Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ΕΔΔ: Υπόμνημα για τη σύνταξη "Κώδικα Δεοντολογίας"


 

 

 

 

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

 Λ.Ριανκούρ 85, γρ. 217-218, 2ος όροφος

Αμπελόκηποι-Αθήνα, ΤΚ 115-24

Τηλ 210-6996688 και 210-6980777

 FAX: 210-6998848

e-mail:enosidioikitikondikaston@yahoo.gr

enosidioikitikondikaston@gmail.com

 

 

Αθήνα, 14 Απριλίου 2021

 

Αρ. Πρωτ.

Προς:

Τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τη σύνταξη «Κώδικα Δεοντολογίας για το Συμβούλιο της Επικρατείας, τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και τα Διοικητικά Δικαστήρια»

 

κ. Μιχαήλ Πικραμένο Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση της από 16.3.2021 πρόσκλησης σε διαβούλευση που μας απευθύνατε αναφορικά με το προσχέδιο του «Χάρτη Δεοντολογίας των Δικαστικών Λειτουργών της Διοικητικής Δικαιοσύνης», το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, θέτει υπόψη σας τα ακόλουθα:

Ι. Διαπιστώνουμε ότι ο Χάρτης Δεοντολογίας των Δικαστικών Λειτουργών της Διοικητικής Δικαιοσύνης περιλαμβάνει κανόνες που καθοδηγούν και εμπνέουν τον δικαστή στην συμπεριφορά του, τόσο κατά την άσκηση των καθηκόντων του όσο και στην προσωπική του ζωή. Περιέχει γενικά παραδεδεγμένες αρχές για την αρμόζουσα συμπεριφορά του Δικαστικού Λειτουργού και περιλαμβάνει καλές πρακτικές, αναφορικά με τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων που άπτονται της δικαστικής δεοντολογίας. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο ρητός αποκλεισμός της θεμελίωσης πειθαρχικού αξιοποίνου ή της 

επαύξησης αυτού per se σε περίπτωση μη τήρησης των περιεχόμενων σε αυτών κατευθυντήριων αρχών.

ΙΙ. Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι ο Χάρτης Δεοντολογίας προσλαμβάνει τους δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Διοικητικών Δικαστηρίων ως ενιαίο σύνολο.

ΙΙΙ. Εκτιμούμε ότι η πρόβλεψη για τη συγκρότηση γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δεοντολογίας είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη, ιδίως ενόψει της συμμετοχής εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Διοικητικών Δικαστών. Προτείνουμε συμπληρωματικά να προβλεφθεί η εκπροσώπηση των δικαστικών ενώσεων από τους εκάστοτε Προέδρους αυτών.

IV. Εκτιμούμε ότι στο Κεφάλαιο VII και υπό τον τίτλο ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ στο σημείο στ' υπό τον υπότιτλο «Επεξηγήσεις- Καλές πρακτικές», δέον όπως προστεθεί σχετική διευκρίνιση ότι μόνο το γεγονός ότι ένας δικαστής και ένας δικηγόρος, που μπορεί να εμφανίζεται ενώπιον του, συνδέονται με κάποιο τρόπο σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης δεν δημιουργεί αυτό καθ' εαυτό την εντύπωση ότι ο δικηγόρος έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τον δικαστή. Σχετικώς επικαλούμαστε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Φλόριντα των Η.Π.Α., που εκδόθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2018, με την οποία κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία (4-3) ότι δεν αποτελεί λόγο εξαίρεσης/αποχής ενός δικαστή το γεγονός και μόνο ότι είναι «φίλος» σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης με έναν από τους δικηγόρους της υπόθεσης. Στην περίπτωση αυτή η πλειοψηφία δέχθηκε ότι η απλή ύπαρξη μιας τέτοιου είδους σχέσης δεν δύναται να επιβάλει a priori την εξαίρεση/αποχή του δικαστή, αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να κρίνεται ad hoc ανάλογα με τις περιστάσεις.

 

.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ                          ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΕΦΕΤΗΣ Δ.Δ                                                      ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ Δ.Δ.

 

 

=================================================

σσ. Επειδή το κείμενο έχει ληφθεί από pdf μέσω OCR, υπάρχει  περίπτωση να έχουν εμφιλοχωρήσει σφάλματα. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται 

 

https://www.edd.gr/images/docs/ethics_charter_memorandum_13_4_2021.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ