Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Η Δικαιοσύνη στην «ανοσία της αγέλης»;

 

                                              Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, Γεν.Γραμματέας ΕΝ.Δ.Ε.

                Όλοι γνωρίζουν ότι οι δικαστές και εισαγγελείς είναι εκείνοι που περισσότερο από κάθε άλλον κατανοούν βιωματικά τη δυσκολία στη λήψη γρήγορων και εύστοχων αποφάσεων, σε αντίξοες συνθήκες. Γι΄ αυτό και καθόλο το διάστημα της πανδημίας και της περιορισμένης λειτουργίας των Δικαστηρίων, προσαρμοστήκαμε σε όλες τις επιλογές των αρμοδίων που κλήθηκαν να διαχειριστούν μία δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους αλλά και για τη Δικαιοσύνη κατάσταση. Σε αυτά τα δεδομένα, ήταν περισσότερο από ποτέ προφανές ότι κανένας φορέας ή αρμόδιος από μόνος του δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχημένα, χωρίς τη συνεργασία και την οπτική των λοιπών εμπλεκόμενων.

Η Ένωσή μας επανειλημμένα επιδίωξε να συνδράμει τους ιθύνοντες των συναρμόδιων υπουργείων, προτείνοντας λύσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, κατάλληλες για την ιδιαίτερη περίσταση, αλλά και συμβατές με το δικονομικό μας σύστημα. Διαπιστώσαμε από νωρίς ότι οι ρυθμίσεις για τις ειδικές αυτές συνθήκες δε θα έπρεπε θεσπίζονται με ΚΥΑ εβδομαδιαίας ή 15ήμερης ισχύος, αφενός γιατί ο τρόπος αυτός καθιστούσε τις «προσωρινές» ρυθμίσεις σχεδόν ανέλεγκτες δικαστικά, αφετέρου γιατί απομακρυνόταν η προοπτική μιας σταθμισμένης και πιο μακρόπνοης νομοθέτησης. Και γρήγορα διαφάνηκε ότι η απουσία ενός τουλάχιστον ετήσιου πλάνου αποκλιμάκωσης, με στοχευμένες παρεμβάσεις στη δικονομία, που θα καθιστούσαν ασφαλέστερη την εκδίκαση περισσότερων δικών, έμελε να οδηγήσει σε επιβάρυνση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και να αναμετρηθεί με τις ανάγκες της οικονομίας.

Τις συνέπειες αυτής της επαναληπτικής προσωρινότητας και των προβλημάτων επιλεκτικής ακοής των ιθυνόντων τώρα καλούμαστε να τις υποστούμε πάλι εμείς. Σε ένα κρεσέντο αντιφατικότητας το Υπουργείο Δικαιοσύνης που με τα συναρμόδια υπουργεία πριν λίγες εβδομάδες -όταν τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 κινούνταν πολύ χαμηλότερα- ανέστειλαν σχεδόν καθολικά τη λειτουργία των Δικαστηρίων στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, τώρα που καθημερινά υπερβαίνουν τα 3.500 και τα σχολεία είναι κλειστά, προωθεί το γενικό και πλήρες άνοιγμα όλων των πολιτικών δικών με την παρουσία μαρτύρων. Ταυτόχρονα, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας, τόσο προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, όσο και προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ο προγραμματισμένος εμβολιασμός των δικαστικών λειτουργών, που – λόγω του περιορισμένου αριθμού τους – θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σεβόμενη τις αποφάσεις των ειδικών της υγείας αλλά και το θεσμικό της ρόλο, δε ζήτησε ποτέ την «ειδική μεταχείριση» που επιφύλαξαν για τον εαυτό τους άλλοι σε άλλους χώρους για αυτό και τώρα, δικαιούται να απαιτεί την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού. Αν, λοιπόν, η Πολιτεία έχει αποφασίσει ότι πρέπει να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη σχεδόν απεριόριστα, θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει ουσιωδώς το προσωπικό της μέσω εμβολιασμού και όχι με ευχολόγια και ανεφάρμοστους πειραματισμούς αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Αλλιώς θα θεωρήσουμε ότι συνειδητά εκθέτει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και χιλιάδες πολίτες που κινούνται καθημερινά στα Δικαστήρια στη διαδικασία επίτευξης της «ανοσίας της αγέλης». Και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ