Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Δίκες χωρίς ακροατήριο για τις αστικές διαφορές


ΕΛΛΑΔΑ 


Καταργείται η προσωπο­κρά­τηση για όσους αποδε­δειγ­μένα αδυνατούν να πλη­ρώ­σουν αστικά και εμπορικά χρέη – Τι αλλάζει στην αναγκαστική εκτέλεση.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τις δίκες, τα ακροατήρια, τις πολύωρες αναμονές, τις μακρόσυρτες εξετάσεις μαρτύρων, τις αλλεπάλληλες αναβολές στις υποθέσεις για πάσης φύσεως αστικές και εμπορικές διαφορές, που έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στους χρόνους απόδοσης δικαιοσύνης, και που γνωρίζουν όλοι όσοι κατά καιρούς βρέθηκαν ως διάδικοι στα δικαστήρια, επιχειρεί να καταργήσει ο νέος Κώδικας της Πολιτικής Δικονομίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υστερα από πολλά χρόνια, το νέο νομοθέτημα προβλέπει δύο μόνο στάδια για την εκδίκαση των αστικών διαφορών: την κατάθεση της αγωγής και την έκδοση της απόφασης. Η διαδικασία στο ακροατήριο, με την εξέταση των μαρτύρων, τις αντεγκλήσεις και τις άπειρες αναβολές, καταργείται καθώς πλέον προβλέπεται πως όλη η διαδικασία, ή το μεγαλύτερο μέρος της, θα διεξάγεται μόνον εγγράφως.

 ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Έντυπη


=============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ













5 σχόλια:

  1. Καταργείται η βάσανος του ακροατηρίου;;;
    Και τώρα που θα δίνουν τις παραστάσεις τους (ελληνιστί σόου) οι δικηγόροι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σας πω ως Δικαστής 3 διαφορετικών επαρχιακών δικαστηρίων, ναι έχω σιχαθεί το σόου. Και λες στο ριπιτ "άλλη ερώτηση κύριε συνήγορε". Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο μάρτυρας τις περισσότερες φορές είναι ένα "άχρηστο" αποδεικτό μέσο (μη βαράτε, ως προς το "άχρηστο", συνεχίζω). Τι νόημα έχει σε ένα "αυτοκίνητο", όταν τις περισσότερες φορές δεν ήταν μπροστά στο ατύχημα για να μας πει τις συνθήκες και όλα τα υπόλοιπα προκύπτουν από έγγραφα (πχ ιατρικές γνωματεύσεις) ; Ή σε μια μισθωτική ; Να μας πει πόσο ήταν το μίσθωμα ; Υπάρχει το μισθωτήριο !
      Όμως...υπάρχουν οι άλλες φορές. Που ο μάρτυρας σε μια ερώτηση του Δικαστηρίου (ή του καλού δικηγόρου, γιατί όχι) φωτίζει μια πλευρά που δεν πήγε το μυαλό σου. Ή έρχεται και επιβεβαιώνει-κουμπώνει την απόφαση σου. Ή αν ξέρεις να κάνεις την κατάλληλη ερώτηση, μπορείς να βρεις την αλήθεια. Ή αυτή τέλος πάντων που θεωρείς ως αλήθεια. Έχει τύχει να πειστώ από μάρτυρα που φαινομενικά υποστήριζε μια ακραία εκδοχή της υπόθεσης. Και έχει τύχει να κρατιέμαι να μην στείλω επιτόπου για ψευδορκία στον Εισαγγελέα μία κατά τ' αλλα αξιόπιστη μάρτυρα (αξιόπιστη σύμφωνα με το κοινωνικό φαίνεσθαι).
      Τι θα εξυπηρετήσει η κατάργηση των μαρτύρων ; Οι ένορκες βεβαιώσεις είναι ο ορισμός της αναξιοπιστίας, ένα έτοιμο ποίημα, αν μη τι άλλο, η διαδικασία στο ακροατήριο είναι "ζώσα" και ελέγχεις όσο μπορείς την αξιοπιστία του μάρτυρα. Αλήθεια, η καθυστέρηση στη δικαιοσύνη είναι η διαδικασία στο ακροατήριο και μας καθυστερούν οι μάρτυρες δηλαδή ; Ή μια ανακοπή που μπορεί να έχει ένα "συζητείται" και να την γράφεις 2 μέρες ; Και αν το Δικαστήριο κρίνει ότι θέλει μάρτυρες θα το διατάσσει με απόφαση του ; Έχουμε να δούμε "ξεπετάγματα" αποφάσεων...

      Διαγραφή
  2. Οι καταθέσεις μαρτύρων είναι ουσιαστικότατες όταν το δικαστήριο μοχθεί για την αλήθεια. Όταν η αλήθεια προκύπτει από έγγραφα, τότε δεν χρειάζονται. Ας γίνει η διάκριση κι ας πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το σόου των δικηγόρων. Άλλωστε ο δικηγόρος κάνει σόου όταν του το επιτρέπει η έδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το τραγικο ειναι οτι συναδελφοι υπο προαγωγη ή υπο μεταθεση θα διαταζουν αβερτα εξετασεις μαρτυρων στο ακροατηριο.. μετα θα αρχιζουν ολοι να διαταζει, και θα ξεφτιλισθει ο θεσμος, οπως παλια με τις προδικαστικες, που οι περισσότερες δεν εκριναν τιποτα σοβαρα, απλως ξεπετουσαν την αποφαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στις αυτοκινητικές διαφορές είχαμε ιδίως παλιότερα συχνές προδικαστικές αποφάσεις για ιατρική πραγματογνωμοσύνη, ενώ προσκομίζονταν βεβαιώσεις επί βεβαιώσεων από κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο λόγος ήταν/είναι ο φόρτος των δικαστών. Με μια προδικαστική ορισμένοι τηρούσαν τις προθεσμίες έκδοσης απόφασης.
    Το ίδιο θα γίνεται στο εξής με τους μάρτυρες. Και οι δικαστές θα έχουν ένα λόγο πολύ πιο σοβαρό από τον πειθαρχικό έλεγχο, ότι την ένορκη βεβαίωση την συνέταξα εγώ.
    Το ίδιο συνέβαινε και στις "διεξαγωγές", πολύ "ωραίες" καταθέσεις μαρτύρων, ενίοτε με πλούσιο λεξιλόγιο, καθ' υπαγόρευση των πληρεξουσίων δικηγόρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ