Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε τις συμβασιούχους του ΟΠΑΠ

Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι τις πληροφορίες ότι το ανώτατο δικαστήριο δικαιώνει τελικά τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, οι οποίες διεκδικούν τη μονιμοποιήσής τους, μετά από χρόνια - ορισμένες πλησιάζουν τα 20 - συνεχών συμβάσεων εργασίας διάρκειας μιας ημέρας! 


Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κοτζιά και αυτήν την ώρα βρίσκονται έξω από το δημαρχείο, κλείνοντας την οδό Αθηνάς.


Η απόφαση


Το δικαστήριο - στο οποίο είχαν προσφύγει οι καθαρίστριες συμβασιούχοι, οι οποίες πρωτοπροσελήφθησαν στον Οργανισμό τη δεκαετία του '90 - δέχεται κατά πλειοψηφία (26 υπέρ - 19 κατά) ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες καλύπτουν πράγματι πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Οι Αρεοπαγίτες, με αυτή την απόφαση, μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης, απορρίπτοντας την  επιχειρηματολογία του εισηγητή ότι το δικαστήριο δεν είχε τη σχετική δυνατότητα, λόγω της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας.


Μένει να διευκρινισθεί, από τη δημοσίευση του σκεπτικού της πλειοψηφίας, αν οι Αρεοπαγίτες αποφάσισαν ότι η συνταγματική απαγόρευση αφορά μόνον την νομοθετική αλλαγή συμβάσεων και όχι τις δικαστικές αποφάσεις, όπως υποστηρίζουν εργατολόγοι, ή απλώς έκριναν ότι η υπόθεση των συγκεκριμένων συμβασιούχων αφορά περίοδο πριν από την συνταγματική αναθεώρηση και γι΄αυτό δεν μπορεί να εμπίπτει σε αυτήν.


Μετά από αυτή την εξέλιξη εκτιμάται, πάντως, ότι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ανοίγει ο δρόμος για εκατοντάδες άλλους συμβασιούχους, οι οποίοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους, με το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, όπου υπηρετούν.


Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά, που η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξετάζει το θέμα των συμβασιούχων και η απόφαση αυτή θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι δύο προηγούμενες ήταν αντικρουμένες.


ΠΗΓΉ
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=395559

9 σχόλια:

  1. Δύο σχολια

    1. Αν (λέω αν) η απόφαση ήταν απορριπτική τότε οι δικαστές θα ήσαν οι κακοί, που εξυπηρετούν την κυβέρνηση.

    2. Φοβάμαι ότι οι συμβασιούχοι έλαβαν λάθος μήνυμα: ότι επιτρέπεται η νομιμοποίηση όλων, ενώ από ό,τι κατάλαβα (περιμένω να διαβάσω το σκεπτικό) η απόφαση αναφέρεται για πριν το 2001.

    ΥΓ.: περιμένω αντίδραση από το ΝΣΚ. Ύστερα από όσα προηγήθηκαν (http://dikastis.blogspot.com/2011/04/blog-post_02.html
    και
    http://dikastis.blogspot.com/2011/03/blog-post_2863.html), οφείλει να σχολάσει ή να ανασκευάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι τι κανουμε τωρα με τις υποθεσεις που εχουμε στα χερια μας;;
    Περιμενουμε να γραφεί η Ολομελεια να δουμε τι λεει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά θεωρώ ότι η μαζική παραπληροφόρηση από τα "παπαγαλάκια" των ΜΜΕ δεν είναι τυχαίο! Χθες στη διάσκεψη της Ολ.ΑΠ με πλειοψηφία 26 αρεοπαγιτών έναντι 20 καταψηφίστηκαν η αρνητική για τους συμβασιούχους εισήγηση του αρεοπαγίτη εισηγητή κ. Δουλγεράκη και η πρόταση του κ. Τέντε η οποίες υιοθετούσαν το σκεπτικό των αποφάσεων 19/2007 και 20/2007 της Ολ.ΑΠ. Η πλειοψηφία πλέον θα βγάλει δική της απόφαση με δικό της σκεπτικό το οποίο πιστεύω ότι θα το έχουμε σε περίπου ένα μήνα από τώρα. Ωστόσο δεν μπορώ να αντιληφθώ πως όλα τα ΜΜΕ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δημοσίευσαν ένα δήθεν¨"σκεπτικό" της πλειοψηφίας ενώ γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι σκεπτικό δεν υπάρχει! Πάντως τα χθεσινά δεδομένα σίγουρα ανέτρεψαν το αρνητικό κλήμα για τους συμβασιούχους το οποίο είχε δημιουργηθεί τελευταία με τις αρνητικές για αυτούς εισηγήσεις που θα αποτελέσουν πλέον την μειοψηφούσα άποψη της συγκεκριμένης (όταν δημοσιευθεί) απόφασης της Ολ.ΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η παραπληροφόρηση ΚΑΙ από τα ΜΜΕ αλλά και από άλλους είναι το μέγα ζήτημα, νομίζω. Συμφωνώ απολύτως με τον dikastis.gr και ειδικά με το υπ' αρ. 2 σχόλιό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάλι θεωρώ ότι είναι λάθος να μιλάει κανείς για σκεπτικό ή απόφαση διότι στη μυστική διάσκεψη της ΟλΑΠ έγινε μια συζήτηση αναφορικά με την εισήγηση Δουλγεράκη και την πρόταση Τέντε και γνωρίζουμε ότι καταψηφίστηκε κατά πλειοψηφία! Εάν κάποιος γνωρίζει τι ειπώθηκε στη μυστική αυτή διάσκεψη ας το πει και σε μας και επίσης ας μας πει και πως το έμαθε! Πάντως αναφορικά με το πριν του 2001 συμβασιούχους αυτό έλεγε η πρόταση Τέντε η οποία με obiter dicta (19 και 20/2007 ΟλΑΠ) αναφερόταν στην απαγόρευση του άρθρου 103 Συντάγματος! Τούτο το σκεπτικό πάντως καταψηφίστηκε! Λίγο υπομονή μέχρι να βγει η απόφαση!!! Προσωπικά έχω πεισθεί ότι το 103 Σ δεν απαγορευει το αναφαίρετο δικαίωμα του δικαστή στον ορθό χαρακτηρισμό της σχέσης εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τις διαρροές συναδελφε πολλές φορές ευθύνεται κάποιο πρόσωπο που στη έδρα κάθεται στη άκρη αριστερά (αναφορικά με τον πρόεδρο )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως το πρόσωπο αυτό που αναφέρεται ο προηγούμενος σχολιαστής δε θα μπορέσει συμβάλλει ουσιαστικά στην απόφαση των 26! Γνωρίζουμε πολυ καλά ότι η απόφαση θα γραφτεί απο τον νεότερο αρεοπαγίτη ύστερα από το σκεπτικό και των 26! Δεν θα ξαφνιαστώ εάν δω το σκεπτικό της 18/2006 ομόφωνης απόφασης ΟλΑΠ, έτσι για την αποκατάσταση του δικαίου λόγω της επισφάλειας δικαίου που έχουν δημιουργήσει με τις 3 ολομέλειες μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει αλλάξει απολύτως τίποτε στην ισχύουσα εσωτερική νομοθεσία ή νομολογία του ΔΕΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η γνώμη μου δικαιοπολιτικά είναι η εξής: Υπάρχουν τα εξής δεδομένα: α) Το Σύνταγμα μας προβλέπει ουσιαστικά οτι οι μονιμοποιήσεις περνάν από ΑΣΕΠ κάτι που δεν ισχύει στους συμβασιούχους, β) Σε επίπεδο κοινοτικού δικαίου, που υπερισχύει του Συντάγματος (οδηγίας με άμεση ισχύ ουσιαστικά) όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης, γ) με τα ΠΔ Ρέππα και Παυλόπουλου, που εκδόθηκαν σε εκτέλεση της οδηγίας μονιμοποιήθηκαν συμβασιούχοι, υπό τις προυποθέσεις αυτών των ΠΔ, που τίθεται ζήτημα εάν είναι σύμφωνες με την οδηγία, δ) από το 2004 και μετά και λόγω του ζητήματος, που δημιουργήθηκε δεν υπήρξαν προσλήψεις συμβασιούχων όπως ή με τη μορφή των προηγουμένων ετών αρά ουσιατικά για μετά το 2004 δεν υπάρχει ουσιατικά μεγάλο αντικείμενο και ε) μένουν στον αέρα ενδεχομένως περιπτώσεις συμβασιούχων που δεν είχαν τις προυποθέσεις των ΠΔ Ρέππα και Παυλόπουλου, κυρίως πριν το 2001 αλλά και από το 2001 και μετά, που πρέπει να κριθούν κατά περίπτωση σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι ως παλιοί, πλέον, της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουμε και ευρωπαικό προσανατολισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ