Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Επίσκεψη του Αντ. Ρουπακιώτη στην ΕΣΗΕΑ για ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης


Επίσκεψη στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης συνοδευμένος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Ιωαννίδη (ο τελευταίος δεν έχει ακόμη αναλάβει τα νέα καθήκοντα του στο υπουργείο Εσωτερικών).

Κατά την επίσκεψη (η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης) ο κ. Ρουπακιώτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων.
Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις που αφορούν το δημοσιογραφικό κόσμο (εργατικές αγωγές δημοσιογράφων κατά εργοδοτών, κ.λπ.). Ο Ρουπακιώτης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές για μπορεί να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά δεν υπάρχει και η σχετική στήριξη από τη Πολιτεία, λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, και παρά το γεγονός ότι η ποιότητα της πλειοψηφίας των δικαστών είναι σε υψηλά επίπεδα, σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Πέρα όμως από όλα αυτά, τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και γίνονται οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί το όλο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, τέθηκε στον κ. Ρουπακιώτη το ζήτημα της κήρυξης από τα δικαστήρια ως παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι γνωρίζει το όλο θέμα, αλλά υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Και για να επιλυθεί πρέπει να γίνει τροποποίηση στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 που υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τη ΕΣΗΕΑ να υποβάλει τις προστάσεις της για εκκρεμή θέματα του κλάδου των δημοσιογράφων, τα οποία αφορούν και έχουν σχέση με τον χώρο της Δικαιοσύνης. Ο κ. Ρουπακιώτης επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο αίτημα της Ένωσης για κατάργηση της διάταξης εκείνης του «νόμου Βενιζέλου» που προβλέπει πολύ υψηλό κατώτατο πλαφόν επιβολής χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου.
Πάντως, να σημειωθεί ότι με πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχει κριθεί ότι η επίμαχη διάταξη του «νόμου Βενιζέλου» είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με αυτή τη συνταγματική αρχή η επιβολή της ποινής (χρηματικής και μη) πρέπει να είναι ανάλογη με το αδίκημα.
Τέλος, τέθηκαν υπόψη του υπουργού Δικαιοσύνης τα προβλήματα στον χώρο του διαδικτύου, για τα οποία ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι τα γνωρίζει και αναμένει σχετικές προτάσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/07/2012_453888

1 σχόλιο:

  1. "Ο Ρουπακιώτης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές για μπορεί να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά δεν υπάρχει και η σχετική στήριξη από τη Πολιτεία, λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
    Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, και παρά το γεγονός ότι η ποιότητα της πλειοψηφίας των δικαστών είναι σε υψηλά επίπεδα, σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης..."

    Εδώ και τόσο καιρό ακούμε για μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, για πολιτικές υποθέσεις που προσδιορίζονται σε πολύ μακρινό χρόνο, για αποφάσεις που καθυστερούν να εκδοθούν, για συνεχείς αναβολές των ποινικών υποθέσεων και για εκδίκασή τους πολλά χρόνια μετά κλπ. κλπ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
    Ακούστηκε και από κάποια "επίσημα χείλη", και δη από τα χείλη του πλέον αρμοδίου καθ' ύλην για το ζήτημα, αυτό που για μένα είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Ότι δηλαδή, παρά τις αγαθές προθέσεις και τις επιθυμίες όλων των παραγόντων, παρά τα όποια σχετικά νομοσχέδια και πολυνομοσχέδια, ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ, με την συγκεκριμένη κατάσταση στην ελληνική οικονομία, επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Για τον πολύ απλό λόγο ότι για κάθε επιτάχυνση χρειάζεται επιπλέον "καύσιμο", χρειάζεται περισσότερη "βενζίνη", και σήμερα στην Ελλάδα περισσότερη βενζίνη για την Δικαιοσύνη είναι προφανές ότι δεν μπορεί να βρεθεί. Απλά μαθηματικά (ή απλή φυσική, αν θέλετε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ