Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Απάντηση Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ένωση των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 12/6/2014

Με αφορμή δημοσιεύματα που προκλήθηκαν εξ αιτίας ανακοινώσεως της Ένωσης των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με μετατροπή σε πλημμελήματα των κακουργημάτων που τελούνται από πολιτικούς αξιωματούχους και από υπαλλήλους του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει τα εξής:

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και συνεπώς και η Ένωση των μελών του, είναι ταγμένο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Προς τούτο οφείλει να γνωρίζει την κείμενη νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, όφειλε να γνωρίζει ότι πρόσφατα η Ελληνική Βουλή ψήφισε το νόμο 4254/2014, που άρχισε να ισχύει από 7-4-2014, σύμφωνα με τον οποίο η δωροδοκία (ενεργητική και παθητική) των πολιτικών αξιωματούχων (Πρωθυπουργού, μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων), τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη και χρηματική ποινή.
Επίσης και η δωροδοκία και δωροληψία δικαστή τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη και χρηματική ποινή. Τέλος, αυστηροποιείται και η δωροδοκία και δωροληψία των υπαλλήλων για πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντά τους, η αυστηρότητα δε επιτείνεται για πράξεις που αντίκεινται στα καθήκοντά τους.
Οι διατάξεις αυτές δεν αποκλείουν την εφαρμογή του ν. 1608/1950, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει.
Με τις ανωτέρω διατάξεις, αλλά και με άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν στη λήψη μέτρων επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, η Πολιτεία εξεδήλωσε έμπρακτα τη σταθερή και αμετακίνητη βούλησή της για τη δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τονίζεται, κατηγορηματικά, ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν πρόκειται να θιγούν ούτε κατά κεραία με την κατάρτιση του νέου Ποινικού Κώδικα.
Συνεπώς, προκαλεί κατάπληξη το όλο περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την προχειρότητα και τη χωρίς βάσανο προσέγγιση του όλου ζητήματος

ΥΠΔΙΚ

8 σχόλια:

  1. Μάλλον το Υπουργείο μας εμπαίζει. Διότι μας απαντά στο τι ισχύει και όχι στο τι θα ισχύσει αν ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας.
    ΟΙ διατάξεις του νόμου 4254/2014 ισχύουν μέχρι να τροποποιηθούν. Εάν το σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει, τότε εκ των πραγμάτων θα εξοβελιστούν οι διατάξεις του νόμου 4254/2014.
    Αν καταργηθεί ο νόμος 1608/1950 τότε τα εγκλήματα των καταχραστών του δημοσίου δεν μπορούν να τιμωρηθούν με ισόβια, καθώς δεν προβλέπει κάτι τέτοιο ο νέος ποινικός κώδικας. Γιατί το αποκρύπτει αυτό το υπουργείο και εκδίδει παραπειστικά δελτία τύπου; Τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κάνουν καλά τη δουλειά τους και ξέρουν γιατί έβγαλαν την ανακοίνωση. Διότι διαβλέπουν περίεργες μεθοδεύσεις απαλλαγής ημετέρων.

    ΥΓ: κατά λάθος άφησα το σχόλιο στην ανακοίνωση του Νομικού Συμβουλίου. Παρακαλώ να τη σβήσετε. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρατηρείται μία διαρκώς αυξανόμενη προσπάθεια να αφαιρεθούν όλα και περισσότερα «όπλα» της Δικαιοσύνης σε βάρος των καταχραστών του Δημοσίου χρήματος, την ίδια ώρα, που η εφορία πραγματοποιεί 160 κατασχέσεις την ώρα από τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμα και μικροοφειλετών.Αυτή η «σπουδή» σε συνδυασμό με την πρότερη κατάργηση της ποινικής συνδιαλλαγής των κατηγορουμένων με την Δικαιοσύνη για υποθέσεις διασπάθισης του Δημοσίου χρήματος, αλλά και η εκ νέου «υπενθύμιση» σε προωθούμενη τροποποίηση που λειτουργεί ενισχυτικά στην κατάργηση της ποινικής συνδιαλλαγής για τέτοιες υποθέσεις, οδηγεί σε πλήρη αδυναμία τους δικαστές και άρα την Πολιτεία, να αμυνθεί απέναντι στα άπληστα χέρια των κακοποιών με τα «λευκά κολάρα». Οι κύριοι λόγοι που ισχυρίζονται οι πολέμιοι του νόμου αυτού την «ανάγκη» για κατάργησή του, είναι για να υπάρξει ισονομία προς όλους και πως τα ισόβια είναι εξαιρετικά μεγάλη ποινή, όμως πώς μπορεί να συγκριθεί π.χ. η βλάβη σε βάρος ενός ιδιώτη, σε σχέση με την βλάβη σε βάρος των πολιτών μίας ολόκληρης χώρας και ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης και της επιβολής της σκληρής λιτότητας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας μην ξαφνιάζεται τόσο πολύ ο κύριος Υπουργός!!!! Μια βόλτα στα ποινικά ακροατήρια και θα καταλάβει γιατί η Ένωση του Ν.Σ.Κ. προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται "βόλτα" στα Δικαστήρια ο κ. Υπουργός. Τα γνωρίζει καλά.

      Διαγραφή
  4. Τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης μελών ΝΣΚ, είναι πολλαπλά εκτεθιμένα με την ανακοίνωσή τους. Ούτε προνόμιο στην ευαισθησία για το δημόσιο συμφέρον έχουν ούτε βέβαια επέδειξαν την αυτή σπουδή και για το ζήτημα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, ούτε και για το ζήτημα της μη εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο άλλωστε πρωτοστατούν. Η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι αποστομωτική και τα λέει όλα. Όσο για το ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτό εξαρτάται από το τι ορίζουμε ως καθήκον των μελών του ΝΣΚ. Να εξυπηρετούν την κοινωνία ή να την ταλαιπωρούν. Να είναι δικηγόροι του Δημοσίου ή μέλη μεγάλου σώματος της Διοίκησης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηρέμησε. Κάποιο λόγο θα είχαν τα μέλη στου ΝΣΚ για να κάνουν την ανακοίνωση. Κάτι θα έβλεπαν. Κάποιες διατάξεις μπήκαν "εκ παραδρομής" σε νομοσχέδιο (http://directnews.gr/greece/47865-kataggelies-tou-vouleuth-ths-neas-dhmokratias-k-tzavara-kata-tou-upourgou-dikaiosunhs-vinteo.html)
      Οπότε άσε τα τσιτάτα και τα ευφυολογήματα. Καλύτερα να διερωτηθείς γιατί ένας Υπουργός τολμά και λέει ότι εκ παραδρομής (!!!) θα καταργούσαν τον Ν. 1608/1950 και ακόμα δεν παρατείται

      ΔΑΓΚΑΣ

      Διαγραφή
    2. Πιστεύω πως πρέπει να είναι συνειδητά μέλη του νομικού κόσμου και άξιοι υπηρέτες του θεσμού της Δικαιοσύνης. Τίποτα άλλο.

      Διαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ