Δελτίο Τύπου
Γ. Σούρλας για τους δικαστικούς λειτουργούς που δικηγορούν μετά την παραίτησή τους
Μετά από διαμαρτυρίες πολιτών και ερωτήματα που υποβλήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας για το αν και κατά πόσον θα έπρεπε να επιτρέπεται σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να δικηγορούν μετά την παραίτησή τους και μάλιστα να αναλαμβάνουν την υπεράσπιση ακόμη και υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, ο Γιώργος Σούρλας ενημέρωσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και πρότεινε να εξεταστεί το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης.
ΥΠΔΙΚ
ΥΠΔΙΚ
Το πρόβλημα είναι με τους δικαστές που μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία ή και πριν από αυτή καταλαμβάνουν θέσεις σε διάφορες επιτροπές. Πρόκειται για γενικευμένη πρακτική, που φανερώνει τη διαπλοκή των δικαστών με τους πολιτικούς. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να απαγορευθεί με νόμο η συμμετοχή δικαστών εν ενέργεια και συνταξιούχων σε κάθε επιτροπή, εκτός αν πρόκειται για επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Αν η εκτελεστική εξουσία θεωρεί χρήσιμη τη γνώμη και τις γνώσεις δικαστών, θα πρέπει να ζητά τη γνώμη των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, που καμία νομοθετική πρωτοβουλία για θέματα δικαιοσύνης δεν λαμβάνεται αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δικαστών και δη των ανωτέρω ανωτάτων δικαστών, που βρίσκονται στην κορυφή μεταξύ των λειτουργών του πολιτεύματος, αμέσως μετά τον πρόεδρο της δημοκρατίας ή τον βασιλιά. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να υπάρχει νομικό κώλυμα άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος από αποχωρήσαντες δικαστές, αλλά θα πρέπει να ασκείται για την υπεράσπιση πολιτών που έχουν το δίκαιο με το μέρος τους, όχι για την υπεράσπιση κάθε πολίτη που διώκεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη διαφυλαξη του "κυρους" της δικαιοσυνης θα αναλαβουν.αυτοι που δεν σεβονται τις αποφασεις της;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιλαμβάνομαι ότι η "παρατηρηση" του κ. Σουρλα περιλαμβάνει και το ζήτημα των πρώην Δικαστικών που μόλις συνταξιοδοτηθούν τοποθετουνται από τις Κυβερνησεις σε θέσεις κλειδιά, ιδίως Ανεξαρτητων Αρχων. Υποθέτω ότι και αυτό ειναι μια διάσταση που πρέπει να εξεταστεί, όχι φυσικά αποκλειστικά από τον κ. Αθανασίου που και ο ίδιος έχει γίνει αντικειμενο κομματικής επιλογής αλλά απο αντικειμενικούς παράγοντες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή κάποιος δικαστής βγαίνει στη σύνταξη με μόλις 25 έτη υπηρεσίας, παίρνει μία βαρβάτη σύνταξη και ταυτόχρονα εισπράττει από τη δικηγορία εκμεταλλευόμενος ευθέως ή συγκαλυμμένα (είναι προφανές ότι θα τον προτιμήσουν όσοι προσβλέπουν στις γνωριμίες του) την προηγούμενη ιδιότητά του;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι και όλα για το χρήμα
Από τη μία καταργούμε τα κλειστά επαγγέλματα και από την άλλη θεσπίζουμε (ή υποστηρίζουμε τη θέσπιση) περιορισμούς.Δεν είναι λίγο αντιφατικό?Γιά τους καθηγητές δημόσιας εκπαίδευσης που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ή τους παν/κούς που ασκούν και επάγγελμα κουβέντα,εε;
ΑπάντησηΔιαγραφή