπέρογκο σε σχέση με την αποζημίωση που τους επιδικάστηκε,  το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπέστησαν δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματός τους να προσφύγουν στο δικαστήριο. Παραβίαση του άρθρου 6§1 της ΕΣΔΑ.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ