ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21/11/2014
Αποφάσεις Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κατά την έκτακτη συνεδρίασή της στην Αθήνα.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εξέφρασε για άλλη μια φορά την ομόθυμη διαφωνία και την κατηγορηματική αντίθεση του Δικηγορικού Σώματος προς το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η Ολομέλεια επαναλαμβάνει την θέση της ότι με τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ευνοούνται αποκλειστικά οι Τράπεζες σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, της κοινωνίας και του Δημοσίου. Σύσσωμη η νομική κοινότητα ομονοεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα , ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, τόνισε ότι το νομοσχέδιο πλήττει τη κοινωνία και τους πολίτες και επεσήμανε ότι παρά τις επανειλημμένες αναλυτικές προτάσεις του Δικηγορικού Σώματος, τις εκφρασμένες αντιρρήσεις των Δικαστικών Ολομελειών του Αρείου Πάγου, του Εφετείου και Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, των Δικαστικών Ενώσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης το κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς να τις λάβει υπόψη.
Μετά από μακρύ και εποικοδομητικό διάλογο, τα μέλη της Ολομέλειας αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία:
· Την διενέργεια δημοψηφίσματος σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014, για το επίμαχο νομοσχέδιο και την στάση του Δικηγορικού Σώματος.
· Την συνέχιση της αποχής των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, από την ερχόμενη Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 έως και την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014. Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 5/12/2014 θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί κόπτονται οι δικηγόροι; Σίγουρα όχι για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Τι παραπάνω θα προσφέρει η διαδικασία στο ακροατήριο με την κατάθεση του μάρτυρα που δεν μπορεί να αναπληρωθεί από ένορκη βεβαίωση. Ας ασχοληθούν οι δικηγόροι με τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη και όχι πάλι με τα μικροκομματικά τους συμφέροντα. Σημείωση : ο δικηγορικός σύλλογος δεν έδινε άδειες στους δικηγόρους να παρασταθούν σε δίκες ανακοπών κατά τραπεζών, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις στο ειρηνοδικείο αθηνών να αναβάλλονται για ένα χρόνο μετά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν υλοποιηθεί το σχέδιο του νέου ΚΠολΔ και οι Δικαστές επιβαρυνθούν με τον διπλάσιο όγκο εργασίας απ' ό,τι έχουν σήμερα , θέλω να δω αν θα έχετε την ίδια άποψη. Επίσης θα με ενδιέφερε να αιτιολογήσετε - αν γνωρίζετε να αιτιολογείτε - αυτό το "μικροκομματικά" γιατί νομίζω ότι δεν έγινε κατανοητό από τους αναγνώστες. Μήπως εννοούσατε κάτι άλλο?
ΔιαγραφήΕσύ πάλι που κόπτεσαι για τις τράπεζες...
Διαγραφή"Μικροκομματικό συμφέρον" χαρακτηρίζετε την θεσμική παρέμβαση των Δικηγόρων-με σαφές το οικονομικό για τους ίδιους κόστος-προς αποτροπή της κατ'ουσίαν καταργήσεως της ακροαματικής διαδικασίας;; Ατυχέστατος ο χαρακτηρισμός σας..
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί λέτε ότι οι δικηγόροι δεν κόπτονται για τον ΚΠολΔ και είστε σίγουρος για αυτό; Όταν στα έγγραφα θα μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει και δε θα υπάρχει η παρουσία του μάρτυρα, για να δουν οι δικαστές από κοντά κατά πόσο λέει την αλήθεια, νομίζετε θα έχουμε πραγματική απονομή δικαιοσύνης; Ξέρετε για ποιο λόγο λένε από το Υπουργείο ότι γίνονται όλα αυτά; Για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Όταν οι δικαστές θα κρίνουν ότι πρέπει να ακούσουν κάποιον μάρτυρα και θα βγάλουν μια απόφαση αρχικά για την εξέταση μάρτυρα και άλλη μια απόφαση αργότερα, οριστική για την υπόθεση, νομίζετε θα έχουμε γρήγορη απονομή δικαιοσύνης; Επίσης ξέρετε ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με γρήγορες διαδικασίες και τα ακίνητα θα μπορούν να πλειστηριαστούν και μέχρι το 1/3 της αντικειμενικής αξίας ή όπως ακούστηκε πριν λίγο με την εμπορική τους αξία και οι πολίτες δε θα μπορούν να αντιδράσουν όπως παλιά; Επίσης με τον καινούριο ΚΠολΔ, αντί να μειωθούν τα παράβολα, διατηρούνται στο επίπεδο που προβλέπεται και σήμερα και επιπλέον το δικαστικό ένσημο - αγωγόσημο (παράβολο δημοσίου) που πριν προβλεπόταν μόνο για τις καταψηφιστικές αγωγές προβλέπεται και για τις αναγνωριστικές. Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτά δεν είναι αρκετά, για να αγωνιστεί κάποιος; Πόσο μάλλον οι δικηγόροι, αφού αυτά αποτελούν το αντίκειμενο του επαγγέλματός τους. Και δεν καταλαβαίνω τέλος, γιατί όταν οι δικηγόροι έχουν αποχή πρέπει να παίρνουν άδειες, για να γίνουν τα δικαστήρια, και δεν πειράζει όταν οι γιατροί κλείνουν τα γραφεία τους, οι φαρμακοποιοί τα φαρμακεία, οι δάσκαλοι και καθηγητές κάνουν απεργία εν μέσω εξετάσεων και άλλα πολλά. Ο κάθε κλάδος πιέζει, όπως μπορεί. Το δικαίωμα στην αποχή και στην απεργία υπάρχει για όλους, όχι μόνο για ορισμένους κλάδους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δικηγοροι δεν δικαζουμε καμια υποθεση και οχι μονο ανακοπες κατα των τραπεζων. Αυτο συνεπαγεται για μας απωλεια εσοδων σε μια κρισιμη χρονικη περιοδο οπου ολοι εμεις οι αμισθοι δικηγοροι εχουμε να πληρωσουμε 3500 ευρω σε ασφαλιστικες εισφορες, δοσεις φπα, ενφια κλπ. Επισης, σε αντιθεση με τις τραπεζες, εμεις οι αμισθοι δικηγοροι δεν εισπραξαμε καμια επιχορηγηση απο το ελληνικο δημοσιο, δεν δανεισαμε χρηματα με τοκογλυφικα επιτοκια και δεν καταστρεψαμε καμια οικονομια με επισφαλη δανεια προς εταιριες φουσκες. Οσο για το αν οι ενορκες βεβαιωσεις μπορουν να αναπληρωσουν με ασφαλεια το εμμαρτυρο μεσο, αυτο θα αποδειχθει απο τον αριθμο των προδικαστικων αποφασεων που θα εκδιδονται σε εφαρμογη των νεων διαταξεων του κπολδ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκετοί δικαστές γνωρίζουν ότι έχετε απόλυτο δίκιο και είναι μαζί σας. Υπάρχουν πάλι κι'΄άλλοι που οτιδήποτε στρέφεται κατά της θεόπνευστης πατριωτικής κυβέρνησης είναι μικροκομματικό, υποβολιμιαίο, κακό, διαβολικό κ.λ.π. Προσπαθείτε αυτούς να τους πείσετε με τα σχόλια;
ΑπάντησηΔιαγραφή