Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΕΔΔΑ: Η άδεια επιχείρησης αποτελεί περιουσία που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου


ΑΠΟΦΑΣΗ

Gospodăria țărănească Chiper Terenti Grigore κατά Δημοκρατίας της Μολδαβίας της 02.06.2020 (αρ. προσφ.71130/13)
βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όρια κρατικής επέμβασης σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Η άδεια εκμετάλλευσης λατομείου περιλαμβάνεται εννοιολογικά  στην περιουσία.

Η προσφεύγουσα εταιρεία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη ασβεστόλιθου, χαλικιού και άμμου. Σε έρευνα που διενεργήθηκε κατ’εντολή του αρμόδιου Γενικού Εισαγγελέα, η έκθεση εμπειρογνωμόνων που συντάχθηκε περιείχε αμφισβητούμενη πληροφορία ότι είχε εξορύξει παράνομα 1.400 κ.μ. άμμο και δεν είχε εκδώσει τα απαραίτητα φορολογικά έγγραφα. Η άδεια της ανακλήθηκε.
Το Στρασβούργο επισήμανε ότι η άδεια της προσφεύγουσας εταιρείας αποτελούσε περιουσία σύμφωνα με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και κατέληξε ότι για να δικαιολογηθεί ένα μέτρο που συνιστά έλεγχο χρήσης, πρέπει να είναι νόμιμο και να εξυπηρετεί  το «γενικό συμφέρον».
Το Στρασβούργο διαπίστωσε ότι η άδεια της προσφεύγουσας  εταιρείας ανακλήθηκε δυνάμει ασαφών επιστολών του Εισαγγελέα προς το τμήμα αδειών του Επιμελητηρίου που συντάχθηκαν βάσει ανακριβούς πραγματογνωμοσύνης σχετικά με συλλογή άμμου από την εταιρεία σε ποσότητα που δεν δικαιούταν και χωρίς να δηλωθεί στην φορολογική αρχή.
Επίσης το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι τα εγχώρια δικαστήρια δεν εξέτασαν τα βάσιμα επιχειρήματα της εταιρείας ότι δεν είχε προβεί σε καμία  υπερβάλλουσα εξόρυξη άμμου και ότι δεν είχε υποκρύψει τις ενέργειες της από την φορολογική αρχή.
Ακολούθως το ΕΔΔΑ  έκρινε ότι  η παρέμβαση στα περιουσιακά στοιχεία της προσφεύγουσας  λόγω της ανάκλησης της άδειας , δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη και ότι δεν επιτεύχθηκε δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του δημοσίου συμφέροντος  αφενός και του δικαιώματος της προσφεύγουσας  στην ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της  αφετέρου. Παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ