Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ομιλία της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτη στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 19ης Ιανουαρίου 2013

22/01/2013
  Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
                 Παρά τον έντονο αγώνα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας, από κοινού με τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των άλλων Ενώσεων, δυστυχώς η Ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως το Οικονομικό Επιτελείο επέδειξε μία στάση εχθρικής αδιαλλαξίας κατά της Δικαιοσύνης και κατά των  Δικαστικών Λειτουργών και επέβαλε, με το Ν4093/2012 (Μνημόνιο ΙΙΙ) μειώσεις του  Μισθολογίου μας, σε τόσο υψηλό ποσοστό, ώστε το συνολικό ποσοστό των μειώσεων, στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας της τελευταίας τριετίας, να προσεγγίζει το 60%.

            Οι μειώσεις αυτές, πέραν του ότι αναμφισβήτητα είναι αντίθετες προς τα άρθρα 26,87 και 88 του Συντάγματος και θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, για την προστασία της οποίας επιβάλλεται ο Δικαστής να έχει αποδοχές ανάλογες με το Λειτούργημά του (Λειτούργημα με μεγάλες ευθύνες και μεγάλο φόρτο εργασίας), είναι, επίσης, αναμφισβήτητο ότι καθιστούν προβληματική την άσκηση των καθηκόντων του Δικαστή. Και τούτο διότι, μετά τις τελευταίες μειώσεις και συμπεριλαμβανόμενης και της παρακράτησης για την αναδρομικότητα, από 1-8-2012,οι νεοδιοριζόμενοι Δικαστές (Πάρεδροι) έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.300€ και οι Πρωτοδίκες από 1.500 έως 2.200€. Και με αυτόν τον τόσο χαμηλό μισθό είναι υποχρεωμένοι όχι μόνον να καταφέρνουν να διαβιώνουν με τον τρόπο και το επίπεδο που απαιτεί το κύρος του Λειτουργήματός τους (πράγμα αδύνατο), αλλά συγχρόνως είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν οι ίδιοι, με δικά τους έξοδα, όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για τις συχνές μεταθέσεις και αποσπάσεις, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη και από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο και όλες τις δαπάνες για διατήρηση χώρου γραφείου στην κατοικία τους, συντήρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, γραφική ύλη κλπ (πράγμα επίσης αδύνατο). Αλίμονο και σε όποιον Δικαστή επιβαρύνεται επιπλέον και με την αποπληρωμή δόσης στεγαστικού δανείου. Στην τελευταία αυτή περίπτωση που είναι το ήμισυ των Δικαστών, η κατάσταση είναι πλέον μη διαχειρίσιμη.
            Αφού η Κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει ότι οι τόσο υψηλές μειώσεις των αποδοχών των Δικαστών είναι προφανώς αντισυνταγματικές, ας κατανοήσει, επιτέλους ότι οι Δικαστές είναι αδύνατον πλέον να ανταποκριθούν στις δαπάνες που απαιτούνται για την  άσκηση των καθηκόντων τους. Ας κατανοήσει, επιτέλους, ότι προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης.
            Οι νέες αυτές μειώσεις, που επιβλήθηκαν με το Μνημόνιο ΙΙΙ είναι αντίθετεςμε τα αρθ. 26,87 και 88 &2 του Συντάγματος, τα οποία αναγνωρίζουν την αρχή της ισοτιμίας των Λειτουργών και των τριών Εξουσιών, και την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών και επιβάλουν στην Πολιτεία την υποχρέωση να τους εξασφαλίζει αποδοχές ανάλογες με το Λειτούργημά τους. Είναι, επίσης, αντίθετες προς τις συνταγματικές αρχές της ίσης κατανομής στα δημόσια βάρη και της αναλογικότητας. Οι νέες και μάλιστα τόσο υψηλού ποσοστού, μειώσεις των αποδοχών των Δικαστών δεν ήταν ούτε αναγκαίες,ούτε αναλογικές.  Δεν ήταν αναγκαίες διότι το σύνολο των Δικαστικών Λειτουργών είμαστε μόνον  4.000 και επομένως το όφελος (το έσοδο)του Δημοσίου, από τις περικοπές του Μισθολογίου μας, ήταν ελάχιστο. Ήταν άνισες και μη αναλογικές, διότι ήταν οι τρίτες κατά σειρά μειώσεις που επιβάλλονται στο Μισθολόγιό μας, κατά το διάστημα 2010-2012 ενώ οι Δικαστές επιβαρυνόμαστε με τους πιο υψηλούς φόρους σε ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα και είμαστε οι πλέον συνεπείς φορολογούμενοι, αφού οι φόροι, που μας αναλογούν παρακρατούνται εκ των προτέρων από τον μισθό μας.
            Αφού, λοιπόν, η Κυβέρνηση αρνήθηκε να αναγνωρίσει όλα τα ανωτέρω, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση, για να διασφαλίσουμε το κύρος και την ανεξαρτησία των Δικαστών, να προχωρήσουμε, δια της νομίμου οδού, στην ανατροπή της προφανώς αντισυνταγματικής μείωσης του Μισθολογίου μας, ασκώντας τις σχετικές προσφυγές, οι οποίες άρχισαν ήδη να κατατίθενται. Χθες, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, κατατέθηκαν οι πρώτες προσφυγές, ενώπιον του Μισθοδικείου, για την ακύρωση του Μνημονίου ΙΙΙ, ως προς τις μειώσεις του Μισθολογίου τους. 
Υπογραμμίζουμε ότι και σε όσες άλλες χώρες, που πλήττονται, επίσης από μεγάλη οικονομική κρίση, οι Κυβερνήσεις επέβαλαν μειώσεις στις αποδοχές των Δικαστών (και μάλιστα σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τις επιβληθείσες στην Ελλάδα), οι μειώσεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές και οι σχετικοί νόμοι ακυρώθηκαν (απόφαση 8-2-2004 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, απόφαση 14-7-2005 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχίας, απόφαση 7-12-2006 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σλοβενίας και η πρόσφατη 223/8-10-2012 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας).
Ας κατανοήσει, επιτέλους,  η Κυβέρνηση ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι το θεμέλιο του Κράτους Δικαίου. Ας κατανοήσει ότι η ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης, εκτός από την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του Δημοκρατικού πολιτεύματος, συμβάλλει τα μέγιστα και στην οικονομική ανάπτυξη. Διότι η εμπιστοσύνη του πολίτη ή της εμπορικής επιχείρησης ότι η διαφορά τους θα επιλυθεί από ανεξάρτητο και αμερόληπτο Δικαστή, έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών και την αύξηση των επενδύσεων.
Ας κατανοήσει, επιτέλους, η Κυβέρνηση ότι η ρήξη της Εκτελεστικής με τη Δικαστική Εξουσία βλάπτει την ομαλή λειτουργία του Κράτους Δικαίου.
Το ζήτημα για εμάς τους Δικαστές ασφαλώς δεν έχει λήξει αφού το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης προσβάλλεται κατάφωρα με τις νέες, υπερβολικές, μειώσεις του Μισθολογίου μας. Πέραν, όμως, της άσκησης των προσφυγών μας, είμαστε ανοιχτοί, ώστε σε διάλογο με την Κυβέρνηση, να συμβάλλουμε να εξευρεθεί λύση και να επικρατήσει ηρεμία στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, διότι έχουμε πλήρη επίγνωση τόσο των ευθυνών του Λειτουργήματός μας απέναντι στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, όσο και της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας μας.
Σας ευχαριστώ πολύ
Μετά το τέλος της ομιλίας του Προέδρου άρχισαν οι κυρίως εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης κ. Γεώργιος Μανωλίδης ανέγνωσε την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία έχει ως εξής:
1)    Την προσωρινή αναστολή των διακοπών συνεδριάσεων όλων των Δικαστηρίων της χώρας και τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 3-4-2013, για να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση της Ένωσης, αναλόγως προς τις μέχρι τότε εξελίξεις.
2)    Τη διεκδίκηση παροχής της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής (γραφείων κ.λ.π.) για την αλλαγή του τρόπου άσκησης των καθηκόντων τους (όπως έχει ήδη ζητηθεί με σχετικό έγγραφο αποσταλέν στον Υπουργό Δικαιοσύνης), προκειμένου στο εξής να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά και μόνο στα οικεία δικαστικά καταστήματα. Η νέα ουσιαστική περικοπή των αποδοχών τους καθιστά πλέον αδύνατη την κάλυψη εξ ιδίων των αυξημένων δαπανών, που απαιτούνται για τη διατήρηση γραφείου και ανάλογων υποδομών στο σπίτι τους και τη συνέχιση της παροχής της εργασίας τους στο δικό τους χώρο, όπως μέχρι σήμερα έπρατταν, χωρίς να έχουν καμία σχετική νομική υποχρέωση.
3)    Την αξίωση προκαταβολής από την Πολιτεία των εξόδων που απαιτούνται προκειμένου να εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στις μεταβατικές έδρες των Δικαστηρίων που υπηρετούν, οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν μόνο εκεί που οι χωροταξικές ανάγκες το επιβάλλουν.
4)    Την αξίωση της άμεσης καθιέρωσης αμοιβής των Δικαστικών Λειτουργών για τη συμμετοχή τους σε όλες τις Επιτροπές. 
5)    Επισημαίνουν την αναγκαιότητα της πιστής τήρησης των Κανονισμών των Δικαστηρίων εκ μέρους των Διευθυνόντων τα Δικαστήρια ή τις Εισαγγελίες, οι οποίοι έχουν την προσωπική ευθύνη προς τούτο.
Τέλος, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η μείωση των αποδοχών τους δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιοτική εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, τα οποία θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων Πολιτών.

14 σχόλια:

  1. Αφού η Κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει ότι οι τόσο υψηλές μειώσεις των αποδοχών των Δικαστικών Λειτουργών είναι προφανώς αντισυνταγματικές, ας κατανοήσει, επιτέλους ότι οι Δικαστές και Εισαγγελείς είναι αδύνατον μετά από τον μισθολογικό αυτόν κατήφορο να ανταποκριθούν στις δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους. Όμως, με την τωρινή σύνθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, έπρεπε και οι Δικαστικοί Λειτουργοί να ήταν περισσότερο συνειδητοποιημένοι για το τί είδους συμπεριφορά θα έβρισκαν μπροστά τους(Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι γαρ, το οικονομικό επιτελείο και ο νοών νοείτω....)...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας κοροϊδεύει η κυβέρνηση και φυσικά τα κόμματα που την συνθέτουν.
    Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ η απαξίωσή σας ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ,όπως και άλλωστε ΟΛΟΥΣ τους έλληνες ΕΚΤΟΣ τους ΄΄έχοντες΄΄.
    15.000 περίπου χιλιάδες έστω αυτοί κατέχουν περιουσία άνω των 600 δις !!!.
    Αυτούς και ΜΟΝΟ να καλέσει η κυβέρνση να πληρώουν.
    Φοβάμαι ότι ασκώντας τα καθήκοντά σας,οι περισσότεροι,θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την στενάζουσα ελληνική κοινωνία και οικογένεια,ειδικά κατά την εφαρμογή των λεγομένων μνημονίων.
    Με τον αγώνα σας γίνατε συμπαθείς αλλά ...τώρα καταλάβατε πιο καλά την ΄΄δυναστεία ΄΄του λαού,που στο όνομά του εκδίδετε αποφάσεις.

    Καλή συνέχεια και ΟΛΟΙ μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα ιδια και τα ιδια εδω και 4 μηνες..
    απ' το πρωι ολοι κραζουν τους υπαλληλους του μετρο αι μας συγκλρινουν μαζι τους σε υψος αποδοχων..
    ευτυχως ο συναδελφος δικασε οπως ενας δικαστης πρεπει να δικαζει, και δεν ειχε τη φαεινη ιδεα να βγαλει νομιμη την παεργια του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια απ' τα ίδια η ομιλία της κ. Θάνου. Θα γραφτεί στην ιστορία ως η Πρόεδρος με τις περισσότερες φανφάρες και ομιλίες και με έργο ΜΗΔΕΝ. Θα είναι η Πρόεδρος που μας οδήγησε στον πάτο. ΑΞΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παραίτηση του δσ της Ενωσης και προκήρυξη νέων εκλογών, η παρούσα πλειοψηφία του δσ δεν μπορεί να αναταποκριθεί και να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών ούτε να διαχειριστεί κρίσεις, η τακτική της κάθετης ρήξης και η χρησιμοποίηση μέσων και μεθοδεύσεων εργατικών σωματείων μας απαξίωσε στα μάτια όλων πλέον, μονο σε ένα νέο δσ απαλλαγμένο απο νοοτροπία εργατικών αριστερίστικων οπισθοδρομικών σωματείων και με σαφή αίσθηση της διαφορετικότητάς μας μπορεί να ελπίζει κανείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κοσμος δεν μπορει να καταλαβει οτι οι απεργιες κηρυσσονται παρανομες γιατι ο νομος θετει ασφυκτικες προθεσμιες και προυποθεσεις,οι οποιες δεν τηρουνται ποτε στην πραξη.Άλλο παρανομη και άλλο καταχρηστικη,οπου θα μπορουσε ο δικαστης να ...αυτοσχεδιασει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο λαμπρός κύριος σχολιαστής των 10.24' είναι φανερά μπολιασμένος με την συντηρητική ακροδεξιά νοοτροπία που "κόβει φλέβες" με τα αριστερά οπισθοδρομικά εργατικά σωματεία. Ακόμα ζει προφανώς στην περίοδο του εμφυλίου που οι πατριώτες εθνικόφρονες - συνεργάτες των ναζί κατέδιδαν στην GESTAPO τα "μιάσματα" τους αριστερούς. Φαντάζομαι ότι είσαι απόλυτα αμερόληπτος όταν ως Δικαστής έχεις να κρίνεις απεργίες εργαζομένων. Πάντως μην αναρωτιέσαι γιατί ο κόσμος σε έχει ταυτίσει με ότι πιο καθυστερημένο υπάρχει σε τούτη τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 'Πρόταση μομφής καιαποπομπή των μεγαλόσχημων.Ποτέ πειά ανώτατοι σε συνδικαλιστικές θέσεις.Ας μας γίνει μάθημα.΄Τέλος οι Αρεοπαγίτες.Είδαμε τα χάλια μας και είδαμε την εξέλιξή τους.Θα φανεί και το καλοκαίρι.Αναμείνατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ορίστηκαν δικάσιμοι για τις αγωγές; Με τα αναδρομικά τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βερμπαλισμός και μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο λαμπρός κύριος των 10.44 καλα θα κάνει αντί να αυτογελοιοποιείται να σιωπά με τις οπισθοδρομικές του θέσεις που έχει γεμίσει το μπλόκ μυρίζει Βίλλα Αμαλία και βάλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς Ανώνυμο 23 Ιανουαρίου 2013 - 10:24 μ.μ.:πότε φάνηκε να έχει το τωρινό ΔΣ αριστρίστικη νοοτροπία;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αριστερίστικη ήθελα να πω οχι αριστρίστικη. Συγγνώμη-"άτιμη" δυσλεξία:).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aντε παλι η βίλα Αμαλια...
    Για δεκατη ή ενδέκατη φορα.
    Τι ψυχαναγκασμός ειναι αυτος πλεον?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ