Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία

Για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία καταδικάστηκε η Ελλάδα, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή την περίοδο 2009-2010 οι μάρτυρες των δικαστηρίων υποχρεώνονταν να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο.

Ανακοινώνοντας προειλημμένη του απόφαση, στην υπόθεση «Δημητράς και άλλοι κατά Ελλάδος», το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση των άρθρων 9 (θρησκευτική ελευθερία) και 13 (αποτελεσματικό ένδικο μέσο) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λόγω της διαδικασίας καταγραφής προσωπικών στοιχείων και υποχρέωσης θρησκευτικού όρκου, κατά τα έτη 2009-2010, που καθιστούσαν υποχρεωτική για τους μάρτυρες των ελληνικών δικαστηρίων, τη δήλωση του θρησκεύματος.
Το θέμα της κατάργησης του υποχρεωτικού θρησκευτικού όρκου στα δικαστήρια, είχαν θέσει, με την προσφυγή τους, οι Παναγιώτης Δημητράς, Αντρέα Τζίλμπερτ, Νικόλαος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης, μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι».
Σημειώνοντας ότι τα μέλη του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι» παραβρέθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης σε 48 ποινικές υποθέσεις, που αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/01/2013_477319

====================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

16 σχόλια:

  1. Νέα ευρωκαταδίκη Ελλάδας για αναγραφή θρησκεύματος και θρησκευτικού όρκο
    Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)
    8 Ιανουαρίου 2013
    http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2013_files/ghm1428_enooume21_echr_oath_greek.doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λογική απόφαση καθώς αυτοί που ομολογούν τυχαιότητα και μηδενισμό (ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΞ ΗΜΩΝ) ελέγχονται και ντρέπονται εμμέσως πλην σαφώς ενώπιον αυτών που ομολογούν Ευαγγέλιο. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημά τους. Η ψυχική ταλαιπωρία όμως και εμπάθειά τους καταδεικνύεται από το γεγονός ότι στο Ευαγγέλιο που τόσο μάχονται (και που φυσικά ουδέποτε διάβασαν έστω σαν ένα απλό ανάγνωσμα) "το πρώτον" από τον ίδιο τον Θεάνθρωπο υπαγορεύθηκε η μη δόση του όρκου ( το "ναι πρέπει να είναι ναι" και το "όχι να είναι όχι"). Γι αυτό τα άτομα του εν λόγω παρατηρηρίου, στο δρόμο που έχουν επιλέξει θα συνεχίσουν να είναι απλά παρατηρητές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμο 9-1-2013, ώρα 3:32
    Σκεφτήκατε ότι πολλοί είναι μόνο άθεοι και όχι μηδενιστές, δεν ντρέπονται, αλλά προσβάλλονται και ενδεχομένως φοβούνται τις αντιδράσεις του όποιου φανατικού, δεν είναι εμπαθείς, αλλά καταλογίζουν στους άλλους έλλειψη ανεκτικότητας, και εκνευρίζονται λόγω της ψυχικής ταλαιπωρίας στην οποία υποβάλλονται; Διαβάζοντας το σχόλιό σας σχημάτισα την εντύπωση ότι λέτε ότι πρέπει να ντρέπονται επειδή πιστεύουν ότι έχουν δίκιο. Αυτό αφορά μόνο όσους πιστεύουν αλλά είναι αδύναμοι, όχι τους αθέους. Επίσης το αν το ευαγγέλιο επιβάλλει ή όχι τον όρκο σε όσους πιστεύουν σε αυτό τους είναι σίγουρα αδιάφορο. Αυτοί δεν πιστεύουν. Και η πολιτική ατζέντα των εν λόγω "παρατηρητών", δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σε κάποια, έστω, πράγματα δίκιο.

    Υ.Γ. Αισθάνθηκα ότι το σχόλιό χρειαζόταν αντίλογο λόγω του τόνου του. Δεδομένου του δικαστικού χαρακτήρα του ιστοτόπου, μου άφησε την εντύπωση ότι ένας δικαστής δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν βλέπει με καλό μάτι τους αθέους. Λόγος να φοβούνται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για ευρωκαταδίκη της Ελλάδος αλλά για ήττα του παρατηρητηρίου του Ελσίνκι. Δείτε εδώ:
    http://www.enromiosini.gr/anakoinwseis/12087-%CE%AE%CF%84%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστη αποφαση και πολυ σωστη η παρατηρηση σου. Αν και κατα την ταπεινη μου γνωμη δεν υπαρχει ντροπη απο τους αθεους/αθρησκους κλπ αλλα απαραδεκτη προκαταληψη εναντιον τους απο τους θρησκευομενους οι οποιοι πιστευουν εσφαλμενα πως ο αθεος/αθρησκος στερειται ηθικων φραγμων. Συγγνωμη για την ελλειψη τονισμου αλλα γραφω απο κινητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζει το παρατηρητήριο...

    http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2013/01/blog-post_3595.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσπαθώ να αντιμετωπίζω το ΕΔΑΔ με τον σεβασμό που αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο , αλλά κάποιες τοποθετήσεις που εκδίδονται από συνθέσεις του θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι το απαξιώνουν .
    Εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία γενική "υποχρέωση που επιβάλλεται στους μάρτυρες των ελληνικών δικαστηρίων, να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο", ή να δηλώνουν το θρήσκευμά τους .Και στην Ποινική Δικονομία (άρθρα 194 , 218 κ.ά) αλλά και σ' όλες τις δικονομικές διατάξεις για τα Ελληνικά Δικαστήρια ο θρησκευτικός όρκος ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός Προβλέπεται ρητά και ξεκάθαρα και ο πολιτικός όρκος , χωρίς καμιά αναφορά σε Θεούς και θρησκείες και για όποιον αρνείται να δηλώσει (δικαίωμά του) θρήσκευμα . Ο δε θρησκευτικός όρκος , εάν επίλεγεί ελεύθερα από τον μάρτυρα , προσαρμόζεται στο θρήσκευμα καθ’ ενός . Εξ άλλου , σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα (http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/467792/apofasizoun-gia-tin-katargisi-tou-thriskeutikou-orkou-sta-dikastiria/) στην σχετική προσφυγή αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι ".... το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες δικαστές είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, δημιουργούν αμφιβολίες για την αμεροληψία των αποφάσεών τους". Περιμένουμε να δούμε αν το ΕΔΑΔ δέχτηκε και αυτην την συκοφαντική , δυσφημιστική αιτίαση κατά των Ελλήνων Δικαστών που "είναι όλοι ορθόδοξοι χριστιανοί" Αλήθεια πώς και από πού το ξέρουν αυτό οι προσφεύγοντες στο ΕΔΑΔ ; Δεν είναι απόρρητο προσωπικό δεδομένο η θρησκευτική πίστη καθ’ ενός , επομένως και των Δικαστών; Με ποιά στοιχεία ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες ότι υπάρχει φόβος για έλλειψη αμεροληψίας των δικαστών λόγω τής θρησκευτικής πίστης τους; Πώς την γνωρίζουν; με ποιό δικαίωμα την πληροφορήθηκαν; Έχουν δόσει ποτέ δικαίωμα αποφάσεις Ελληνικών Δικαστηρίων για να κατηγορηθούν Δικαστές μας ότι θέσανε την προσωπική θρησκευτική επιλογή τους πάνω από το καθήκον απροσωποληψίας και δικαίας κρίσης ; Ντροπή και επίγνωση οι κατήγοροι δεν έχουν . Ας ελπίσουμε ότι δεν παρέσυραν το ΕΔΑΔ σε τέτοιο ατόπημα . Περιμένουμε να δούμε πλήρη την "απόφαση" του ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ηρθε επιτέλους η ώρα για πλήρη χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο.Δε θέλω να υποχρεώνομαι να εκφράζω τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις πουθενά. Είναι εντελώς προσωπικό μου θέμα...Θέλω πλήρη θρησκευτική ελευθερία στη χώρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την ίδια ωρα που επι αιωνες χυθηκαν ποταμοι αίματος για να μπορει ο καθενας να εκφραζει ανενοχλητος τις πεποιθησεις του (πολιτικες, θρησκευτικες, σεξουαλικες κλπ), εν ετει 2013 καποιοι δινουν αγωνα για να εχουν το δικαιωμα να τις κρυβουν.
    Σεβαστό, αλλά μαλλον τελικά ο συγχρονος ανθρωπος δεν ξερει τι θελει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανωνυμε 11 Ιανουαρίου 2013 8:43 μ.μ., το να εχεις το δικαιωμα να μην εκφραζεις ανοικτά τις θρησκευτικές σου πεποιθησεις, δεν εχει καμία σχεση με το ατομικο δικαιωμα της θρησκευτικης ελευθεριας.
    Και επισης δεν εχει καμία σχεση ο χωρισμος εκκλησίας-κρατους με τη θρησκευτική ελευθερία.
    Μαλλον τα εχεις μπερδεψει λιγο.
    Πολυ αγχος για ελευθερια εχεις, προσεχε μην σε σκλαβωσει τελικα το αγχος τού να την έχεις.
    Και εν παση περιπτωσει, σαν πολυ δυσαναλογα διαμαρτυρομενοι ειμαστε σε αυτο το θεμα, σε μια χωρα που δεν εχει να επιδειξει ποτέ υπερβολες σε αυτο το ζητημα.
    Ας μην κανουμε την τρίχα τριχιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια ερωτηση παρακαλω.
    Η συγκεκριμενη ΜΚΟ χρηματοδοτειται απο το Ελληνικο Δημοσιο για να προσφεύγει εναντίον του και να επιδιωκει τις καταδίκες του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Ανώνυμος 10 Ιαν. 2013 11:30 θέτει υπ'όψη συμπληρωματικές πληροφορίες: http://www.enromiosini.gr/anakoinwseis/12087-ήττα-στην-πραγματικότητα-για-το-παρατ/
    Εάν είναι σωστά όσα γράφονται στον παραπάνω σύνδεσμο (link),τότε το
    ΕΔΑΔ τουλάχιστον απέφυγε τον σκόπελο τού να καταδικάσει την Ελλάδα για τίς θρησκευτικές πεποιθήσεις των Δικαστών της
    μη ανακοινώσιμες και σεβαστές εννοείται , όποιες και αν είναι). Όσο για τα Χριστιανικά σύμβολα μέσα στις δικαστικές αίθουσες , έχει προηγηθεί προ διετίας απόφασή του , με την οποία αρνήθηκε να καταδικάσει τα Χριστιανικά σύμβολα μέσα στις σχολικές αίθουσες τής Ιταλίας .
    Πάντως παραμένει η απορία : Δηλαδή θεωρείται ως ισοδύναμη με υποχρεωτική δήλωση θρησκεύματος , η επιλογή μάρτυρος να ορκιστεί με πολιτικό όρκο ;
    Ακατανόητα (επιεικώς) πράγματα .
    "Αbsurdum !" , όπως θα λέγανε και κάποιοι παλαιότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι να πει κανείς.Άλλοι έχουν απωλέσει στη μικρή τούτη χώρα μας, ατομικές ελευθερίες και αυτό ακόμη το δικαίωμα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κι άλλοι προσφεύγουν στο ΕΔΔΑ για ανύπαρκτη, κατά την άποψη μου, παραβιαση της θρησκευτικής τους ελευθερίας.Μέχρι εκεί φτάνει η ευαισθησία μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς ανώνυμο της 12 Ιανουαρίου 2013 ώρα 1.06 μ.μ.. Μπορεί να είμαι και λίγο μπερδεμένος συνάδελφε. Δε λέω...Αντιγράφω όμως εδώ το εξής " (...)Η συνταγματική προστασία (...) της θρησκευτικής ελευθερίας συνεπάγεται τα εξής επιμέρους δικαιώματα (...)β. Το δικαίωμα να εκδηλώνει, αλλά και - αντίστροφα- να μη αποκαλύπτει κανείς τις θρησκευτικές ή άθρησκες πεποιθήσεις του. Επομένως, αντιβαίνει στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης το να υποχρεώνεται κάποιος να εξωτερικεύει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του, προβαίνοντας σε πράξεις ή παραλείψεις που προυποθέτουν ένταξη σε ορισμένη θρησκεία (...)" (Μάνεση,Αριστόβουλου Ι., Συνταγματικά δικαιώματα, α, ατομικές ελευθερίες, πανεπιστημιακές παραδόσεις, δ' έκδοση, αθήνα-θεσσαλονίκη, σελ. 251. Θα επανέλθω να σου απαντήσω και στο θέμα του χωρισμού εκκλησίας και κράτους. Φιλικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενιζουν...Τέλος πάντων, υπάρχει ο πολιτικός όρκος.Αν τον δώσεις, αντί θρησκευτικού, μπορεί να σημαίνει ότι είσαι από ένθερμος ορθόδοξος χριστιανος, μέχρι άθεος...Οπότε, σε τι συνίσταται η παραβίαση θρησκευτικής ελευθερίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επιμενω συναδελφε 13 Ιανουαρίου 2013 - 12:13 μ.μ., το να ερωταται ενας μαρτυρας αν επιθυμει να ορκισθεί ή οχι στο ευαγγελιο, σε τι παραβιαζει στη θρησκευτική ελευθερια;
    Ισως δεν εγινα σαφης, τωρα που ξαναδιαβαζω το σχολιο μου, μαλλον δεν ηταν απολυτως κατανοητο τι ηθελα να πω.
    Με αλλα λογια, γιατι εχει γινει η συγχυση οτι η ερωτηση "θελετε να δωσετε θρησκευτικό ή πολιτικο όρκο" αποτελεί παρακίνηση σε καποιον να πει τα θρησκευτικά του πιστεύω;
    Αυτο δεν το κατανοω.
    Δηλαδή ΤΙ πρεπει να γινει ωστε να μην παραβιαζεται η θρησκευτικη ελευθερια;
    Και εαν καποιος αλλος πει οτι "εγω θεωρω παραβιαση της θρησκευτικής ελευθεριας μου το οτι δεν με ρωτανε στο ακροατηριο αν θελω να ορκισθω ή οχι" τι θα του πουμε;
    Παντα φιλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ